Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Reservpappa för mer än hundra chilenska barn - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 12.9.2011

Reservpappa för mer än hundra chilenska barn

Chilenska Alfonso Hinojosa och barnskyddsorganisationen Pidee upprätthåller regelbunden kontakt till Finland.

“År 1985 fick min fru och jag fick ett speciellt telefonsamtal. Stiftelsen Pidee behövde med kort varsel någon som kunde sköta om sådana barn vars föräldrar var politiska fångar eller som inte av annan orsak kunde ta hand om sina barn”, berättar Alfonso Hinojosa från Chile.

Under åren 1973-1990 drev Augusto Pinochets militärdiktatur många chilenare i landsflykt. Många hamnade i fängelse på grund av sin politiska åsikt och diktaturens företrädare torterade tusentals personer.

Stiftelsen Pidee (La Fundación de Protección a la Infancia dañanda por los Estados de Emergencia, skyddsstiftelsen för barn som skadats av undantagstillstånd) grundades år 1979 för att skydda de barn som led av militärdiktaturens följder. I början erbjöd stiftelsen bland annat psykologisk och läkarhjälp, men snart föddes behovet av ett skyddshem för barn. Även Chiles förra president, barnläkaren Michelle Bachelet, arbetade i barnskyddshemmet Casa Hogar efter att ha återvänt till Chile från landsflykt. 

Alfonso Hinojosa, bild: Mirjami Rustanius

Casa Hogar -skyddshemmets gård var en trygg miljö för barnen att leka i. Under diktaturen var denna gård även en del av Alfonso Hinojosas och hans familjs hem. Bild: Mirjami Rustanius

Politiskt aktiva Alfonso Hinojosa och hans familj bodde fyra år i Casa Hogar, som var beläget i stadsdelen Ñuñoa i Santiago.

“Vi försökte erbjuda barnen en så hemlik miljö som möjligt. Vi gjorde utflykter och skötte gemensamt om trädgården”, berättar Hinojosa.

Han visar fotografier från födelsedagar som firades i skyddshemmet och på barn som klättrade i träd på gården.

Åldern hos de barn som kom till hemmet varierade från några månader till tonåringar. Hinojosa minns hur särskilt de äldre barnen redan hade upplevt svåra saker. Erfarenheterna syntes i deras beteende och påverkade deras sömn.

En av de tyngsta sidorna av arbetet var att besöka barnens föräldrar i fängelserna.

“Men besöken var viktiga att göra”, konstaterar Hinojosa.

Arkiven registrerar kränkningar av de mänskliga rättigheterna

Förutom barnskydd har en viktig del av stiftelsen Pidees över 30-åriga historia varit att arkivera människorättskränkningar. Under Chiles militärdiktatur följde stiftelsen med landets politiska situation och samlade information om människorättskränkningar. I arkiven finns även information om hälsotillståndet hos de barn som stiftelsen stödde samt om barnens föräldrars situation.

Efter militärdiktaturens dagar har Pidee följt med situationen kring barns mänskliga rättigheter i hela Latinamerika.

“Jag tycker det är viktigt att fortsätta med dokumenteringen. På så sätt kan vi peka på saker som händer i våra samhällen”, säger Hinojosa, som under de senaste åren har arbetat med arkiveringen.

En del av Pidees arkiv donerades år 2009 till Museet för minnen och mänskliga rättigheter som nyligen öppnats i Santiago. I museet kan man bland annat hitta längtansfyllda brev och teckningar, som barn under diktaturen skickade till sina föräldrar i fängelset.

Finlands ambassad i Chile har stött Pidees arkiveringsprojekt genom en fond för lokalt samarbete.

Genom åren har Pidee samarbetat med många utländska medborgarorganisationer. Samarbetet har varat längst med den finska barnskyddsorganisationen Parasta Lapsille ry.

“Stiftelsens vidsträckta internationella kontakter är säkerligen en orsak till att den fick fungera i fred redan under diktaturen”, konstaterar Hinojosa.

Samarbetet med Finland fortsätter

Skyddshemmet Casa Hogar stängdes år 1990. Så gott som alla föräldrar som varit fängslade hade vid det laget redan lyckats fly från Chile med hjälp av välgörenhetsorganisationer eller kyrkan. Demokratin fick stegvis fotfäste i Chile efter 1990, men många familjer bosatte sig utomlands.

Nu har barnen från Casa Hogar redan blivit vuxna. Hinojosa har fortfarande kontakt med en del av dem.

“Två syskon flydde i tiderna till Norge med sina föräldrar. Nu håller vi kontakt via Facebook.”

Även kontakterna till Finland lever vidare. Chile håller småningom på att övergå från mottagare av bistånd till ett givarland. Ändå finns det fortfarande mycket att göra till exempel när det gäller urbefolkningars ställning. Stiftelsen Pidee och Parasta Lapsille ry samarbetar bland annat genom att främja utbildningsmöjligheter för barn som tillhör urfolket mapuche.

“Att utbilda ungdomar och att erbjuda dem påverkningsmöjligheter förstärker demokratin och förhindrar människorättskränkningar i framtiden”, betonar Hinojosa. 

Krista Orama och Mirjami Rustanius

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 12.9.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi