Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Gambia: Suomesta saatu brodeerauskone on ompelimon helmi - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 1.9.2011

Gambia: Suomesta saatu brodeerauskone on ompelimon helmi

Suomessa asuva Raam Faal halusi auttaa synnyinmaataan ja perusti maahan ompelimon. Nyt suomalainen brodeerauskone rouskuttaa Gambiassa virkamerkkejä ja perinneasujen koristeompeleita.

Kävelykierros länsiafrikkalaisen Gambian pääkaupungin Banjulin kaduilla antaa hyvän kuvan maan värikkäästä vaatekulttuurista. Varsinkin naiset pukeutuvat mieluusti hohtaviin ja kuviollisiin mekkoihin. Miehet ovat asuissaan hillitympiä.

Gambiassa syntynyt ja Turussa kymmenen vuotta asunut Raam Faal löysi kehittämisen paikkoja maan vaatekulttuurissa. Hän perusti vuonna 2008 Banjuliin ompelimon, joka rouskuttaa uutta kulttuuria köyhään maahan.

Gambia ompelimo 2Toijalalainen Esa Tasanen on tutustumassa Raam Faalin ompelimoon Gambiassa. Brodeerauskone rouskuttaa parhaillaan virkamerkkejä armeijalle. Kuva: Lassi Lähteenmäki

Gambialainen valmisvaate on harvinaisuus

Perinteisesti gambialaiset ovat vieneet kangaskaupasta ostamansa pakan räätälille ommeltavaksi.

Raam Faal lanseeraa maahan valmisasuja. Valmiita farkkuja ja muita perusvaatteita löytyy toki vaatetoreilta, mutta ne ovat tuontitavaraa. Raamin tarkoituksena on synnyttää maahan järjestelmällisempää vaatevalmistusta.

Raam´s embroidery -yritys tekee pukuja miehille ja naisille. Miesten puvut ovat länsimaisia tummia solmiopukuja ja perinteisiä batiikkikankaasta tehtyjä väljiä asuja. Naisten asuissa on väriä ja loistoa yllin kyllin.

Brodeerauskone on lyönyt itsensä läpi

Raamin ompelimon todellinen kultajyvä on brodeerauskone. Massiivinen kone tekee sarjatuotantona muun muassa virkamerkkejä.

Gambian poliisi käytti ennen Lontoossa tehtyjä metallisia virkamerkkejä. Nyt poliisikunta kulkee Raamin koneella tehty virkamerkki rinnuksillaan. Gambian armeija teetti merkkiensä brodeeraukset ennen Turkissa. Nyt työ on siirretty Raamin firmalle. Kummassakin tapauksessa Raam Faal neuvotteli niin edullisen tarjouksen, ettei siitä voitu kieltäytyä. Näistä sopimuksista riittää ommeltavaa pitkäksi aikaa.

Raamin ompelimo rouskuttaa merkkejä myös partiolaisilla, rajavartiolaitokselle, tullille ja monelle muulle taholle.

Gambialaisissa perinneasuissa käytetään usein koristeommelta. Raam on siirtänyt tämänkin työn koneaikaan. Koulupukujen logoihin brodeeraus sopisi Raam Faalin mukaan mainiosti. Nykyisin logot tehdään maalaamalla, eivätkä ne kestä kovin kauan.

”Brodeeratut merkin kestävät vaikka siirron puvusta toiseen”, Raam kertoo.

Sähkön kanssa ongelmia

Ompelimon koneet oli helppo hankkia. Turun seudulla toimiva työ- ja ammattiasuihin erikoistunut Kaarina Team Oy myi vanhan brodeerauskoneen Raamille pilkkahintaan. Yritys innostui, kun kuuli ompelimon perustamisesta afrikkalaisten hyväksi. Myös tavalliset ompelukoneet Raam sai hankittua Turun seudulta.

Kahden tuhannen kilon brodeerauskoneen siirtelyyn meni Gambian päässä pari päivää. Kolmivaihesähkön saaminen kesti puolestaan neljä kuukautta.

Sähkönjakelu on tuottanut murhetta jatkuvasti, sillä katkoksia on joka viikko.

”Välillä virtaa pitää odotella puoli tuntia, toisinaan menee puoli päivää”, harmittelee Raam Faal.

Ompelimo työllistää jo14 henkeä, ja tarkoitus on kasvaa edelleen.

Gambia ompelimoRaam´s embroidery tekee virkamerkkejä poliisille, armeijalle, partiolle ja monelle muulle taholle. Ennen nämä työt teetettiin ulkomailla, nyt se työllistää gambialaisia. Kuva: Lassi Lähteenmäki

Autettu Raam haluaa olla auttaja

Raam Faalin auttamisen halu lähtee siitä, että hänetkin on kerran pelastettu. Raam varttui Farafennissä köyhässä perheessä. Hän oli vasta 11-vuotias, kun isä kuoli.

Yläasteen jälkeen Raam jatkoi opiskelua lukemalla iltaisin kavereiden lukiokirjoja. Lukioon häntä ei voitu lähettää, koska perheellä ei ollut siihen varaa.

Vuonna 1995 Raamin elämä teki täyskäännöksen: Lempäälässä asuva Leena Pyöräniemi vieraili Gambiassa, tutustui Raamin elämään ja lupasi kustantaa tämän lukio-opinnot.

Lukion jälkeen Pyöräniemi järjesti Raamille opiskelupaikan maatalousoppilaitokseen Kaarinaan. Alku oli hankalaa, sillä papereita piti pyöritellä ahkerasti ja viisumin saantiin meni melkein vuosi.

Faalin opinnot sujuivat hyvin ja nyt hän toimii Suomessa maatalouslomittajana.

Lassi Lähteenmäki

Kirjoittaja on vapaa toimittaja. Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 1.9.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi