Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Uutiskooste: Konfliktit asukkaiden ja auttajien riesana Afrikassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 4.11.2011

Uutiskooste: Konfliktit asukkaiden ja auttajien riesana Afrikassa

Korruptio on keskeinen osa avustustyön todellisuutta, vaikkeivät järjestöt mielellään puhu aseellisille ryhmille tekemistään myönnytyksistä.

The Guardian: Jännitteet kasvamassa Kongossa

Centre Résolution Conflits -keskuksen johtaja Henri Ladyi kertoo, että kansalaisten välillä kytevän epäluottamuksen ja tuleviin vaaleihin liittyvien jännitteiden vuoksi monet entiset taistelijat ovat liittyneet jälleen kapinallisiin. Tämä voi ennakoida uutta väkivallan aaltoa Kongon Demokraattisessa Tasavallassa.

Ladyin mukaan maa ei ole onnistunut kahdeksan vuotta sitten päättyneen, Afrikan laajimman konfliktin jälkeisessä rauhanrakennuksessa. Nyt kaikki se työ, mikä on tehty entisten taistelijoiden integroimiseksi takaisin yhteisöihinsä, uhkaakin vesittyä. Ladyin järjestön saamien tietojen mukaan esimerkiksi Kivun alueella jo 16 000 ihmistä on paennut kodeistaan uuden sodan pelossa.

Africa Review: Keski-Afrikan tasavallassa jatkuvia ihmisoikeusrikkomuksia 

Keski-Afrikan tasavalta on ihmisoikeuksien “musta aukko”, jossa hallitus ei ole onnistunut lopettamaan vuosikymmeniä jatkunutta väkivaltaa tai suojelemaan siviilejä, sanoo Amnesty Internationalin Keski-Afrikan tutkija Godfrey Byaruhanga.

Hänen mukaansa maassa toimii ainakin 14 aseellista ryhmää, ja siellä tapahtuu säännöllisesti vakavia ihmisoikeusrikkomuksia, mahdollisia sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. Maan hallitus ei kuitenkaan joko halua tai kykene toimimaan, mikä kannustaa kaikkia osapuolia jatkamaan väkivaltaa. Amnestyn mukaan nyt on korkea aika ryhtyä kansainväliseen yhteistyöhön, jotta Keski-Afrikan tasavaltaan saataisiin aikaan luotettava oikeusjärjestelmä ja ihmisten painajaismainen elämä helpottuisi.

The Sudan Tribune: Etelä-Sudan syyttää Sudania kapinallisten tukemisesta

Tiedottaja Phillip Aguer Panyang Etelä-Sudanin armeijasta SPLA:sta syyttää Sudanin hallitusta kapinallisten ja Etelä-Sudanin vastaisen toiminnan tukemisesta, huolimatta siitä että maa itsenäistyi heinäkuussa.

Etelä-Sudan ilmoitti karkottaneensa pohjoisesta tulleita kapinallisryhmiä alueeltaan aseellisen yhteenoton jälkeen. Kapinalliset puolestaan väittävät etenevänsä Mayomin läänissä ja kehottavat samalla siviilejä ja kansainvälisiä järjestöjä poistumaan alueelta. Etelä-Sudanin armeijan mukaan ilmoitus on pelkkää propagandaa, jolla kapinalliset pyrkivät "miellyttämään isäntiään Khartumissa". Armeijan mukaan turvallisuustilanne Mayomissa on jo palautumassa normaaliksi paikalla olevien SPLA:n joukkojen läsnäolon myötä.

The Citizen (Tansania): Kostoiskut uhkaavat Keniaa

Asiantuntijat ja viranomaiset varoittavat Keniaa kostoiskuista al-Shabaabia vastaan käytyjen taisteluiden vuoksi. YK:n Somalian ja Eritrean tarkkailuryhmä kertoo raportissaan, että kenialaiset muodostavat suurimman, järjestäytyneimmän ja nopeasti kasvavan ei-somalien ryhmän al-Shabaabin sisällä. Raportti todistaa myös laajasta ja monimutkaisesta järjestelmästä, jolla rekrytoidaan ja rahoitetaan taistelijoita Keniasta käsin. Sen mukaan al-Shabaab ei aiheuta vain akuuttia alueellista ja kansainvälistä uhkaa, vaan synnyttää myös uuden polven jihadisti-ryhmiä.

Asiantuntijoiden mukaan uhkana ovat erityisesti Keniassa asuvat, liikettä tukevat yksittäiset radikaalit. Keniassa ihmetelläänkin, miksi maa taistelee al-Shabaabia vastaan Somaliassa, vaikka yksi liikkeen keskuksista näyttää olevan Nairobissa.

IRIN: Humanitaarinen apu taistelutantereilla vaatii kompromisseja

Lääkärit ilman rajoja (MSF) on julkaissut raportin aseellisten ryhmittymien kanssa neuvottelemisesta humanitaarisen avustustyön yhteydessä. Yksi tärkeimmistä kysymyksistä on se, milloin voidaan tehdä kompromisseja. Raportin kirjoittamiseen osallistunut Fabrice Weissman toteaa, että taistelevat osapuolet pyrkivät vääjäämättä hyötymään avustusryhmistä, ja ellei niiden ehtoja noudateta, niillä ei ole syytä päästää avustustyöntekijöitä hallussaan oleville alueille.

Weissmanin mukaan avustusjärjestöt eivät yleensä halua puhua tavoitteisiinsa pääsemiseksi tekemistään myönnytyksistä. Usein ne kuitenkin maksavat taistelijoille turvatakseen oman toimintansa, ja myös korruptio on keskeinen osa avustustyön todellisuutta. Hänen mukaansa aseellisten ryhmien kanssa kieltäydytään kuitenkin toimimasta silloin, kun ne yrittävät pakottaa avustusjärjestöjä osallistumaan siviilien vahingoittamiseen, kuten tapahtui Ruandassa ja Sri Lankassa.

 Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 3.11.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi