Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Jokapäiväistä nsimaa Malawista - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Ruokaohjeita kehitysmaista

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Jokapäiväistä nsimaa Malawista

Fanny Vumun, 20, kotipihalla Malawin Nkhata Bayssä käy hyörinä. Kello lähenee lounasaikaa, joten talon ja naapuruston naiset sytyttelevät tulia ja keräilevät kattiloita ruuanlaittoa varten.

"Kokkaamme yleensä puulla, koska sitä on helpompi löytää kuin hiiltä", Fanny Vumu selittää.

Vumu ja hänen kollegansa Ivy Mkandawire, 23, työskentelevät matkailijoille ja vapaaehtoistyöhön tuleville tarkoitetun majoituspaikan keittiössä. Malawi-järven rannalla sijaitsevassa majapaikassa tehdään turisteille muun muassa spagettia, pizzaa ja perunamuussia. Itselleen Fanny Vumu ja Ivy Mkandawire  eivät länsimaisia ruokia kokkaa sen paremmin kotona kuin työssä. He valmistavat nsimaa eli maissipuuroa. Se on malawilaisten kansallisruoka, jota syödään niin arkena kuin juhlanakin erilaisten kastikkeiden kanssa.

"Me olemme syntyneet nsiman kanssa, kasvaneet nsiman kanssa ja rakastamme sitä. Se on meidän kulttuuriamme", Vumu sanoo samalla, kun syöttää yksivuotiaalle tyttärelleen niin ikään nsimaa.

Mkandawire toteaa, ettei ole edes kovin kiinnostunut kokeilemaan uusia ruoka-aineita.

"Ehkä joskus vielä ostan spagettia marketista ja teen sitä kotona." 

Nsiman lisukkeeksi naiset valmistavat sardiineja ja vihanneksia, molemmat malawilaisten perusruokaa.

Kala on pyydetty edellisenä yönä Malawi-järvestä, joka takaa miljoonien malawilaisten päivittäisen ravinnon. Malawi-järveä kutsutaankin "tähtien järveksi", koska sen ylle syttyy öisin satoja valoja, kun kalastusalukset lähtevät järvelle. Toiset kalastavat isommilla puuveneillä, toiset puunrungosta kaiverretuilla yhden tai kahden hengen kanooteilla.

Vihannekset ovat vihreistä lehdistä tehtyä höystöä. Mkandawiren mukaan lehtiä on Malawissa neljää eri laatua, niin kutsuttua kiinalaista, kurpitsaa, salaattia ja sinappia. Tänään naiset käyttävät sinapin lehtiä.

Nsiman naiset tekevät maniokkijauhoista, vaikka maissijauhojen käyttö on Malawissa yleisempää.

"Pidän enemmän maniokista ( kassavasta) tehdystä nsimasta, koska se pitää vatsan pidempään täynnä. Se ja vihannekset ovat lempiruokaani", Mkandawire sanoo. Vumu syö nsiman kanssa mieluiten butterfishiä.

Lisäksi kokit valmistavat bataatista ja maapähkinästä eräänlaista "puuroa", jota usein syödään Malawissa aamiaiseksi. Kaikki tarpeet ovat paikallisia ja ostettu paikalliselta torilta, jossa ne maksoivat yhteensä noin kolme euroa.

Naiset kyykkivät maassa tai istuvat matalilla jakkaroilla, hämmentävät tulen ja hiilten päällä olevia kattiloita ja pilkkovat tottuneesti sipulit ja tomaatit suoraan kattiloihin.

Mkandawire kertoo, että aloittaa kotona kokkaamisen noin yhdentoista aikaan, jotta perhe voi syödä lounasta puolilta päivin. Illallista nautitaan kello seitsemän tienoissa. Naisten mukaan lähes kaikissa malawilaisperheissä syödään sekä lounaaksi että illalliseksi nsimaa.

Nyt ruuanlaitto vie valmisteluineen vajaat pari tuntia. Sitten ruoka katetaan talon terassin lattialle ja kaikki pesevät kätensä ja istuvat nauttimaan ateriaa sormin suoraan kattiloista ja lautasilta.

Fannyn ja Ivyn lounaan ainekset

  • Noin 30 sardiinia
  •  puoli litraa kokonaisia maapähkinöitä tai hiukan vähemmän valmista maapähkinäjauhetta. (Jos käytät kokonaisia maapähkinöitä, ota irtonaiset kuoret ja huonot pähkinät pois ja jauha pähkinät) 
  •  5-7 sinapin lehteä
  •  2 pientä punasipulia
  •  5 keskikokoista bataattia
  •  3 tomaattia
  •  vettä
  •  maniokki- tai maissijauhoja

Kondowole eli maniokkinsima

Laita kolme kupillista vettä kiehumaan. Kun vesi kiehuu, lisää hiukan maniokkijauhoja ja sekoita. Lisää sitten vähitellen  jauhoja koko ajan sekoittaen, keitä kunnes seos on kiinteää ja siitä on helppo murtaa paloja käsin syötäväksi. Maniokkijauhojen sijaan voit käyttää maissijauhoja.

Uspia eli sardiinikastike

Pese tuoreet sardiinit ja laita ne kiehumaan vähään veteen. Vettä voi tarvittaessa lisätä kiehumisen aikana. Anna kalojen kiehua puolisen tuntia ja lisää sitten silputtu sipuli ja kaksi pilkottua tomaattia sekä hyppysellinen suolaa. Anna kiehua vielä muutamia minuutteja.

Vihannes-maapähkinäkastike

Leikkaa 5-7 sinapin lehteä suikaleiksi ja laita ne kiehumaan vähään veteen. Keitä noin 10 minuuttia ja lisää sen jälkeen yksi pieni pilkottu sipuli, yksi pilkottu tomaatti ja kourallinen maapähkinäjauhetta ja hiukan suolaa. Jatka keittämistä vielä muutama minuutti ja sekoita samalla.

Fudali eli bataatti-maapähkinäpuuro

Kuori ja pilko bataatit ja laita ne veden kera kattilaan. Lisää veteen hyppysellinen suolaa. Laita kattila tulelle tai liedelle ja keitä, kunnes bataatit ovat kypsiä. Kaada ylimääräinen vesi pois, niin että vesi peittää juuri ja juuri kattilassa olevat bataatit ja lisää sitten mieleisesi määrä maapähkinäjauhetta. Anna kiehua vielä muutama minuutti. Ota pois liedeltä ja sekoita, kuitenkin niin, etteivät perunat mene muussiksi.

Hanna Koivisto

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 22.9.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi