Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Taitepapuja kananmunakääreessä Guatemalasta - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Ruokaohjeita kehitysmaista

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Taitepapuja kananmunakääreessä Guatemalasta

Kananmunan sisään kääriytyvät taitepavut ovat guatemalalaista arkiruokaa, jonka lisukkeeksi sopii tomaattinen Chirmol-kastike.

Pavut kuuluvat maissin lisäksi Guatemalan tärkeimpiin, päivittäin käytettyihin ruoka-aineisiin. Suomessakin viljeltävät pensaspavut ovat lähtöisin Keski-Amerikasta, jossa maya-intiaanit perinteisesti kasvattavat papuja yhdessä maissin kanssa. Pavut korjataan hieman keskenkasvuisina, sillä ylikypsä papu on puiseva.

Guatemalalainen Mama Betty, kuten lapset ja lukuisat lapsenlapset isoäitiään kutsuvat, on etevä kotiruoan laittaja. Kananmunaan käärityt vihreät taitepavut ovat proteiinirikasta arkiruokaa ja edullinen korvike lihalle: kilo papuja maksaa katukaupassa euron ja kananmunia saa 10 sentillä kappale.

Mama Betty, Guatemala. Kuva: Outi KarppinenMama Betty taitaa papujen ja kananmunan käytön. Kuva: Outi Karppinen

Mama Betty kertoo oman äitinsä aikanaan sitoneen papunyytit langalla ennen vaahdotettuun kananmunaan kastamista. Hänen mielestään se on turhaa ajanhukkaa, sillä pavut pysyvät muutenkin nipussa. Niksinä kananmunan onnistuneeseen vaahdottamiseen Mama Betty paljastaa, että vatkausastia kannattaa kastella vedellä ennen vatkauksen aloittamista. Se auttaa kananmunan valkuaisen kovettumiseen.

Papujen päällä voidaan tarjoilla lämmintä, tomaattista Chirmol-kastiketta, paikallisen ruokapöydän tavallisinta lisuketta. Chirmol-kastiketta käytetään yleisimmin paistettujen kananmunien tai kokkelin päällä aamuin illoin, sekä paistetun naudanlihapihvin kastikkeena.

Kananmunaan käärityt vihreät taitepavut

Ainekset

  • ½ kiloa tuoreita vihreitä taitepapuja
  • 2 kananmunaa
  • 1 rkl jauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 2 rkl ruokaöljyä

Valmistus

1. Huuhtele pavut ja poista niiden päät.
2. Keitä pavut kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, 10-15 minuuttia.
3. Poista pavut vedestä ja muodosta noin kymmenen pavun nyyttejä.
4. Erota kananmunankeltuaiset valkuaisesta, ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
5. Lisää keltuaiset, jauhot ja suola ja vatkaa nopeasti vaahdoksi.
6. Upota papunyytit yksi kerrallaan vaahdotettuun kananmunaan ja nosta lämpimälle, rasvatulle pannulle paistumaan. Voit lisätä pannulle öljyä tarpeen mukaan.
7. Kypsytä muutaman minuutin ajan ja käännä, niin että nyytin molemmat puolet paistuvat. Tarjoile heti.

Chirmol-kastike

Ainekset

  • ½ kiloa tomaatteja
  • 1 sipuli
  • 1 tl suolaa
  • tuoretta korianteria

1. Keitä tomaatteja kiehuvassa vedessä noin 5 minuuttia.
2. Poista tomaatit vedestä ja kalttaa ne; säästä 1 rkl keitinvettä.
3. Pilko sipuli hienoksi ja silppua korianteri.
4. Sekoita tomaatit tehosekoittimessa yhdessä säästetyn keitinveden ja suolan kanssa.
5. Laita tarjoiluastiaan, lisää hienonnettu sipuli ja korianteri, sekoita ja tarjoile lämpimänä.

Vaihtelua saat käyttämällä korianterin sijasta silputtuja mintun lehtiä tai lisäämällä muutaman tipan tabascoa.

Teksti ja kuva: Outi Karppinen

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 23.9.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi