Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Revolutionen rubbar inte de tunisiska kvinnornas ställning - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 6.10.2011

Jämställdhetsminister: Revolutionen rubbar inte de tunisiska kvinnornas ställning

Folkupproret i Tunisien i januari blev en möjlighet för kvinnor att göra sina röster hörda, men efter maktskiftet är många rädda att konservativa kretsar ska ta över. Men landets jämställdhetsminister Lilia Labidi menar att kvinnornas ställning redan är så stark att den inte rubbas mera.

”Jag är övertygad om att kvinnornas ställning åtminstone inte kommer att försämras. Jag tror inte att något parti kan säga att kvinnornas rättigheter ska dras in. Det skulle resten av samhället inte godta” säger jämställdhetsminister Lilia Labidi som besökte Finland förra veckan.

Tunisian tasa-arvoministeri Lilia Labidi, kuva: Eero KuosmanenLilia Labidi är känd som antropolog och psykolog och listas som den 84:e mest inflytelserika arabiska kvinnan. Foto: Eero Kuosmanen 

I Tunisien har kvinnorna traditionellt haft en bättre ställning än i den övriga arabvärlden. Kvinnorna fick full rösträtt redan år 1956 och tvångsäktenskap är förbjudna, likaså polygami.

Också landets enväldiga president Zine el-Abidine Ben Ali, som åsidosattes i januari, stödde kvinnors rättigheter, även om det främst berodde på att han med det som skäl kunde skyffla undan de andra kränkningarna av mänskliga rättigheter i Tunisien, och motivera förföljelsen av islamistiska rörelser.

Konservatismen skrämmer

Trots starka traditioner har revolutionen väckt oro för att kvinnornas ställning ska försvagas. Den 23 oktober ordnas val där man röstar fram en grundlagsstiftande församling.

Det har igen blivit tillåtet att grunda islamistiska partier i Tunisien och många kvinnor befarar att deras rättigheter ska inskränkas. Man har redan föreslagit att kvinnorna skulle stanna i hemmen som bot på arbetslösheten.

Labidi säger att det också förekommer rädsla för att det ska gå för Tunisien som för Algeriet och Iran tidigare – där tog konservativa krafter makten och kvinnornas ställning försvagades.

”Det är normal rädsla, för vi vet inte exakt vad som kommer att hända i vårt land. Men  vi har inte samma historia som dessa länder. Den gamla grundlagen och jämställdhetsförordningen är djupt rotade i det tunisiska samhället. Dem kan man inte ge sig på” säger Labidi.

Å andra sidan är det mest män som hörs efter revolutionen. Kvinnorna har inte varit synliga i medierna, få av dem har registrerat sig som väljare och i interimsregeringen sitter bara två kvinnliga ministrar, Labidi är den ena.

Labidis jämställdhetsministerium har inlett en informationskampanj för att få kvinnor att delta mer i valet.

Jämställdhetsarbetet är emellertid svårt, för enligt Labidi var jämställdhet under Ben Alis tid snarast vackra ord; organisationerna gick i statens ledband och kvinnor nådde man egentligen inte.

Särskilt är det många av de unga kvinnorna som inte ens känner till vad kvinnorörelsen har uppnått under de senaste decennierna.

”Jag blev bestört när jag mötte en studerande flicka på cirka tjugo år i universitetet för ett par veckor sedan, som inte visste någonting om vårt jämställdhetsförordning. Sådant kan vara farligt.”

Finland mönster

Även om kvinnornas ställning behöver förbättras är Labidi nöjd över utvecklingen i Tunisien efter revolutionen. Bland annat har man enats om att varannan kandidat för den grundlagsstiftande samlingen ska vara kvinna.

Tunisien har som första arabland upphävt sina reservationer mot FN:s avtal om bekämpning av kvinnodiskriminering. Reservationerna hade främst anknytning till kvinnors rätt till egendom.

Labidi anser att följande ämne politiken borde fokusera på är utbildning för kvinnor och främjande av deras ekonomiska möjligheter.

Andelen högskoleutbildade kvinnor i Tunisien är stor, men på landsbygden kan flickornas skolgång avbrytas redan innan den lagstadgade gränsen på 16 års ålder uppnåtts.

Det är svårt att få arbete, också för utbildade kvinnor – bara 26 % av kvinnorna har arbete.

”Det är mycket viktigt att kvinnorna är självständiga och tjänar egna pengar. När de är ekonomiskt oberoende kan de också tänka själva och välja politiskt parti själva” säger Labidi.

Hon är intresserad av jämställdhetens utveckling i Finland och hur det lyckades kvinnorna att få rösträtt redan för hundra år sedan.

”Det är intressant hur kvinnorna lyckades förändra sin situation. Jag är också intresserad av den starka kvinnoföretagarkulturen i Finland. Den skulle jag vilja tillämpa i Tunisien” avslutar Lilia Labidi.

Teija Laakso / maailma.net

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 6.10.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi