Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Hyviä terveysuutisia Afrikasta - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 14.10.2011

Hyviä terveysuutisia Afrikasta

Malariatapaukset puolittuivat Tansaniassa. Syöpähoidot tehostuvat Ugandassa. Harareen avattu keskus auttaa raiskattuja. Ruandan kansanmurhan uhrien henkisiä ja fyysisiä haavoja hoidetaan yhä. Mosambik on onnistunut vähentämään äitiys- ja lapsikuolleisuutta.

The Citizen (Tansania): Malariatapaukset puolittuivat kampanjan myötä

Ainakin 80 prosenttia Tansanian mantereen puolella asuvista on saanut hyttysverkon osana hallituksen vuonna 2008 alkanutta malarianvastaista kampanjaa. Kampanjan puitteissa on myös suihkutettu koteja hyttysiä vastaan sekä hoidettu malariaan sairastuneita. Seuraavaksi malariaa pyritään torjumaan vähentämällä sitä levittäviä hyttysiä. Esimerkiksi Arushan alueella malaria kuuluu 10 tappavimman taudin joukkoon.

Kampanjalla, johon sisältyi verkkojen lisäksi tiedotusta, onkin saatu malaria vähenemään. Vuonna 2008 Arushan seudulla rekisteröitiin yli 454 500 malariapotilasta, mutta viime vuonna heitä oli enää 270 000. Myös Manyaran alueella niin lasten kuin aikuistenkin malariatapaukset ovat puolittuneet.

IRIN: Uusi keskus antaa toivoa syöpää sairastaville Ugandassa

Kampalaan perustetaan syöpään keskittyvä tutkimus- ja hoitokeskus. Nykyisellään vain 10 prosenttia yleisimpiin syöpiin sairastuneista ugandalaisista jää eloon, mutta tehostuvan hoidon myötä tavoitteena on nostaa määrä 90 prosenttiin. Syinä korkeaan kuolleisuuteen ovat myöhäiset diagnoosit ja hoitomahdollisuuksien ja -resurssien puute. Esimerkiksi lapsilla yleinen leukemian muoto olisi hoidettavissa 600 dollarilla. Vuonna 2008 Ugandassa oli kuitenkin vain yksi syöpälääkäri 10 000 vuosittaista potilasta kohti. Keskus valmistuu vuonna 2013, ja se pystyy hoitamaan 20 000 potilasta vuodessa.

The Herald (Zimbabwe): Kokonaisvaltaista apua kaikille raiskatuille

Lääkärit ilman rajoja -järjestö on avannut täyden palvelun keskuksen raiskauksen ja perheväkivallan uhreille Mbare-klinikan yhteyteen Harareen. Raiskauksen uhrit saavat tarpeen mukaan paitsi hoitoa vammoihinsa sekä lääkitystä hiviin ja muihin sukupuolitauteihin, myös raskauden keskeytyksen sekä psykologista apua. Lisäksi klinikka ohjaa asiakkaat saamaan juridista apua ja kirjoittaa oikeudenkäynneissä tarvittavat lääkärintodistukset. Maksuttomat palvelut ovat avoinna kaikille.

The New Times (Ruanda): Kansanmurhan uhrit saavat yhä hoitoa                                   

Ruandan Kansanmurhan uhrien tukirahasto (FARG) on ilmoittanut käyttävänsä tänä vuonna 130 miljoonaa Ruandan frangia muun muassa uhrien mielenterveyden, epilepsian ja hoitamattomien vammojen hoitoon. Tähän asti rahasto on rekisteröinyt yli 17 000 hoidon tarvitsijaa, mutta heitä etsitään lisää terveyskeskusten kautta. Kolmen kuukauden aikana jo yli 1000 ihmistä on hoidettu, ja neljä lähetetty ulkomaille saamaan hoitoa.

AllAfrica: Äitiys- ja lapsikuolemat vähentyneet Mosambikissa

Mosambik on onnistunut tavoitteessaan parantaa äitien ja lasten terveydenhuoltoa. Nykyisellään 408 naista 100 000:sta kuolee synnytyksen aikana tai sen seurauksena, kun määrä oli 1990-luvulla lähes nelinkertainen. Vastasyntyneiden kuolemat puolestaan ovat laskeneet 59:stä 37:ään tuhatta kohti.

Äitiys- ja lapsikuolleisuutta pyritään laskemaan edelleen muun muassa vuonna 2008 aloitetulla hankkeella, joka valistaa yhteisöjä ja niiden uskonnollisia johtajia sekä ohjeistaa käyttämään tehokkaammin julkisen ja yksityisen terveydenhuollon resursseja.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 13.10.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi