Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Apua Angolaan taidemusiikin kautta - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 14.9.2011

Apua Angolaan taidemusiikin kautta

Espoolainen Candomino-kuoro konsertoi Angolan hyväksi 25. syyskuuta. Jokaisesta konsertin lipusta ohjataan 30 euroa Kirkon Ulkomaanavun kautta maanviljelyn kehittämiseen.

Eivätkö länsimainen taidemusiikki ja köyhän maan ruokaturva ole melko kaukana toisistaan?

Candominon taiteellisen johtajan Esko Kallion mielestä eivät ole.

”Konserttia kehystävät Bachin ja Mendelssohnin sävellykset ahdingon keskeltä. Bachin motetti Komm, Jesu, komm on kaikki voimansa menettäneen ihmisen avunhuuto, Mendelssohnin Hymni rukous uhkien ja yksinäisyyden keskellä”, hän toteaa.

Konsertin idean takana on Candominon puheenjohtaja Silja Nurkkala, joka työskentelee ulkoministeriön kehityspoliittisella osastolla.

”Mietin, kuinka voisin myös kuoroharrastukseni kautta kertoa kehitysyhteistyön merkityksestä ja lopputuloksena syntyi konsertti”, hän sanoo.

Candomino-kuoro, kuva: Taavetti AlinKonsertti ei tule olemaan yhtä synkistelyä, vakuuttavat Candomino-kuoron laulajat. Kuva: Taavetti Alin

Nimettömien köyhien ihmisten maa

Angola on melko tuntematon Suomessa. Hyvin köyhä maa eteläisessä Afrikassa. Ei Kilimandzaroja, eikä safarimatkoja. Portugalin entinen siirtomaa, jossa oli loppumattomalta tuntuva sisällissota. Tämän enempää tietää harva meistä.

Uutiskuvien Angola on nimettömien köyhien ihmisten maa. Sillä on kuitenkin mahdollisuuksia toisenlaiseen tulevaisuuteen. Angolalla on huomattavia luonnonvaroja, talouskasvu on ollut nopeaa ja maatalouskin on elpymässä sisällissodan jäljiltä. Maa tarvitsee kuitenkin ulkoista apua.  

Candida Castro on 17-vuotias yksinhuoltaja. Kuva: Kirkon UlkomaanapuCandida Castro on 17-vuotias yksinhuoltaja Angolasta. Kuva: Kirkon Ulkomaanapu

Kirkon Ulkomaanapu toteuttaa ruokaturvatyötä tukemalla ohjelmaa, jonka pääpaino on kyläkehitystyössä. Työ keskittyy itäisessä Angolassa sijaitsevaan Moxicon lääniin, jossa maanviljelyn kehittämiseen kuuluu myös miinanraivausta kassava- ja maissipelloilla, sillä lääni kuuluu maan pahiten miinoitettuihin alueisiin.

Kirkon Ulkomaanavun tukemassa ohjelmassa kehitetään kyläläisten kykyä itse kohentaa toimeentuloaan ja elämänlaatuaan. Kyliin on uudistettu kastelujärjestelmiä ja perustettu maanviljelijäyhdistyksiä, jotka muun muassa tuottavat ananasta myyntiin. Kokonaisvaltaisessa projektissa rakennetaan myös terveysasemia ja pidetään lukutaitoluokkia. Perustus tulevaisuuden Angolalle pyritään rakentamaan huolella.

”Kehityksen turvaamiseksi on tärkeää, että meillä on varoja tukea ohjelmaa vielä useita vuosia”, painottaa Karita Linden-Lemmetti Kirkon Ulkomaanavusta.

Kirkon Ulkomaanapu on yksi ulkoministeriön yhdestätoista kumppanuusjärjestöstä. Ulkoministeriö tukee sen kehitysyhteistyötä 7,4 miljoonalla eurolla vuonna 2011. Moxicon kehityshankkeen osuus tuesta on 465 000 euroa.

APUA nälkäänäkeville Kirkon Ulkomaanavun kautta. Konsertti Temppeliaukion kirkossa Helsingissä sunnuntaina  25.9.2011 klo 18. Candomino-kuoro, joht. Esko Kallio; Soile Isokoski, sopraano; Tapio Tiitu, urut; Marita Viitasalo, piano. Konsertin liput 35 € (+toimituskulut) Lippupisteestä. Jokaisesta lipusta ohjataan 30 € Kirkon Ulkomaanavun kautta maanviljelyn kehittämiseen Angolassa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 23.7.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi