Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Digitarina: Sukupuuton partaalta ekoturismin vetonaulaksi - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Nettivideot

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Tallenteet, 12.9.2011

Digitarina: Sukupuuton partaalta ekoturismin vetonaulaksi

Lepakkojen suojelusta syntyneen Kidike-yhdistyksen harjoittama pienimuotoinen ekoturismi edistää luonnon monimuotoisuutta ja kyläläisten toimeentuloa. Turistit ovat vasta löytämässä Sansibarin toiseksi suurimman saaren, Pemban, ja siellä pesivät harvinaiset hedelmälepakot.

Vuosituhattavoite 7: Kidike-yhdistyksen tarina, Tansania

Tansania on jo pitkään houkutellut matkailijoita ainutlaatuisilla luonnonpuistoillaan sekä Sansibarin tarjoamilla sukellus- ja snorklausmahdollisuuksilla. Turismin tuomat rahavirrat eivät kuitenkaan useinkaan valu paikallisten yhteisöjen käsiin. Monet suurista hotelleista ja rantalomakohteista ovat ulkomaalaisten omistuksessa, ja massaturismi merkitsee usein myös luonnovarojen kestämätöntä käyttöä.

Matkailu, ympäristön kestävä kehitys ja paikallisten yhteisöjen edut eivät välttämättä ole ristiriidassa keskenään. Turismi voi tuoda paikallisyhteisöille kaivattuja lisätuloja ja tarjota motivaation luonnonsuojeluun. Erityisesti niin sanottu ekoturismi pyrkii ympäristön kannalta kestävään ja paikallisen yhteisön hyvinvointia edistävään toimintaan.

Pemban saarella Kidiken luonnonsuojeluyhdistys (Kidike Environmental Concervation Club, KECC) on laajentanut vähitellen toimintaansa lepakoiden suojelusta pienimuotoiseksi ekoturismiprojektiksi. Mijini Olen kyläläisten vuonna 1992 perustama yhdistys tarjoaa matkailijoille luonto- ja kulttuurielämyksiä luonnonkauniilla Kidiken alueella. Kidiken erityinen vetonaula on ainoastaan Pemban saarella elävä suurikokoinen lepakkolaji pembasaarenlenkko  (Pteropus voeltzkowi).

Kidike-yhdistyksen työ harvinaisen lepakkolajin kannan elvyttämiseksi on ollut tuloksekasta. Parikymmentä vuotta sitten sukupuuton partaalla olleen lepakon kanta on tutkijoiden arvioiden mukaan vahvistunut jo kymmeniin tuhansiin, ja yksin Kidikessä pesii noin 4 000 yksilöä. Kidike onkin lepakon suurin pesimäalue.

Teksti: Pirita Juppi

Videon toteutus: Osuuskunta Glokaali

Vuosituhattavoite 7: Ympäristön kestävän kehityksen turvaaminen

YK:n jäsenvaltiot ovat vuosituhattavoitteissa sitoutuneet edistämään ympäristön kestävää kehitystä. Tämä tarkoittaa erityisesti luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä ja kestävän kehityksen periaatteiden huomioimista kansallisessa päätöksenteossa. Tavoitteena on myös puolittaa puhtaan juomaveden puutteesta kärsivien osuus vuoteen 2015 mennessä, sekä parantaa slummeissa asuvien elinolosuhteita vuoteen 2020 mennessä.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi