Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Hirssipuuroa ja papuruokia Namibiasta - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Ruokaohjeita kehitysmaista

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Hirssipuuroa ja papuruokia Namibiasta

Ravitsemustutkija Heli Kuusipalo on asunut vuosia Namibiassa ja koonnut ruokamuistoja ja reseptejä Suomi-Namibia -seuran julkaisemaan Namibialaiseen keittokirjaan.

Kirjan ensimmäinen ja namibialaisittain tärkeä resepti on Mahangu-puuro. Perinteisesti hirssi on ollut namibialaisessa ruokavaliossa keskeinen: hirssijauhoista keitetty puuro on perusruokaa, joka täyttää vatsan. Hirssi kestää kuumaa ja kuivaa ilmastoa ja on myös ravitsemuksellisesti monipuolisempi kuin valkoinen maissijauho, josta nykyään varsinkin kaupungissa asuvat namibialaiset päivittäisen puuronsa tekevät.

Suomesta ei löydä hirssijauhoa, jossa hiekka narskuu oikealla tavalla hampaissa. Heli Kuusipalon mukaan hyvä konsti saada hirssipuuroon autenttinen tuntu on sekoittaa pohjalaisia talkkunajauhoja ja joko karkeita vehnäjauhoja tai mannaryynejä yhden suhteessa yhteen.

Mahangu-puuro

Ainekset

  •  6 dl hirssijauhoja (tai 3 dl savolaista talkkunaa ja 3 dl mannaryyniä)
  •  1,5 l vettä
  •  1 tl suolaa

Valmistus

  1. Laita vesi kiehumaan ja lisää suola joukkoon. Ripottele jauhot veteen voimakkaasti sekoittaen. Älä lisää kaikkia jauhoja kerralla vaan vähin erin.
  2. Kun kaikki jauhot on lisätty, anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä ainakin 15 minuutin ajan.
  3. Jos keität puuron löysemmäksi, sen voi syödä puurona, jos teet siitä paksumpaa, se sopii pääruoaksi, jolloin lisukkeeksi sopii vihannesrelissi tai lihakastike.

Liha on Namibiassa arvostettua juhlaruokaa. Arkisemmat lisukkeet valmistetaan vihanneksista, juureksista, pavuista, siemenistä ja pähkinöistä. Heli Kuusipalo suosittelee kokeilemaan papumuhennosta:

”Papujen käsittelystä kuulee Namibiassa erilaisia käytäntöjä. Joidenkin mielestä esimerkiksi valkoisia papuja ei pidä liottaa ollenkaan, toiset neuvovat liottamaan yli yön. Liotuksesta on se hyöty, että papujen keittoaika lyhenee ja liotettuina ne ovat myös vatsaystävällisempiä. Toisaalta, tuntien namibialaisten rakastamat pitkät keittoajat, ei papujen liottamisella paljon voiteta!”

Seuraavien papuruokien keittoajat pätevätkin vain Suomessa.

Damaroiden juhlava papumuhennos

Ainekset

  •  2 tölkkiä ruskeita papuja (veteen säilöttyjä)
  •  4 ylikypsää banaania

Valmistus

  1. Laita pavut kuumenemaan kattilaan. Laita toisesta purkillisesta liemikin mukaan.
  2. Kuori ja pilko banaanit papujen joukkoon, sekoita hyvin ja varo polttamasta pohjaan. Keitä noin 15 minuuttia.
  3. Jäähdytä ja hienonna sauvasekoittimella. Jos seos on kovin paksua lisää vettä ja kiehauta ennen tarjoilua.

Damaroiden juhlissa muhennosta tarjotaan yhdessä lihan ja riisin tai maissipuuron kanssa.

Currylla maustettu papumuhennos

Ainekset

  •  5 dl punaisia tai ruskeita papuja,
  •  1 sipuli
  •  3 banaania
  •  3 tomaattia
  • 1-2 tl currymausteseosta
  • suolaa

Valmistus

  1. Liota papuja vedessä yli yön. Huuhtele ja laita kiehumaan reiluun vesimäärään. Keitä noin puoli tuntia.
  2. Kuutioi sipuli, banaanit ja tomaatit ja lisää kattilaan. Lisää myös curry, anna kiehua hiljaisella lämmöllä noin puoli tuntia
  3. Halutessasi soseuta sauvasekoittimella, tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan suolaa.

Vuohenliha-papupata

Ainekset neljälle

  • 400 g kuutioitua vuohen- (tai lampaan-) lihaa
  •  1 tl suolaa
  •  1 tl meiramia
  •  1 rkl viinietikkaa tai sitruunamehua
  • öljyä paistamiseen
  •  1 sipuli
  •  2 tomaattia
  •  1 tölkki papuja
  • 1 dl vettä
  •  1 liemikuutio

Valmistus

  1. Sekoita suola ja meirami viinietikkaan tai sitruunamehuun ja levitä lihapalojen päälle. Laita liha kannellisessa astiassa jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi. Sekoita välillä.
  2. Ruskista lihapalat korkeareunaisella pannulla, lisää joukkoon kuutioitu sipuli ja tomaatit ja hauduta. Lisää pavut , vesi ja liemikuutio. Laita miedolle lämmölle kiehumaan noin tunniksi.
Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 22.9.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi