Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Afrikan muslimimaiden tulevaisuudessa monta kysymysmerkkiä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 26.8.2011

Afrikan muslimimaiden tulevaisuudessa monta kysymysmerkkiä

Eritreaa syytetään terrorin tukemisesta. Vapaaehtoiset auttavat Libyan siviilejä. Algerian tilanne on yhä räjähdysherkkä. Heikkeneekö naisten asema Tunisiassa?    

The East African: Eritrea lietsoo terroria

Eritrean presidentti Isaias Afewerki on vieraillut Ugandassa korjatakseen välejään Itä-Afrikan maihin. Maata on syytetty Somalian Al Shabaab -liikkeen tukemisesta sekä terrorin lietsomisesta Somaliassa ja muualla Afrikan sarvessa. Asiantuntijoiden mukaan välien lähentyminen toisi mukanaan turvallisuutta ja vakautta alueelle. He eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita Afewerkin vilpittömyydestä, vaan pitävät lähentymistä enemmänkin keinona välttää kansainvälisen yhteisön pakotteet, jotka heikentäisivät edelleen Eritrean huojuvaa taloutta.

IRIN: Vapaaehtoiset auttavat siviilejä Libyassa

Libyan kapinallisten pääkaupungin Benghazin asukkaiden mielestä Gaddafin aikana on kärsitty paitsi ihmisoikeusloukkauksista ja sananvapauden puutteesta, myös heikosta terveydenhuollosta ja koulutuksesta. Heidän mukaansa erityisesti itäisen Libyan kaupungit on syrjäytetty investoinneissa ja infrastruktuurin parantamisessa. Konfliktitilanteessa ihmisten elämää on vaikeuttanut lisäksi se, että palkat ovat jääneet saamatta.

Sekä paikalliset että kansainväliset järjestöt yrittävät auttaa Benghazissa asuvia ja sinne paenneita ihmisiä selviämään konfliktista. Esimerkiksi Libyan partiolaiset, YK:n pakolaisjärjestö ja Mercy Corps tarjoavat maksutta ruokaa paikallisille. Vapaaehtoiset järjestävät myös leikkejä, kouluopetusta ja majoitusta konfliktialueilta tulleille lapsille, joista monet ovat kohdanneet väkivaltaa ja kärsivät psyykkisistä oireista. Avustusjärjestöt pyrkivät paitsi antamaan hätäapua, myös valmentamaan ihmisiä tulevaisuuteen.

The Star (Malesia): Algerian tyytymättömyys saattaa räjähtää käsiin

Algerian johtava islamistipoliitikko Sheikh Abdallah Djaballah varoittaa, että maa saattaa olla seuraavan kansannousun näyttämö, ellei hallitus korjaa pikaisesti sosiaalisia ja poliittisia ongelmia. Hänen mukaansa demokratian puute ja sosiaaliset ongelmat, kuten asumisolot, työttömyys ja terveydenhuolto, ovat maan suurimpia haasteita. Algerian hallitus on antanut ymmärtää vaikeuksien johtuvan heikosta taloustilanteesta.

Algeriassa on ollut vuoden alusta alkaen levotonta, ja ihmiset ovat mielenosoituksissa vaatineet palkankorotuksia ja hinnanalennuksia, joihin hallitus myöntyikin pelätessään laajamittaista kansannousua. Se myös lupasi oppositiolle äänen mediassa ja perusti komission suosittelemaan poliittisia uudistuksia. Vaikka protestit ovat sittemmin laantuneet, ongelmat ovat Djaballahin mukaan yhä olemassa ja ne saattavat räjähtää käsiin milloin tahansa.

Al-Jazeera: Tunisian naisten tulevaisuus vaakalaudalla

Naiset olivat aktiivisia toimijoita kansannousussa, joka päätti Zine Abidine Ben Alin valtakauden Tunisiassa ja nyt monet toivovatkin, että naisten rooli olisi näkyvämpi myös maan tulevassa demokraattisessa politiikassa.

Tunisian naisten asema on kohentunut huomattavasti viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana. He saivat äänioikeuden, mahdollisuuden asettua kansanedustajaehdokkaiksi ja oikeuden samaan palkkaan kuin miehet vuonna 1965. Samalla monivaimoisuus kiellettiin, naisen suostumus tuli avioliiton solmimisen edellytykseksi ja naiset saivat oikeuden avioeroon. Abortti puolestaan laillistettiin vuonna 1961.

Naisten oikeudet saattavat kuitenkin olla uhattuina uudenlaisen konservatiivisuuden nousun myötä, jonka keulakuvana on suosiota hankkiva, Ben Alin valtakaudella kielletty islamistinen puolue Al-Nahda. Puolue herättää kaksijakoisia tunteita naisten parissa. Toisten mielessä sen konservatiivinen linja saattaa johtaa naisten aseman huononemiseen, toisten mielestä puolue on edistyksellinen ja vahvistaa erityisesti hartaiden musliminaisten asemaa.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 25.8.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi