Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Gambia: Brodyrmaskinen från Finland är syateljéns pärla - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 5.9.2011

Gambia: Brodyrmaskinen från Finland är syateljéns pärla

Raam Faal som bor i Finland ville hjälpa sitt fosterland och grundade en syateljé där. Idag tuggar en finsk brodyrmaskin fram tjänstetecken och dekorationssömmar till traditionella dräkter i Gambia.

Under en promenad i den västgambiska huvudstaden Banjul får man en klar bild av landets färggranna klädkultur. Särskilt kvinnorna klär sig gärna i lysande färger och mönster. Männen är mera dämpade i sin klädsmak.

Raam Faal som är född i Gambia men som har bott tio år i Åbo har hittat utrymme för utveckling i sitt fosterlands klädkultur. År 2008 grundade han en syateljé i Banjul, och producerar ny kultur i det fattiga landet.

Konfektionskläder sällsynta

Traditionellt brukar gambierna köpa en packe tyg och föra den till en skräddare som syr upp kläder. Raam Faal lanserar nu konfektionskläder i landet. Färdigsydda jeans och andra baskläder kan man hitta på torgen, men de är importerade. Raam vill skapa en mera organiserad inhemsk klädtillverkning i Gambia.

Företaget heter Raam’s Embroidery och tillverkar dräkter både för män och för kvinnor. Männens är västerländska mörka kostymer med slipsar men också traditionella löst sittande klädedräkter av batik. I kvinnokläderna sprakar färgerna och prakten.

Brodyrmaskinen har slagit igenom

Det verkliga guldkornet i Raams ateljé är brodyrmaskinen. Den massiva maskinen serieproducerar bland annat tjänstemärken.

Förut använde Gambias polis metalltecken som tillverkades i London. Nu går de omkring med broderade tecken från Raams företag. Den gambiska armén lät tidigare brodera sina tjänstetecken i Turkiet, nu är det Raams företag som sköter den saken också. I båda fallen var Raams offerter så förmånliga att man inte kunde tacka nej. De här avtalen medför sömnadsarbete i verkstaden för långa tider.

Raams verkstad framställer också märken för scouter, gränsbevakningen, tullen och många fler.

I de traditionella gambiska klädedräkterna används ofta dekorationssömmar. Också den biten har Raam förflyttat till dagens maskinella värld. Skoldräkterna skulle passa ypperligt för hans firma, menar han. Deras logon målas på tyget, och de håller inte så länge. ”Broderade märken håller till och med att flyttas från en dräkt till en annan”, berättar Raam.

Elproblem

Det var lätt att skaffa symaskiner till företaget. Kaarina Team, en firma i Åbotrakten som specialiserat sig på yrkes- och arbetsuniformer, sålde brodyrmaskinen för en struntsumma; de blev så entusiastiska över att kunna hjälpa det nya företaget i Afrika. Också de vanliga symaskinerna skaffade Raam från Åbotrakten.

Brodyrmaskinen väger två ton och det tog ett par dagar att få den på plats i Gambia. Att få trefasig ström tog däremot fyra månader.

Eldistributionen har ständigt lett till svårigheter. Avbrott sker varje vecka.

”Ibland får man vänta en halv timme på att elen ska komma igång igen, andra gånger kan det ta en halv dag”, klagar Raam Faal.

Hans verkstad sysselsätter redan 14 personer och det är meningen att man ska expandera.

Raam fick hjälp och vill i sin tur hjälpa andra

Raam Faals lust att hjälpa bottnar i det att han själv en gång har blivit hjälpt. Han växte upp i Farafenn i en fattig familj. Han var bara elva år när hans pappa dog. Efter högstadiet började han studera genom att läsa gymnasieböcker tillsammans med sina vänner på kvällarna. Till gymnasiet kunde man inte skicka honom för familjen hade inte råd.

År 1995 skedde en helomvändning i Raams liv. Leena Pyöräniemi från Lempäälä besökte Gambia, blev bekant med Raam och lovade bekosta hans gymnasiestudier.

Efter gymnasiet ordande Pyöräniemi så att Raam fick komma till S:t Karins och studera vid en jordbruksskola. I början var det besvärligt för det krävdes mycket pappersexercis och det tog nästan ett helt år att få visum.

Raams studier gick fint och nu arbetar han som inhoppare på jordbruk i Finland.

Lassi Lähteenmäki

Skribenten är frilansjournalist.

Med författarens namn försedda artiklar på global.finlands sidor representerar enbart skribentens åsikter.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 5.9.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi