Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Malis landsbygd får förnybar energi - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 21.10.2011

Malis landsbygd får förnybar energi

När landet är stort och befolkningen utspridd är det bäst att energiproduktionen också är utspridd, anser man i Mali, Västafrika.

”Mali måste utveckla lokala lösningar för de människor som är bosatta avlägset. Frågan är om man ska satsa på fossila bränslen eller förnybar energi?” säger Ousmane Ouattara som är verksamhetsledare för miljöorganisationen Mali-Folkecenter Nyetaa.

 Hans eget svar är enkelt: självklart förnybar energi.

Största delen av energin i Mali fås från brännved. Foto: Mali Folkecenter NyetaaStörsta delen av energin i Mali fås från brännved och det är främst kvinnorna som ansvarar för vedsamlandet. Med förnybar energi är det möjligt att reducera skogsbortfallet i landet, och ge kvinnorna tid för annan verksamhet. Foto: Mali Folkecenter Nyetaa

Mali-Folkecenter Nyetaa provade på solenergi för första gången år 1999. Det ledde till flera projekt och nu använder man sig av solenergi på många orter.

Att bli biten av en giftorm i ett land med så här stora avstånd var tidigare ödesdigert eftersom det kunde vara alltför långt till sjukhus som har motgift. Men nu kan man förvara mediciner och vaccin i byarnas kalla kylskåp, tack vare solenergi. Klassrummens belysning fungerar också med solelektricitet och det har enligt Ouattara bidragit till läskunnigheten.

Sol och vind istället för ved

I det soliga Mali finns det stor potential för solenergi. Enligt Ouattara kommer över 80 % av energin för närvarande från biomassa, framför allt från trä. Det betyder att Malis skogar håller på att försvinna i rask takt, och landet lider av stort skogsbortfall.

I vinden ser man också en möjlighet till energiproduktion. I norra och östra Mali blåser det 3-7 m/sek. Man provade på vindkraft för första gången år 2004. Då riggade man upp ett hybridsystem som utnyttjade energi både från solen och från vinden. Med den energin pumpas vatten till odlingarna.

Ousmane Ouattara är verksamhetsledare vid Mali-Folkecenter Nyetaa och han talade om projekt kring förnybar energi vid Megapolisevenemanget i Helsingfors i oktober. Foto: Dodo rfOusmane Ouattara är verksamhetsledare vid Mali-Folkecenter Nyetaa och han talade om projekt kring förnybar energi vid Megapolisevenemanget i Helsingfors i oktober. Foto: Dodo rf

Malis befolkning är splittrad runt om i landet och det skulle inte vara lönsamt att ansluta alla byar till det nationella elnätet. Men sol- och vinenergi kan man använda just där det behövs.

”Energilösningarna planeras alltid enligt regionens potential. Största delen av landet är öken, så alla regioner har fina förutsättningar för solenergi”, vet Ouattara.

Med förnybar energi har man lyckats skapa utkomster för lokalbefolkningen. Tidigare tog det många timmar varje dag för kvinnorna att hämta ved. Ouattara berättar en beskrivande berättelse om en byhövding som han besökte. ”Mannen sade att han inte ens visste hur mycket tid det tog att samla ved, eftersom det var kvinnogöra. Kvinnorna har utfört synnerligen hårt arbete, men nu får de tid för annat, t.ex. att odla grönsaker.”

Med eldrivna vattenpumpar får kvinnorna enkelt vatten till sina odlingar. Dessutom finns det torkar som drivs med solenergi, så kvinnorna kan torka frukterna och sälja dem vidare. Alla projekt bedrivs i tätt samarbete med det lokala samhället, så att kunnandet om hur man använder och underhåller systemen ska förbli hos lokalbefolkningen.

Början på en modern era

Mali-Folkecenter Nyetaas projekt är trots allt bara en droppe i havet. Endast 20 % av stadsborna och mindre än 1 % av landsortsbefolkningen har idag tillgång till elektricitet. Ouattara anser att det är viktigt att förse också små, avlägsna byar med el. ”Det är början på en modern era. Det är viktigt att folk upplever att de lever i den moderna tiden. Människor på landsbygden har ofta en bild av hur fint det är att bo i en stad. Och så flyttar de dit utan att kunna försörja sig. Landsbygdens folk känner till sitt område och utkomstmöjligheterna där, och projekt som de här ger dem ytterligare  utkomstmöjligheter.”

Noora Jussila

Skribenten är frilansjournalist. Artiklar försedda med författarens namn publicerade på global.finlands sidor representerar enbart skribentens åsikter.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 21.10.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi