Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Kana- ja kookoscurrya Intiasta - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Ruokaohjeita kehitysmaista

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Kana- ja kookoscurrya Intiasta

Mansiha Pawar on 28-vuotias perheenäiti, joka on kotoisin Maharashtran osavaltioista. Hän tekee töitä seitsemän päivää viikossa kokkina, ja jaksaa vielä pitkän päivän jälkeen laittaa perheellensäkin ruokaa.

Täyspäiväisen kokin palkkaaminen on Intiassa keski - ja ylempiluokkaisten keskuudessa yleistä.

Kokki hoitaa aterioiden suunnittelut, ainesten ostot ja laittaa sekä lounaan että iltaruuan perheelle. Usein kokille neuvotaan tarkkaan perheenjäsenten makumieltymyksiä ja ruokatottumuksia.

Kokin peruspalkka on noin 3 500 rupiaa kuukaudessa, eli noin 70 euroa. Jos kokki on ollut perheessä pitkään, saattaa hänen palkkansa olla korkeampi.

Mansiha Pawar, kuva: Pia HeikkiläMansiha Pawar valmistaa ateriaan kuuluvaa höyrytettyä riisiä. Kuva: Pia Heikkilä

Manisha laittaa mielellään kotiseutunsa Maharashtran ruokaa. Ruuassa käytetään paljon erilaisia mausteita, mutta se on usein kevyempää kuin Pohjois-Intian lihapainotteiset keittiöt ja siinä käytetään myös paljon kalaa, äyriäisiä ja kookosta. Upporasvassa paistetaan monen erilaisia lättyjä ja leipiä, jotka sitten täytetään curryseoksilla. Maharashtralaiset käyttävät ruuanlaitossa jonkin verran lihaa, eli kanaa tai lammasta, mutta eivät koskaan naudanlihaa.

Manisha laittoi viikonlopun kunniaksi lounaan joka koostui kanasta tehdystä currystä nimeltä Komdi Vade, kookospohjaisesta currystä nimeltä Kokum Kadi, Pav Paji -vihanneshöystöstä, ja suolaisista Vada-lättysistä. Lounaalle oli tulossa ulkomaalaisia vieraita, joten chiliä käytettiin hillityimmin kuin yleensä.

Intialaiselle aterialle tyypilliset ylimakeat leivonnaiset ja keksit loistivat poissaolollaan, sillä Manishan työnantaja ei makeasta välitä.

Komdi Vade eli maharashtralainen kookoscurry kanasta

Ainekset:

  • 1kg kanaa luineen: Kanaa marinoidaan ensin hiukan valkosipuli-inkivääri seoksessa
  • 1 pieni sipuli
  • 3 rkl raastettua kuivattua kookosta
  • 3rkl tuoretta kookosta
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl inkivääriä
  • 1 rkl korianterinsiemeniä
  • ½ rkl fenkolinsiemeniä
  • ½ rkl mustapippuria (kokonaisia)
  • 2 kardemumman siementä (kokonaisena)
  • pari palaa kanelitankoa
  • ½ rkl kuminaa
  • 5 neilikkaa
  • 1 tl masala - jauhetta
  • 1 tl chilli - jauhetta
  • 1 tl kurkumajauhetta
  • 1 tl suolaa
  1. Ruskista pannulla yksitellen ja ilman öljyä kaikki kokonaiset mausteet.
  2.  Kaada ruskistetut mausteet tehosekoittimeen ja hienonna kunnes seos on tahnamainen.
  3.  Ruskista kana pannulla noin 10 minuuttia tai kunnes se on kullanruskeaa.
  4.  Kaada maustetahna kanan päälle ja lisää noin puoli kuppia vettä. Lisää jauhetut mausteet ja anna hautua kannen alla noin 30 minuuttia. Tarjoa basmatiriisin kanssa.

Kokum Kadi eli vaaleanpunainen curry

Ainekset:

  • Muutama pala mustaa kokum – hedelmää
  • n. ½ litraa tuoretta kookosmaitoa
  • 1 tuore vihreä chili
  • 1 valosipulinkynsi

Sekoita ainekset tehosekoittimessa raakana ja tarjoile lämmitettynä tai kylmänä vada – lättysten kanssa. Curryn voi nauttia myös keittona.

Pav paji eli maharasthalainen vihanneshöystö

Ainekset

  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 2 rkl valkosipuli/inkivääritahnaa
  • 3 tomaattia pyreenä
  • 2 sipulia pyreenä
  • Noin kupillinen kutakin eri vihanneslaatua: –kukkakaalia, herneitä, papuja, perunaa, porkkanoita, paprikaa
  • 1 tl masalajauhetta
  • 1tl chilijauhetta
  • 1 tl suolaa
  • Hyppysellinen tuoretta korianteria 

Keitä vihannekset ensin pehmeiksi. Sillä aikaa kun vihannekset kiehuvat, paista pyreitä öljyssä noin 10 minuuttia, lisää mausteet. Kun vihannekset ovat kypsiä, kaada ne tomaattisipuliseokseen ja kiehuta hiljaisella tulella noin 10 minuuttia. Tarjoile korianterilla höystettynä, sämpylän sisällä.

Vada eli kikherneestä tehdyt paistetut lätyt

  • 1 kuppi riisijauhoa
  • 1 kuppi vehnäjauhoa
  • 1 kuppi kikhernejauhoa
  • Vettä tarpeen mukaan, tilkkanen ruokaöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1tl kurkumaa
  • öljyä paistamiseen

Sekoita kuivat aineet, lisää vesi ja öljyä tarvittaessa. Taikinan tulee olla kiinteää ennen paistamista. Muotoile taikinasta ohuita kämmenenkokoisia lättyjä. Paista ne upporasvassa noin 5 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 22.9.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi