Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Video: Ato Kasahun, 76-vuotias yövartija - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Nettivideot

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Tallenteet, 17.11.2011

Video: Ato Kasahun, 76-vuotias yövartija

76-vuotias Kasahun tekee 12-tuntista yövuoroa kuusi päivää viikossa. Hänelle jää käteen alle 400 birriä (noin 16 euroa) kuukaudessa. Eläkettä Kasahun ei saa.

Ato Kasahun, 76,saapui perheineen Addis Abebaan yli 40 vuotta sitten Haile Selassien ollessa vallassa 70-luvun alussa. Hän on kotoisin Dessien kaupungista, Pohjois-Etiopiasta. Kommunisti-hallituksen aikaan Kasahun oli armeijan palveluksessa, mutta hallituksen vaihtuessa 1990-luvun alussa hän päätyi ensin työttömäksi, ja myöhemmin yövartijaksi kadulle.

Nykyään 76-vuotias Kasahun tekee 12-tuntista yövuoroa kuusi päivää viikossa. Siitä hänelle jää käteen alle 400 birriä (noin 16 euroa) kuukaudessa. Kasahun ei saa eläkettä, eivätkä hänen lapsensa pysty elättämään häntä. Hänen kaksi aikuista lastaan ovat työttömiä ja asuvat edelleen kotona. Perhe asuu hökkelissä jossa on kaksi pientä huonetta ja ulkokeittiö. Vessaa tai kylpyhuonetta ei ole. Sen he joutuvat jakamaan muiden slummiasukkaiden kanssa.

Ato Kasahun on tottunut yötyöhönsä, eikä voisi kuvitella lopettavansa työntekoa. Yövartijoiden yösijaksi tarkoitettu peltilaatikko on liian pieni hänelle. Niinpä hän kävelee yöt ympäriinsä ja silloin tällöin kyyristyy laatikkoon lepäämään. 17 vuoden aikana baari, jota Kasahun vartioi, on yritetty ryöstää vain kaksi kertaa. Muuten yöt ovat rauhallisia, ja rikollisuus on olematonta.

Teksti ja video: Paulina Tervo

Näkymätön talous: Addis Abeban pienyrittäjät

Addis Abeba on yksi Afrikan suurimmista kaupungeista, johon virtaa jatkuvasti lisää ihmisiä maaseudulta työn ja paremman elämän toivossa. Suurin osa kaupunkiin muuttajista päätyy slummeihin. Addis Abeban kriittisimpiä ongelmia ovat työttömyys, asuntopula sekä viemäristö. Monien asukkaiden täytyy olla kekseliäitä työnsä ja asuntonsa suhteen. Näkymätön talous -sarjassa kolme slummiasukasta – Ato Kasahun, Misrak ja Tashome – kertovat jokapäiväisestä elämästään. Mitä he tekevät elättääkseen perheensä näkymättömässä taloudessa.

Misrakin tarina julkaistaan viikolla 47 ja Tashomen viikolla 48. 

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi