Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Kiinalla entistä monipuolisempi vaikutus Afrikkaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 30.9.2011

Kiinalla entistä monipuolisempi vaikutus Afrikkaan

Afrikan kehityspankin mukaan Kiinan ja Afrikan suhteet ovat tasapainottuneet. Kiina osallistuu merirosvouden torjuntaan nyt Länsi-Afrikassa. Kiinalainen kännykkäyritys haluaa valloittaa Afrikan. Kiina rakennuttaa vesi- ja aurinkovoimalan Zimbabween. Afrikan sarveen hätäapua ja satelliitteja Kiinasta.

The Citizen (Tansania): Afrikan kehityspankin mukaan Kiinan ja Afrikan suhteet ovat tasapainottuneet

Kiinan vaikutus Afrikassa on kahtalainen. Esimerkiksi Etiopian ja Kiinan välinen kauppa on kasvanut vuosien 2002 ja 2008 välillä sadasta miljoonasta dollarista 860 miljoonaan, minkä seurauksena jotkut paikalliset kenkä- ja tekstiilitehtaat ovat joutuneet lopettamaan, koska ne eivät ole pystyneet kilpailemaan halpojen kiinalaistuotteiden kanssa. Toisaalta Etiopian viranomaiset ovat ryhtyneet valvomaan kiinalaistuotteiden laatua ennen maahantuontia, mikä on ajanut monet keskisuuret etiopialaisyritykset panostamaan laatuun ja uusiin laitteisiin. Se on puolestaan lisännyt niiden kilpailukykyä.

Afrikan kehityspankin tuoreen raportin mukaan Afrikan ja Kiinan väliset taloussuhteet ovat murroskohdassa, jossa Kiinan tekemät investoinnit alkavat tuottaa tulosta. Se myös paljastaa suhteiden tasapainottuneen niin, että Afrikan mailla on päätöksissä enemmän sananvaltaa. Raportin mukaan käsitys, jonka mukaan Kiina on kiinnostunut vain Afrikan raaka-aineista ja luonnonvaroista, ei pidä paikkaansa, vaan suhteet ovat viime vuosina laajentuneet kehityskysymyksiin, kuten ilmastoon, ruokaturvaan ja energiaan.

Africa Review: Kiina tukee merirosvouden torjuntaa Beninin rannikolla

Kiina on myöntänyt Beninille 34 miljoonaa dollaria avustuksia ja lainoja, joista suurin osa on tarkoitettu merirosvouden ehkäisyyn. Tämän vuoden aikana merirosvot ovat hyökänneet maan rannikolla jo 19 aluksen kimppuun. Vielä viime vuonna merirosvoutta ei esiintynyt alueella lainkaan. Kansainvälistä meriturvallisuutta seuraavan järjestön mukaan Länsi-Afrikan rannikosta saattaakin tulla uusi merirosvouden keskus.

Loppu Kiinan myöntämästä rahasta on korvamerkitty Beninin tieverkoston kunnon parantamiseen ja maatalouden, erityisesti puuvillan tuotannon, elvyttämiseen.

AllAfrica: Kiinalainen kännykkäyhtiö haluaa vallata Afrikan markkinat                                                                                                                             

Kiinalainen Tecno tähtää Afrikan johtajaksi matkapuhelinmarkkinoilla tuomalla myyntiin kohtuuhintaisia, internet-yhteyksillä varustettuja kännyköitä. Tecnon puhelimet ovatkin jo saavuttamassa suurta suosiota Keniassa. Yhtiö haluaa myös parantaa kiinalaisten puhelimien huonoa mainetta tarjoamalla käyttäjille koko maan kattavan palveluverkoston ja puhelinneuvontaa. Seuraavien kuukausien aikana yhtiö aikookin vetää Keniassa aggressiivisen markkinointikampanjan, jonka aikana se pyrkii saamaan ainakin kaksi miljoonaa uutta asiakasta.

The Herald (Zimbabwe): Kiina panostaa Zimbabwen koulu- ja energiasektoreille

Kiinan Zimbabwen suurlähettilään Xin Shunkangin mukaan maiden väliset kauppasuhteet ovat vahvistuneet merkittävästi. Kiina on rakennuttanut Zimbabween viime aikoina muun muassa kouluja ja sairaalan, ja suunnitteilla on uusia kouluja ja pienoisvesivoimala, aurinkovoimala ja porakaivoja. Maa on myös antanut ruoka-apua 14 miljoonan dollarin verran Zimbabwen kuivuudesta seurannutta ruokapulaa poteville.

Xinhua (Kiina): Kiinasta hätäapua ja satelliittipalveluita kuivuuden uhreille

Kiinan hallitus on myöntänyt 82 miljoonalla dollarilla hätäapua Afrikan sarven kuivuuden uhreille. Ensimmäinen ruoka-apulasti lähti Afrikkaan syyskuun alussa. Sen lisäksi Kiina on tarjonnut satelliittipalveluita Afrikan maille, jotta nämä saisivat ajantasaista tietoa kuivuudesta ja sen vaikutuksista.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 30.9.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi