Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Tasa-arvoministeri: Vallankumous ei horjuta Tunisian naisten asemaa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 4.10.2011

Tasa-arvoministeri: Vallankumous ei horjuta Tunisian naisten asemaa

Tunisian tammikuinen kansannousu oli monille naisille mahdollisuus saada äänensä kuuluviin, mutta vallanvaihdoksen jälkeen moni pelkää konservatiivisuuden nousua. Maan tasa-arvoministerin Lilia Labidin mukaan naisten asema on kuitenkin valmiiksi niin vahva, ettei sitä helposti horjuteta.

”Olen varma, ettei naisten asema mene tulevaisuudessa ainakaan taaksepäin. En usko minkään puolueen voivan sanoa, että naisten oikeuksia on peruttava. Muut yhteiskunnan jäsenet eivät hyväksyisi sitä”, Suomessa viime viikolla vieraillut tasa-arvoministeri Lilia Labidi sanoo.

Tunisian tasa-arvoministeri Lilia Labidi, kuva: Eero KuosmanenAntropologina ja psykologina tunnettu Lilia Labidi on listattu sadan vaikutusvaltaisimman arabinaisen joukossa sijalle 84. Kuva: Eero KuosmanenNaisten asema on ollut Tunisiassa perinteisesti parempi kuin useimmissa muissa arabimaissa. Naiset saivat täyden äänioikeuden jo vuonna 1956, ja muun muassa pakkoavioliitot ja moniavioisuus on kielletty.

Myös maan tammikuussa syrjäytetty itsevaltainen presidentti Zine el-Abidine Ben Ali tuki naisten oikeuksia, tosin lähinnä siksi, että sen varjolla hän pystyi työntämään syrjään maan muut ihmisoikeusloukkaukset sekä perustelemaan islamistiliikkeiden vainon.

Konservatiivisuus pelottaa

Vahvoista perinteistä huolimatta vallankumous on herättänyt Tunisiassa pelkoa naisten aseman heikentymisestä. Maassa pidetään lokakuun 23. päivänä vaalit, jossa valitaan perustuslakia säätävä kokous.

Islamilaisten puolueiden perustaminen on maassa taas sallittu, ja moni nainen pelkää oikeuksiensa kaventumista. Maassa on jo keskusteltu naisten kotiin jäämisestä ratkaisuna työttömyyteen.

Labidin mukaan ilmassa on pelkoa siitä, että Tunisialle käy kuten takavuosina Algerialle ja Iranille – konservatiiviset voimat ottivat vallankumouksen jälkeen vallan ja naisten asema heikkeni.

”Pelot ovat normaaleja, koska emme tarkalleen tiedä, mitä maassa tulee tapahtumaan. Meillä ei kuitenkaan ole samanlaista historiaa kuin näillä mailla. Vanha perustuslaki ja tasa-arvoasetus istuvat hyvin tiukassa Tunisian yhteiskunnallisessa ajattelussa. Ei niitä vastaan voi hyökätä”, hän sanoo.

Toisaalta vallankumouksen jälkeen Tunisiassa äänessä ovat olleet enimmäkseen miehet. Naisia ei ole näkynyt mediassa, harva on rekisteröitynyt äänestäjäksi ja väliaikaishallituksessa on vain kaksi naisministeriä – Labidi on heistä toinen.

Labidin edustama tasa-arvoministeriö onkin aloittanut tiedotuskampanjan, jotta naiset äänestäisivät vaaleissa ahkerammin.


Tasa-arvotyö on kuitenkin vaikeaa, sillä Labidin mukaan Ben Alin aikana tasa-arvo oli lähinnä puheita, järjestöt myötäilivät valtiota eikä naisia käytännössä tavoitettu.

Etenkään monet nuoret naiset eivät ole edes tietoisia naisliikkeen viime vuosikymmeninä aikaansaamista parannuksista.

”Olin yllättynyt, kun pari viikkoa sitten tapasin yliopistossa parikymppisen opiskelijatytön, joka ei tiennyt mitään tasa-arvoasetuksestamme. Se on vaarallista.”

Suomesta mallia

Vaikka naisten asema kaipaa parannuksia, Labidi on myös tyytyväinen vallankumouksen jälkeiseen kehitykseen Tunisiassa. Maassa on muun muassa sovittu, että perustuslakia säätävän kokouksen vaaleissa joka toisen ehdokkaan on oltava nainen. 

Tunisia on myös ensimmäisenä arabimaana poistanut keskeiset varauksensa YK:n naisten syrjinnän vastaiseen sopimukseen. Varaukset liittyivät muun muassa naisten omistusoikeuksiin.

Seuraavaksi politiikassa pitäisi Labidin mukaan keskittyä naisten koulutuksen ja taloudellisten mahdollisuuksien edistämiseen.

Vaikka etenkin korkeakoulutuksessa naisten osuus on Tunisiassa suuri, maaseudulla tyttöjen koulutus saattaa keskeytyä jo ennen lain vaatimaa 16:detta ikävuotta.

Töiden saanti on jopa koulutetuille naisille vaikeaa – vain 26 prosenttia naisista on mukana työvoimassa.

”On hyvin tärkeää, että naiset ovat itsenäisiä ja ansaitsevat itse omat rahansa. Kun he ovat taloudellisesti riippumattomia, he voivat myös ajatella itse ja valita puolueensa itse”, Labidi sanoo.

Labidi on kiinnostunut myös Suomen tasa-arvokehityksestä ja siitä, miten naiset onnistuivat sata vuotta sitten saamaan äänioikeuden.

”On mielenkiintoista, miten naiset onnistuivat muuttamaan tilannettaan. Olen kiinnostunut myös naisten vahvasta yrittäjyydestä Suomessa. Haluaisin soveltaa sitä Tunisiassa”, Labidi pohtii.

Teija Laakso / maailma.net

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 4.10.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi