Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Seksuaalivähemmistöjen tilanne paranee maailmalla - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 19.8.2011

Seksuaalivähemmistöjen tilanne paranee maailmalla

Seksuaalivähemmistöjen oikeudet halutaan perustuslakiin Nepalissa. Ruandan homoystävällinen linja poikkeaa naapureista. Chilen presidentti teki aloitteen rekisteröidystä parisuhteesta. Kuubassa vihitty homomies ja transseksuaalinen nainen. Homo- ja lesboelokuvia näytteillä Etelä-Afrikassa.

Taiwan News: Nepalin seksuaalivähemmistöt osoittivat mieltään oikeuksiensa puolesta

Arviolta 500 seksuaalivähemmistöjen edustajaa kannattajineen marssi Narayanghatin kaupungissa Etelä-Nepalissa vaatiakseen tasaveroisia oikeuksia tekeillä olevaan perustuslakiin. Homoaktivistin ja kansanedustajan Sunil Pantin mukaan homoyhteisö halusi levittää kampanjansa ensi kertaa myös pääkaupungin ulkopuolelle.

Perinteisesti konservatiivinen, pääosin hindujen kansoittama Nepal on vasta hiljattain alkanut hyväksyä homoseksuaalisuuden. Pantin mukaan suurimmat poliittiset puolueet ovat suostuneet lisäämään seksuaalivähemmistöjen oikeudet uuteen, moneen otteeseen viivästyneeseen perustuslakiin.

The East African: Ruandassa ei haluta syrjiä ketään

Ruandan seksuaalivähemmistöjen tilanne on parantunut merkittävästi vuodesta 2009, jolloin maa harkitsi homoseksuaalisuuden kriminalisointia. Health Development Initiative Ruanda -nimisen kansalaisjärjestön johtajan Aflodis Kagaban mukaan järjestö on toiminut menestyksekkäästi mielipideilmaston muuttamiseksi: Ruanda veti kriminalisointialoitteen pois ja allekirjoitti YK:n seksuaalista suuntautumista ja sukupuoli-identiteettiä koskevan päätöslauselman viime vuonna, yhtenä vain kuudesta muusta Afrikan maasta.

Ruandan linja poikkeaa vahvasti muiden Itä-Afrikan maiden suvaitsemattomasta asenteesta. Kagaban mukaan syy Ruandan avoimuuteen voi johtua siitä, että maassa on tuoreessa muistissa, mihin minkä tahansa ihmisryhmän syrjintä voi pahimmillaan johtaa.

BBC: Chile hyväksymässä rekisteröidyn parisuhteen?

Chilen presidentti Sebastian Pinera on ehdottanut, että samaa sukupuolta olevat voisivat solmia rekisteröidyn parisuhteen, jonka myötä he saisivat samat perintö-,
sosiaaliturva- ja terveydenhuolto-oikeudet kuin naimisissa olevat heterotkin. Presidentin mukaan kaikki parit ansaitsevat valtion kunnioituksen, arvostuksen ja tuen. Chilen roomalaiskatolinen kirkko ja presidentin johtaman koalition jotkut jäsenet kuitenkin vastustavat lakialoitetta.

Presidentti totesi olevansa henkilökohtaisesti sitä mieltä, että avioliitto on luonnostaan miehen ja naisen välinen, mutta se ei estä häntä hyväksymästä sitä, että toisenlaisiakin romanttisia suhteita on olemassa ja niissä tulee olla lailliset oikeudet.

Guardian: Homomies ja sukupuolenleikkauksen läpikäynyt nainen naimisiin Kuubassa

Transseksuaalinen nainen ja homomies on vihitty avioliittoon Kuubassa. Morsian kävi läpi sukupuolenvaihdosleikkauksen vuonna 2007 ensimmäisten joukossa osana Kuuban yleisen terveydenhuollon kokeilua. Vuonna 1959 tapahtuneen vallankumouksen jälkeen homoseksuaaleihin suhtauduttiin suurella epäilyksellä, ja heitä erotettiin valtion töistä, vangittiin sekä lähetettiin työleireille tai maanpakoon.

Kuuban entinen johtaja Fidel Castro on äskettäin kertonut katuvansa homojen kohtelua erityisesti 1960-luvulla. Homoliitot eivät kuitenkaan ole edelleenkään laillisia Kuubassa.

Cape Argus (Etelä-Afrikka): Homojen ja lesbojen elämää valkokankaalla

Etelä-Afrikassa on paraikaa meneillään homo- ja lesboelokuvien festivaali "Out of Africa". Festivaalin järjestäjän Nodi Murphyn mukaan sen sosiaalinen merkitys on huomattava, sillä festivaali tuo homoutta ja lesboutta näkyväksi yhteiskunnassa. Festivaalien elokuvat käsittelevät muun muassa aidsia homo- ja lesboyhteisössä, homoparien adoptio-ongelmia, rotujen välisiä suhteita, salattua homoseksuaalisuutta ja perhesuhteita.

 Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 19.8.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi