Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Uutiskooste: Naisten tuska - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 11.11.2011

Uutiskooste: Naisten tuska

Naisten sukuelinten silpomisen yleistyminen erityisesti pakolaisleireillä voi liittyä raiskausten lisääntymiseen. Monet vanhemmat nimittäin uskovat toimenpiteen vaikeuttavan ja siten estävän raiskauksia. Uutiskoosteen maina Somalia, Tansania, Nepal, Ghana ja Nigeria.

IRIN: Puntlandin naiset kampanjoivat sukuelinten silpomisen kriminalisoimiseksi

Naiset kampanjoivat Somalian Puntlandissa sukuelinten silpomisen (FGM) kieltämiseksi. Lul Madar Mudug Womens Development -verkostosta huomauttaa, että käytännön yleistyminen uudelleen erityisesti pakolaisleireillä saattaa liittyä lisääntyneisiin raiskauksiin, sillä monet vanhemmat uskovat toimenpiteen vaikeuttavan raiskauksia ja siten estävän niitä. Todellisuudessa se kuitenkin vain lisää naisen kärsimystä raiskaustilanteessa.

Gynekologi Abdulkadir Jama Dhagaaden mukaan sukuelinten silpominen aiheuttaa naisille verenhukkaa, shokkeja ja tulehduksia sekä pitkällä aikavälillä hedelmättömyyttä ja synnytykseen liittyviä komplikaatioita. Kampanjalla pyritään vaikuttamaan paitsi äiteihin ja tyttöihin, myös miehiin ja erityisesti uskonnollisiin johtajiin, joilla on ratkaiseva rooli silpomiseen liittyvien myyttien poistamisessa.

The Citizen (Tansania): Naisiin kohdistuva väkivalta halutaan kuriin

Tengerun yhteisökehitysinstituuttiin Arushan lähelle perustetaan kansallinen keskus, joka keskittyy muun muassa naisiin ja lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan. Tansanian varapresidentti Mohamed Gharib Bilalin mukaan keskus tulee toimimaan yhteisökehitys-, sukupuoli- ja lapsiasioita hoitavan ministeriön alaisuudessa ja yhteistyössä Unescon kanssa. Tämän lisäksi perustetaan sukupuoleen liittyvää tietoa keräävä tutkimus- ja dokumentointikeskus.

Bilalin mukaan naisiin ja lapsiin kohdistuva väkivalta on erittäin huolestuttava ilmiö, jota ei yrityksistä huolimatta ole onnistuttu kitkemään. Yhä suuri osa siitä jää myös raportoimatta. Tansanian poliiseja koulutetaankin jatkossa enemmän naisten oikeuksista, jotta he osaisivat paremmin puuttua naisiin kohdistuvaan väkivaltaan.

The Kathmandu Post: Nepalin naisia kaupataan seksityöhön ulkomaille

Nepalin perhesuunnitteluyhdistyksen tutkimuksen mukaan 85 Dangin alueelta viimeisen kolmen vuoden aikana ulkomaille lähtenyttä naista on todennäköisesti ihmiskaupattu Intiaan ja Persianlahden maihin. Nisha Shah yhdistyksestä kertoo, että useimmat naiset, jotka houkutellaan ulkomaille hyvien työtilaisuuksien varjolla, kaupataan välittäjien toimesta seksityöhön.

Asianajaja Madan Pokharelin mukaannaisten ihmiskauppa on lisääntymässä. Sitä pyörittävät usein toiset naiset, jotka jäävät harvoin kiinni, sillä tekijöitä vastaan ei ole yleensä tarpeeksi todisteita eivätkä uhrit tiedä oikeuksiaan tai ole muuten halukkaita tekemään rikosilmoitusta ja osallistumaan vaivalloiseen oikeusprosessiin.

Allafrica: Ghanan ikääntyneet naiset sinnittelevät vailla eläkettä

Ghanan ikääntyneet naiset pysyvät köyhinä ja usein myös unohdettuina puutteellisen sosiaaliturvan vuoksi. Heidän tilannettaan vaikeuttavat alhainen koulutus, ydinperherakenteen yleistyminen ja vallitsevat sukupuolikäsitykset. Maan tärkeimmän eläketurvan antajan Social Security and National Insurance Trustin (SSNIT) eläkkeensaajista vain 16 prosenttia on naisia, sillä eläke kuuluu virallisen sektorin työntekijöille. Naiset puolestaan työskentelevät yleensä epävirallisella sektorilla, jolla toimiville tarkoitettuun vapaaehtoiseen eläkejärjestelmään liittyneistäkin alle kolmannes on naisia.

Hallituksen köyhyyden ehkäisyohjelma kattaa vain äärimmäisen köyhät, orvot, vammaiset ja vanhukset, ja sen antama tuki on enintään yhdeksän dollaria kuukaudessa. Käytännössä ikääntyneet naiset yrittävät tulla loppuun asti toimeen omalla työllään sekä kansalaisjärjestöiltä, kirkolta ja sukulaisilta saamallaan tuella.

The Daily Trust (Nigeria): Leskien oikeudet turvattava lailla

Leskien järjestö vaatii Nigeriaan naisleskien oikeuksia suojaavaa lakia. Järjestön mukaan lesket voivat jäädä tyhjän päälle puolison kuoltua, jos miehen sukulaiset estävät heitä saamasta osuuttaan omaisuudesta. Järjestön mielestä hallituksen pitäisi perustaa kouluttautumisohjelmia leskille, jotta nämä voisivat ansaita elantonsa ja vaikuttaa omalta osaltaan myös maan kehitykseen.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 11.11.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi