Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Pilahvia Keski-Aasiasta - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Ruokaohjeita kehitysmaista

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Pilahvia Keski-Aasiasta

Pilahvi, plov, on riisipohjainen ruoka, jonka eri muunnelmia tarjotaan Keski-Aasiassa, Lähi-idässä ja Pakistanissa. Neuvostoaikaan pilahvi sai suosiota myös Venäjällä.

Pilahvi-ateria, kuva: Salla NazarenkoTadžikistanissa pilahvia syödään vähintään kerran viikossa jokaisessa kodissa. Kuva: Salla Nazarenko

Kirgisiassa, Tadžikistanissa ja Uzbekistanissa pilahvia syödään niin arki- kuin juhlaruokana ja siitä on olemassa lähes yhtä monta versiota kuin on kokkia. Yhteistä kaikille versioille on se, että riisi keitetään öljyssä tai rasvassa ja mukana on suikaloitua porkkanaa.

Kirgisiassa riisi ruskistetaan mieluiten rasvahäntälampaan rasvassa. Lihan voi korvata kokonaan tai osittain esimerkiksi rusinoilla tai kuivatuilla aprikooseilla, jolloin pilahvista tulee makeahkoa. Sipuli ja valkosipuli kuuluvat myös mukaan.

Pilahvin alkuperä on kiistelyn aihe Keski-Aasiassa: kaikkien kansojen mielestä se on nimenomaan heidän kansallisruokansa.

Tarinan mukaan Uzbekistan haki pilahville jopa patentin. Totuus kuitenkin on, että pilahvi on paljon vanhempi asia kuin Stalinin valtakaudella kartalle piirretyt valtiot: pilahvia lienee syöty kaikkialla jo silloin, kun Keski-Aasiaa hallitsivat kaanit ja väki vaelsi paimentolaisina laaksoissa ja vuortenrinteillä.

Noilta ajoilta lienee peräisin suositus laittaa pilahvi avotulella, jolloin siihen tulee mieto savun maku. Kotikokki voi toki valmistaa pilahvinsa tavallisella liedellä.

Tadžikistanissa, josta tämä ohje on peräisin, pilahvia syödään vähintään kerran viikossa jokaisessa kodissa. Häihin ja muihin juhliin pilahvi kuuluu ehdottomasti. Pilahvin kokkaaminen kuuluu ravintoloissa ja häissä ehdottomasti miehille; kotioloissa naisetkin saavat laittaa tätä herkkua.

Perinteisesti pilahvi syödään käsin, korkeintaan avustaen palasella rapeakuorista, tandoor-uunissa paistettua vaaleaa leipää. Tadžikistanissa pilahvin perussääntönä pidetään sitä, että lihaa, riisiä ja porkkanaa on saman verran, mutta variaatioille on aina tilaa kokin mieltymysten mukaan.

Pilahvin kanssa tarjotaan leipää sekä kurkuista, tomaateista, yrteistä ja chilistä sekoitettua tuoresalaattia. Jälkiruoaksi raskaalle pilahville sopivat raikkaat kauden hedelmät.

Pilahvi ei ole pikaruoka, ruoanlaittoon on hyvä varata pari tuntia. Odotellessa voi nauttia teetä korvattomista kupeista.  

Pilahvi 7–8 hengelle

1 kg riisiä

1 kg porkkanaa

noin 250 g ruokaöljyä

1 kg melko rasvaista lihaa (mieluiten lammasta, nautakin käy)

300 g sipulia

2 dl liotettuja kikherneitä

(1–4 kokonaista valkosipulia)

suolaa, timjamia

Syvä valurautakasari

  1. Ruskista liha isoina paloina (kilosta lihaa tulee 4–5 palaa) kuumassa öljyssä.
  2. Kun liha on ruskistunut jonkin aikaa, lisää ohuiksi renkaiksi leikattu sipuli. Jatka ruskistamista öljyssä, kunnes sipuli on ruskistunut reilusti.
  3. Lisää ohuiksi, tikkumaisiksi suikaleiksi leikatut porkkanat. Pienennä tulta ja anna hautua vielä ainakin 15 minuuttia.
  4. Lisää useita teelusikallisia suolaa, runsas litra vettä ja kikherneet.
  5. Jos laitat mukaan valkosipulia, upota kuoritut sipulit nyt kokonaisina (älä erottele siis kynsiä!) pilahviin.
  6. Levitä riisi tasaisesti liha-vihannesseoksen päälle, lisää vielä vettä niin että riisi peittyy. Hauduta kymmenisen minuuttia, ja käännä riisikerros lastalla ympäri.
  7. Nyt riisin pitäisi olla puolikypsää. Kerää riisi keoksi liha-vihannesseoksen päälle, ripottele pinnalle reilusti timjamia ja anna hautua, kunnes riisi on täysin kypsää. Avotuli on tässä vaiheessa enää hiillos; liedellä käytä matalaa lämpötilaa.
  8. Kun riisi on kypsää ja liha aivan pehmeää, nosta isot lihapalat pois pilahvista. Irrota liha luista ja laita se riisi-vihannesseoksen päälle.
  9. Nosta kasari pöytään ja nauti pilahvi kuumana.

[Korjattu sipulin määrä 27.11.2013, kiitos tarkkaavaisen lukijan.]

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 27.11.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi