Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Kierrätysvaatteilla pyöritetään päiväkotitoimintaa Perussa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 13.9.2011

Kierrätysvaatteilla pyöritetään päiväkotitoimintaa Perussa

Kerran vuodessa Ahvenanmaan Emmaus lähettää kontillisen kierrätysvaatteita Cuna Nazareth -säätiölle, joka järjestää myyntituotoilla päiväkotitoimintaa Liman köyhille lapsille. Vaikka kiristynyt lainsäädäntö uhkaa nyt varainkeruuta, säätiö ei ole jäänyt neuvottomaksi.

Kerran vuodessa Ahvenanmaan Emmaus pakkaa rahtikontin täyteen käytettyjä vaatteita. Sen jälkeen vaatteet lähtevät pitkälle merimatkalle, ensin Maarianhaminasta Helsinkiin, sieltä Bremeniin ja lopulta Atlantin yli Peruun.

”Aiomme jatkaa vaatelähetyksiä, koska niistä on paikan päällä enemmän hyötyä kuin pelkän rahan lähettämisestä”, kertoo Ahvenanmaan Emmauksen toiminnanjohtaja Robert Jansson. Järjestö on lähettänyt vaatteita Peruun jo vuodesta 1989.

Vaatteita_Kuva_Leena KultanenKuva: Marja-Leena kultanen

Köyhässä Chorilloksen kaupunginosassa toimiva Cuna Nazareth -säätiö auttaa lapsia, jotka vanhempien työssäkäynnin vuoksi joutuivat viettämään pitkiä aikoja yksin kotona. Vuonna 1964 perustettu säätiö ylläpitää kolmea päiväkotia, joskin yksi niistä tuhoutui vuoden 2007 maanjäristyksessä ja toinen on tilapäisesti suljettuna valtion jätettyä uusimatta kahdeksan opettajan palkanmaksusopimukset.

Suurin päiväkodeista on kuitenkin toiminnassa, ja sinne mahtuu satakunta lasta. Kokopäivähoitoa tarjoava päiväkoti on harvinaisuus Limassa.

Cunan 1-5-vuotiaat lapset valitaan sosiaalisin perustein, heille tarjotaan ravitsevaa ruokaa sekä psykologin, sosiaalityöntekijän ja puheterapeutin palvelut. Vanhemmille järjestetään keskustelutilaisuuksia kasvatuksesta.

Vanhempien on mahdollisuuksiensa mukaan maksettava hoidosta pientä päivämaksua, tuotava lapset Cunaan puhtaina ja kammattuina ja osallistuttava päiväkotien ylläpitotalkoisiin.

Kaikessa tässä toiminnassa Suomesta merten halki matkaavalla vaatekontilla on suuri merkitys. Kun Ahvenanmaalta lähtenyt kontti lipuu kuuden viikon merimatkan jälkeen Perun Callaon satamaan, sitä aletaan välittömästi purkaa ja lajitella.

Vaatemyynnillä neljännes vuosibudjetista

Parhaat kierrätysvaatteista viedään myytäviksi kahdella vilkkaalla kauppa-alueella sijaitseviin pikku myymälöihin. Kaikkiaan käytetyistä vaatteista saatavat tulot – joihin lukeutuu myös kerran vuodessa Ranskasta vastaanotettava vaatekontti – ovat Cunan vuosibudjetista noin neljännes.

Huonommista mutta käyttökelpoisista vaatteista kootaan sekapaketteja, joita annetaan kuukausittain päiväkotilasten perheille.

Jose Gonzalo Gonzales Mendosa, kuva: Katri Simonen”Me keskustelemme koko ajan siitä, olisiko parempi, että vaatelähetysten sijasta saisimme vastaavan summan rahana”, Pepe sanoo. Kuva: Katri Simonen

Lisäksi noin 40 prosenttia vaatteista lahjoitetaan edelleen Limassa, joskus kauempanakin. Cuna Nazarethin päiväkodissa työskentelevä Jose Gonzalo Gonzales Mendosa, tuttavallisemmin Pepe, kertoo, ettei kipeimmin apua tarvitsevien luo ole aina kuitenkaan pääsyä.

”Vuoristossa Punon ympärillä on talvella paljon lunta ja purevan kylmä, lapsia on paleltunut kuoliaaksi. Lämpimille lastenvaatteille olisi suuri tarve, mutta ajaminen sinne on vaarallista ja kallista.”

Välittäjiin ei Pepen mukaan voi kuitenkaan luottaa, minkä vuoksi vaatteet on syytä pyrkiä toimittamaan perille itse.

Uusi laki sysäsi Cunan lain rajamaille

Perun entisen presidentin, japanilaistaustaisen Alberto Fujimorin kaudella 1990–2000 Peruun saatiin paljon vaatelahjoituksia Japanista. Kun paljastui, että presidenttiperhe harjoitti käytetyillä vaatteilla keinottelua , säädettiin uusi laki, jonka mukaan kaikki ulkomailta tulleet lahjoitusvaatteet on lahjoitettava edelleen.

Tästä huolimatta Peruun salakuljetetaan jatkuvasti vaatteita Bolivian rajan yli Amerikasta. Kaikki tietävät ”Ropa Americanan” myyntipaikat Limassa.

Uuden lain myötä myös Cuna Nazarethin harjoittama käytettyjen vaatteiden myynti koettelee nyt lain rajamaita. Cuna kyllä lahjoittaa kuuliaisesti sen määrän vaatteita kuin Suomesta ja Ranskasta saadaan, mutta käytännössä osa saaduista lahjoitusvaatteista menee edelleen myyntiin ja tätä määrää kompensoidaan laittamalla lahjoituspaketteihin jo aiemmin saatuja mutta myymättä jääneitä vaatteista.

”Me keskustelemme koko ajan siitä, olisiko parempi, että vaatelähetysten sijasta saisimme vastaavan summan rahana”, Pepe sanoo. ”Lopulliseen johtopäätökseen ei ole koskaan päästy. Rahavaihtoehto olisi helpompi ja vähemmän stressaava, mutta sitten emme voisi lahjoittaa vaatteita perheille emmekä muille apua tarvitseville. Itse ajattelen, että vaatelähetykset ovat kaikesta huolimatta parempi vaihtoehto.”

Kierrätyskeskuksen kautta irti apuriippuvuudesta

Ulkomaisiin lahjoitusvaatteisiin liittyvät hankaluudet sekä ainainen huoli päiväkotitoiminnan rahoituksesta on synnyttänyt Cuna Nazarethissa uuden toimintaidean.

Säätiö aikoo rakentaa Pachacaman alueelle oman kierrätyskeskuksen, jonne kerätään jätemuovia, -paperia, -pahvia ja -lasia edelleen käsiteltäväksi. Lisäksi kierrätyskeskus kerää vanhoja huonekaluja kunnostaakseen ja myydäkseen ne köyhille perheille.

Kansainvälisen Emmauksen tuella on jo ostettu ja aidattu maa-alue, jolle lajittelukeskus ja työpajat tullaan rakentamaan. Lisäksi tarkoitus on kouluttaa vuosittain 25 nuoresta kierrätyksen ammattilaisia. Osa heistä palkataan koulutuksen päätyttyä kierrätyskeskukseen, muut lähtevät ammattikoulutuksen saaneina etsimään työtä muualta.

Koulutus kestää yhdeksän kuukautta, ja sitä rahoittavat Helsingin, Ahvenanmaan ja Westervikin Emmaus-ryhmät. Ulkoministeriö tukee hanketta vuosina 2011–2013.

Kierrätyskeskuksen omavaraistuttua ylimääräisillä tuotoilla on tarkoitus tukea Cuna Nazarethin päiväkotitoimintaa. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Cuna Nazarethin lapset eivät ole enää 5–10 vuoden kuluttua riippuvaisia vaatelähetyksistä ja muusta ulkomaisesta tuesta.

Katri Simonen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja. Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 14.9.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi