Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Mekongin alue jättää toivomisen varaa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 6.10.2011

Mekongin alue jättää toivomisen varaa

Mekong-joen alueen eli Kambodžan, Myanmarin, Vietnamin, Thaimaan ja Laosin kehityksessä ja ihmisoikeuksien kunnioittamisessa paljon parannettavaa.

The Guardian: Kansalaisjärjestöjä koskeva lakiesitys saa kritiikkiä Kambodžassa

Kambodžalaiset ja kansainväliset ihmisoikeusryhmät ovat kritisoineet maassa vireillä olevaa, kansalaisjärjestöjä koskevaa lakiesitystä, jonka nähdään rajoittavan vakavasti oikeutta kokoontumis- ja ilmaisuvapauteen. Erityisesti lakiesityksen arvostelijoita huolestuttaa sen vaatima monimutkainen ja pakollinen rekisteröintiprosessi, josta puuttuvat selvät kriteerit.

Kambodžan YK:n erityisraportoijan, Leedsin yliopiston kansainvälisen lain professorin Surya Subedin mukaan kansalaisjärjestötoimintaa säätelevällä lailla olisi sen nykymuodossa pitkäaikaisia seurauksia Kambodžan kehitykselle, eikä sitä tulisi hyväksyä. Hän totesi ihmisoikeustilanteen maassa yleisesti ottaen parantuneen, mutta korosti, että demokratiaprosessin jouduttamisessa on vielä paljon tehtävää. Ihmisoikeusryhmät ovat vedonneet avunantajiin, että nämä ilmoittaisivat Kambodžan hallitukselle arvioivansa uudelleen apuohjelmiaan, jos lakimuutos toteutetaan.

The Herald Tribune: Myanmarin demokratiakehitys hidasta

Länsimaat ovat vedonneet Myanmaria vapauttamaan yli 2 000 poliittista vankia ja sopimaan demokratiajohtaja Aung San Suu Kyin kanssa. Myanmarin ulkoministeri Wanna Maung Lwinin mukaan mielipidevankeja tullaan lähitulevaisuudessa vapauttamaan, mutta iIhmisoikeusryhmät suhtautuvat lupauksiin epäillen.

Kansainvälinen yhteisö vaatii poliittisten vankien vapauttamisen lisäksi Myanmaria lopettamaan ihmisoikeusloukkaukset etnisiä vähemmistöjä kohtaan ja sallimaan Suu Kyin johtaman National League for Democracy -puolueen uudelleen rekisteröitymisen. Se haluaa maan myös asettavan turvallisuusjoukot vastuuseen rauhanomaisen, munkkien johtaman mielenosoituksen väkivaltaisesta tukahduttamisesta vuonna 2007.

Viime viikolla demokratia-aktivistit testasivat pääkaupungissa Yangonissa uuden hallituksen väitettyä suvaitsevaisuutta kokoontumalla muistamaan protestin vuosipäivää. Kaupungin keskustassa heidän annettiin kokoontua, mutta muualla kaupungilla heitä häirittiin.

Vietnam News: Vapautuvia vankeja autettava yhteiskuntaan sopeutumisessa

Vietnamin presidentti Truong Tan Sang toivoo parempaa kohtelua vangeille sekä vankeuden aikana että vapautumisen jälkeen. Hänen mukaansa vankeja tulisi kohdella humaanisti, tuomioiden pituutta tulisi lyhentää ja vangeille tulisi antaa enemmän valmiuksia sopeutua takaisin yhteiskuntaan vapautumisen jälkeen. Vaikka vankien vapautumista koskeva laki tuli Vietnamissa voimaan kesällä, sen toteuttamisessa on vaikeuksia, sillä konkreettisia toimia koskevat asiakirjat eivät vielä ole valmiita.

Bangkok Post: Siirtotyöläiset poliisien mielivallan uhreina Thaimaassa

Thaimaa patistaa maahan tulevien siirtotyöläisten lähtömaita laittamaan väestörekisterinsä kuntoon ja antamaan kansalaisilleen viralliset henkilöpaperit. Papereista tulisi myös ilmetä maahan tulevien puolisoiden ja lasten kansalaisuus. Thaimaan mukaan tämä nopeuttaisi työlupaprosessia.

Toimenpiteillä halutaan kitkeä ihmiskauppaa, laitonta maahanmuuttoa ja siirtotyöläisten huonoa kohtelua. Monet siirtotyöläiset ovat joutuneet pidätetyiksi, koska heillä ei ole ollut riittäviä papereita, ja poliisit ovat vaatineet heiltä lahjuksia vapautumista vastaan. Vain reilulla puolella noin 1,4 miljoonasta työministeriöön rekisteröityneestä ulkomaisesta työntekijästä on virallinen työlupa.

Asia News Net: Laosin kehityksellä monia haasteita

Laosin ulkoministeri Thongloun Sisoulithin mukaan maa on määrätietoisesti pyrkinyt toimimaan kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden puolesta luodakseen kehitysyhteistyölle edulliset olosuhteet. Hänen mukaansa viime vuosina sattuneet alueelliset konfliktit, taloudelliset kriisit ja yhä tavallisemmiksi käyneet luonnonkatastrofit eivät kuitenkaan ainoastaan estä kehittyviä ja vähiten kehittyneitä maita kehittymästä, vaan vievät niitä taaksepäin.

Sisoulith muistuttaa, että yksi Laosin kehittymisen pääesteistä on Indokiinan sodan aikana pudotetut räjähtämättömät ammukset, joita on yhä suuressa osassa maan viljelykelpoista maata ja jotka vaikeuttavat paikallisyhteisöjen elämää ja toimeentuloa.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 6.10.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi