Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Biryania juhlaan Bangladeshista - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Ruokaohjeita kehitysmaista

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Biryania juhlaan Bangladeshista

Bangladeshilaisen biryanin valmistus alkaa torilta. Samson Rosario puikkelehtii kapeilla käytävillä ja valikoi kalan, riisiä sekä kasviksia.

Samson Rosario on ammatiltaan kokki ja luvannut esitellä bangladeshilaista keittiötä.

”Biryania syödään juhlatilaisuuksissa kuten häissä ja jouluna tai vaikkapa jos tulee vieraita kylään. Muslimit tekevät biryania muun muassa ramadan-kuukauden päättävään id-juhlaan”, kristitty Rosario kertoo.

Biryanin perustana on keitetty riisi, jonka seassa on herkullisesti maustettua kalaa tai lihaa. Erilaisia biryanivariantteja syödään kautta koko Etelä-Aasian.

Samson Rosario, kuva: Olli MoilanenKala-biryanin voi tehdä myös lohesta, Samson Rosario kertoo. Kuva: Olli Moilanen

Keittiössä Rosario käy ensimmäisenä kalan kimppuun. Hän poistaa ruodot, puristaa sitruunaa kalanpalojen päälle ja laittaa kalan marinoitumaan mausteseokseen.

Kala on jokien ja järvien täyttämässä Bangladeshissa perusruokaa, jota syödään eri muodoissa. Tällä kertaa käsittelyssä on rui, joka on makean veden kala.

”Biryaniin kelpaa hyvin myös lohi”, Rosario opastaa, kun kerron, että ruita tuskin löytyy suomalaisen marketin kalatiskistä.

Hurmaava tuoksu täyttää keittiön, kun Rosario nostaa marinoituneet kalanpalat pannulle. Valmiin kalan hän asettelee puoliksi keitetyn riisin sekaan ja kaataa päälle kurkumalla, chilillä, korianterilla, kardemummalla, kuminalla ja kanelilla maustetun kastikkeen.

Kala-biryanin kanssa syödään jugurttipohjaista kurkkusalaattia. Ruokajuomana on vesi, limonadi tai lassi. Lopuksi herkutellaan finnillä, joka on maidosta, riisistä, sokerista ja rusinoista pitkään hauduttamalla tehtyä vanukasta.

Ruokaillessa tärkeille vieraille tarjoillaan ensin. Ruokaa ei tarjoilla ainoastaan pöytään, vaan talon emäntä kauhoo biryania vieraan lautaselle. Muut ottavat itse.

Ruoka syödään käsin – riisiseoksesta pyöritetään tiivis paketti sormien väliin ja sujautetaan suuhun peukalon avulla.

”Ruoka tehdään käsillä, ja se syödään käsin. Näin se on maukkainta!” Rosario väittää.

Vaikka Rosario on ammatiltaan kokki, kotona ruoan laittavat perheen naiset. Ennen pojan avioitumista ruoan laittoi Rosarion vaimo, nykyään tehtävä kuuluu miniälle.

”Jos yritän mennä keittiöön, saan vastaani arvosteluryöpyn. Naiset sanovat, että keittiö on heidän aluettaan.”

Olli Moilanen

KALA-BIRYANI

Ainekset:

  • 600 g kalaa fileenä, esimerkiksi lohta
  •  600 g riisiä
  •  6 sipulia
  •  1 rkl inkivääriä
  •  3 valkosipulin kynttä
  •  2,5 dl tomaattimurskaa
  • 2,5 dl maustamatonta jugurttia
  •  2,5 dl herneitä
  •  250 g voita
  •  suolaa
  •  sokeria
  • öljyä

Marinadi kalalle:

  • 1 tl kurkumaa
  • hieman kanelia
  • hieman kuminaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl chilijauhetta
  • 1 tl sitruunamehua
  • vettä

Biryani masala -mausteseos (1,5 rkl):

  • kardemummaa
  • kanelia
  • neilikkaa
  • kurkumaa
  • kuminaa
  • inkivääriä
  • valkosipulia
  • chiliä

Mausteet riisiin:

  • 3 kokonaista kardemumman siementä
  • 3 neilikkaa
  • 1 kanelitanko
  • 1      laakerinlehti
  • Biryani-salaatti
  • kurkkua
  • maustamatonta jugurttia
  • vihreää chiliä
  • mustapippuria
  • sitruunamehua

Lassi

  • 2,5 dl maustamatonta jugurttia
  • 4 dl vettä
  • mustapippuria
  • sitruunamehua
  • suolaa

Valmistus

1.       Leikkaa kalafileet noin kahdeksaksi palaksi.

Sekoita kalamarinadin ainekset ja laita kalanpalat marinoitumaan noin puoleksi tunniksi.

2.       Laita riisi kylmään veteen noin puoleksi tunniksi.

3.       Murskaa inkivääri ja valkosipuli tahnaksi.

Sekoita biryani masala -mausteseos.

4.       Ruskista sipulit öljyssä. Ota puolet ruskistetuista sipuleista pois kattilasta ja säästä viimeiseen vaiheeseen.

5.       Lisää kattilaan inkivääri-valkosipulitahna, tomaattimurska, biryani masala -mausteseos, jugurtti, herneet sekä hieman vettä.

6.       Kun kalanpalat ovat marinoituneet, ripauta kalanpalojen sekaan hieman vehnäjauhoja ja pyörittele.

Paista kalanpalat pannulla runsaassa öljyssä.

7.       Kun riisi on ollut puoli tuntia kylmässä vedessä, kaada vesi pois.

Laita kattilaan kaksi litraa vettä ja riisin mausteet. Kun vesi kiehuu, lisää riisi. Anna riisin kiehua noin kolmasosan sen kypsymisajasta ja valuta vesi pois.

8.       Laita puolet riisistä suureen kattilaan.

Sulata voi ja kaada siitä puolet riisin päälle.

9.       Asettele kalanpalat riisin päälle. Lisää osa ruskistetuista sipuleista. Voit halutessasi lisätä myös muutaman kokonaisen vihreän chilin.

10.   Kaada kastike kattilaan. Lisää ripaus sokeriaLisää loput riisit ja sulatettu voi.

11.   Hauduta kannen alla matalassa lämpötilassa noin puoli tuntia.

Nauti salaatin ja lassin kera.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 22.9.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi