Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Katkarapukoftaa Egyptistä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Ruokaohjeita kehitysmaista

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Katkarapukoftaa Egyptistä

Kofta on yleensä jauhelihasta ja mausteista valmistettu lihapyörykkä. Egyptissä kofta valmistetaan yleensä lihasta, mutta erityisesti pohjoisilla rannikkoalueilla koftan raaka-aineena käytetään usein katkarapuja.

”Alkujaan katkarapukofta oli sesonkiaikana valmistettava herkku. Nykyään katkarapuja saa pakasteena ympäri vuoden, mutta monet valmistavat sitä vain silloin, kun tuoreita rapuja on saatavilla, koska pakasteravut ovat kalliita”, kertoo Koillis-Egyptissä Suezin kanavan rannalla asuva Iman el-Aidy.

Iman el-Aidy, kuva: Päivi ArvonenKatkarapukofta on normaalia parempaa arkiruokaa Iman el-Aidyn perheessä. Kuva: Päivi Arvonen

Katkarapukoftaan sopivat hyvin pienet katkaravut, koska ravun liha jauhetaan. Jättikatkaravut nautitaan yleensä sellaisinaan, koska ne ovat arvokasta ja harvinaista herkkua. 

Katkarapukofta tai ”sormet” kuten ruokalajia el-Aidyn perheessä kutsutaan, on normaalia parempaa arkiruokaa, jolla ei herkutella joka päivä. Perheessä valmistetaan koftaa joskus myös jauhelihasta, mutta useammin jauhelihaa käytetään esimerkiksi makaroniruokaan.

Egyptiläisen keittiön pääruoka-aineena pidetään usein litteää vehnäleipää.

”Meillä leipä on lähinnä aterian sivuruoka, ja riisi on tärkein ruoka-aine. Etelä-Egyptissä leipä on riisiä tärkeämpää. Muita yleisiä ruokien raaka-aineita ovat perunat, vihreät pavut ja kesäkurpitsa sekä tietenkin liha, kana ja kala.”

Valkosipuli ja sipuli sekä tomaattikastike ovat olennaisia lisukkeita lähes jokaiseen ruokaan. Ruuanvalmistuksessa käytetään paljon öljyä ja rasvaa, mikä tuo hyvän maun, mutta tekee ruuasta kaloripitoista. Makua pidetään yleisesti terveysnäkökulmia tärkeämpänä.

”Kofta on nopea ja helppo ruokalaji. Koftapyörykät tai puikulat voi tehdä myös haarukalla painellen, mutta teen ne yleensä käsin, koska haluan niistä mahdollisimman paljon sormia muistuttavia.”

Katkarapukoftat nautitaan riisin kera tai niitä voidaan marinoida sipulilla, valkosipulilla, suolalla ja pippurilla maustetussa tomaattikastikkeessa.

Iman el-Aidy on käytännön pakosta oppinut nopeaksi ruuanlaittajaksi. Viisilapsisen perheen äiti laittaa ruokaa joka päivä myös samassa talossa asuville vanhemmilleen ja kahdelle veljelleen sekä omassa taloudessa asuvalle anopilleen. Usein syömässä voi olla myös muuta sukua.

Ruuanvalmistus kuten kaikki keittiöön ja kodinhoitoon liittyvät työt ovat Egyptissä perinteisesti naisten vastuulla. Naiset voivat huolehtia myös ruoka-aineiden hankinnasta, mutta kotitalouden ylläpidon kustannukset kuuluvat perinteisesti miehen vastuulle.

Katkarapukofta

Ainekset

 • 500 g katkarapuja (perataan, pestään, kuivataan)
 • 1 kupillinen riisiä (puhdistetaan, jauhetaan)
 • 1 keskikokoinen sipuli
 • 3 valkosipulinkynttä
 • tuoretta korianteria
 • tuoretta tilliä
 • suolaa
 • pippuria
 • kuminaa

Valmistus

 1. Perkaa, pese ja kuivaa katkaravut ja puhdista riisi.
 2. Sekoita sipuli, valkosipuli, tuore korianteri ja tilli tehosekoittimessa lyhyesti.
 3. Lisää joukkoon katkaravut ja sekoita lisää (enintään 30 sekuntia).
 4.  Lisää riisi, kumina, suola ja pippuri.
 5. Pyöritä koftat puikuloiksi käsin.
 6.  Uppopaista ne rasvassa kullanruskeiksi.

Teksti ja kuva: Päivi Arvonen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 22.9.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi