Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Oliivipuu merkitsee palestiinalaisille toimeentuloa ja riippumattomuutta - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 17.11.2011

Oliivipuu merkitsee palestiinalaisille toimeentuloa ja riippumattomuutta

Israelin miehityksestä huolimatta noin 70 000 palestiinalaisperhettä saa edelleen toimeentulonsa oliiviöljystä, ”Oliivipuu merkitsee palestiinalaisille elämää”, sanoo OliveAid-kampanjan neuvonantaja Nadi Farraj. OliveAidin tukemilla viljelmillä oliivipuut ovat perinteisiä paikallisia lajikkeita ja tuotanto luomua.

Nasri Ayesh ilahtuu löytäessään puista ensimmäiset oliivit. Kuva: Munjid KharoufehNasri Ayesh ilahtuu löytäessään puista ensimmäiset oliivit. Kuva: Munjid Kharoufeh

Oliiveista on moneksi. Niitä voidaan säilöä tai puristaa niistä öljyä. Oliiviöljyä voidaan puolestaan käyttää sellaisenaan tai esimerkiksi saippuan raaka-aineena.

Öljyn puristamisesta jäävä massa käytetään lämmitysenergiana, puun lehdillä syötetään lampaat ja oksia käytetään käsiteollisuustuotteissa.

Jopa oliivin siemenet voidaan hyödyntää, sillä niistä tehdään rukousnauhoja.

”Oliivipuu merkitsee palestiinalaisille elämää”, sanoo oliivinkasvatuksen neuvonantaja Nadi Farraj. Hän harppoo pitkin kivikkoista peltoa ja katselee ympäröivää viljelmää.

Vuosi sitten tälle Betlehemin lähellä Ertasin kylässä sijaitsevalle hehtaarin alalle istutettiin 104 oliivipuuta. Nyt näyttää siltä, että puut ovat säilyneet terveinä ja lähteneet kasvamaan hyvin.

Maan omistava Nasri Ayesh ja yksi hänen kolmesta pojastaan, Bilal Ayesh, kuuntelevat Farrajin arviota tyytyväisinä. Osa vähävaraisen perheen toimeentulosta on tulevaisuudessa tämän maan ja sille istutettujen oliivipuiden varassa.

Miehet ilahtuvat löytäessään tummansiniseksi kypsyneitä oliiveja parista puusta. Oliiveja on vain muutama, mutta Nadi Farrajin mielestä löytö lupaa hyvää tuleville vuosille. Perhe on hoitanut viljelmää tunnollisesti, ja laakso on oliivipuille suotuisa kasvupaikka.

Ayeshit pääsevät korjaamaan ensimmäistä satoaan aikaisintaan vuoden kuluttua. Puut ovat nyt viisivuotiaita, ja ensimmäisen satonsa ne tuottavat 6–8 vuoden iässä. Parhaimmillaan yksi puu voi tuottaa vuodessa lähes kymmenen kiloa oliiveja.

Sijoitus joka kestää satoja vuosia

Nasri Ayeshin perheen omat voimavarat eivät olisi riittäneet uuden oliivipuuviljelmän perustamiseen. Avuksi tulivat lahjoitusvaroin toimiva OliveAid -kampanja ja Betlehemin yliopiston täydennyskoulutuskeskus, joilta perhe sai puuntaimet, lisävoimia istutustyöhön ja Nadi Farrajin neuvonantajakseen.

 ”Oliivipuu on todella pitkäaikainen ja kestävä sijoitus”, Nadi Farraj kertoo. ”Jos maa on hyvää ja puuta hoidetaan huolella, se voi tuottaa satoa useiden satojen vuosien ajan. Betlehemin lähikylässä on oliivipuu, jonka iäksi on arvioitu jopa 3500–4000 vuotta. Ja se tuottaa yhä oliiveja.”

Oliivipuuviljelmien pinta-ala on vähentynyt Länsirannalla huomattavasti sitä mukaa, kun Israel on ottanut haltuunsa lisää maata, perustanut tarkastuspisteitä ja teitä, laajentanut siirtokuntia ja jatkanut muurin rakentamista.

Siitä huolimatta noin 70 000 palestiinalaisperhettä saa edelleen pääasiallisen toimeentulonsa oliiviöljyn tuotannosta. Nadi Farraj rohkaisee palestiinalaisviljelijöitä jatkamaan perinnettä.

”Oliivipuu ja oliiviöljy merkitsevät yhä paljon tälle maalle. Kysymys on toimeentulosta ja riippumattomuudesta.”

OliveAid-kampanjan tukemilla viljelmillä oliivipuut ovat perinteisiä paikallisia lajikkeita ja tuotanto luonnonmukaista. Lopputuloksena saadaan korkealaatuista ja aromaattista oliiviöljyä. Farrajin mukaan se on maailman parasta.

Palestiinalaisalueilla tuotetaan vuosittain noin 15 000 tonnia oliiviöljyä, mikä on noin 0,5 prosenttia maailman kokonaistuotannosta. Tuotannon lisääntyessä öljyä on tarkoitus tuottaa nykyistä enemmän myös vientiin.

Eila Hannula

Kirjoittaja on vapaa toimittaja. Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.

 
Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi