Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Hyviä ja huonoja uutisia hiv/aidsista - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 12.8.2011

Hyviä ja huonoja uutisia hiv/aidsista

Huumeidenkäyttäjien tartunnat vähenivät jyrkästi Nepalissa. Seniorimiehet hankkivat tartuntoja Kiinassa. Lääkejakelu ei toimi Indonesiassa. Oman statuksen voi kohta selvittää kotitestillä. Sierraleonelainen pankki jakaa kondomeja.

The Himalayan Times (Nepal): Huumeidenkäyttäjien hiv-positiivisuus vähentynyt

Kathmandun ja Pokharan alueilla Nepalissa tehdyn tutkimuksen mukaan suonensisäisten huumeiden käyttäjien hiv-positiivisuus on laskenut jyrkästi. Kathmandussa hiv-miesten määrä putosi 68 prosentista 6,3 prosenttiin vuosina 2002-2011, ja Pokharassa 22:sta 4,3 prosenttiin vuosina 2003-2011. Kaikkiaan näissä kahdessa kaupungissa on tutkimuksen mukaan tällä hetkellä 685 suonensisäisiä huumeita käyttävää miestä.

Lasku johtuu siitä, että neulojen ja ruiskujen jakaminen käyttäjien välillä on vähentynyt merkittävästi hallituksen valistusohjelman myötä.

Siasat (Intia): Ikääntyneet miehet uusi riskiryhmä Kiinassa

Hi-virus on alkanut lisääntyä nopeasti keski-ikäisten ja sitä vanhempien kiinalaismiesten parissa, jotka on aids-kampanjoinnissa tähän asti sivuutettu. Uusissa tartunnoissa yli 50-vuotiaiden miesten osuus on kasvanut lähes 15 prosenttiin.

Asiantuntijoiden mukaan ikääntyneiden kiinalaismiesten tartuntojen lisääntyminen johtuu siitä, että he ovat aiempaa terveempiä, seksuaalisesti vapaamielisempiä ja enenevässä määrin tympiintyneitä eläkkeelle jäätyään. Yleensä he saavat tartunnan suojaamattomasta avioliiton ulkopuolisesta seksistä.

The Jakarta Post (Indonesia): ARV-lääkkeiden jakelu tehotonta

Indonesian hallituksen mukaan antiretroviraali-lääkkeiden hidas päätyminen niitä tarvitseville hiv-positiivisille johtuu sairaaloiden tehottomasta hallinnosta. Hallituksen mukaan lääkkeiden menekkiä ei seurata eikä niitä siksi tilata ajoissa lisää.

Hiv-positiivisten kansalaisjärjestön edustaja puolestaan toteaa, ettei hallitus edes tosissaan yritä tehostaa lääkejakelua. Nykyisellään monet potilaat eivät jakeluongelmien vuoksi saa lääkkeitään tarvitsemanaan ajankohtana, tai toimitetut lääkkeet ovat ehtineet vanhentua.

Indonesiassa on noin 189 000 hiv-positiivista, joista 20 000 saa ARV-lääkkeitä.

Daily Nation (Kenia): Hiv-testin voi kohta tehdä kotona

Monet terveydenhuoltoalalla työskentelevät eivät ole koskaan käyneet hiv-testeissä Keniassa, koska he eivät halua näyttäytyä testauspaikoilla pelätessään kollegoidensa ja potilaidensa reaktioita. Alalla työskentelevät ovat kuitenkin erityisessä vaarassa saada tartunnan neulanpistosta, mikä onkin syynä 2,5 prosenttiin tartunnoista.

Maailman terveysjärjestön Keniassa lanseeraama uusi kotitestauspakkaus tuokin helpotusta muiden muassa nimenomaan terveydenhuollon työntekijöille.Pakkausta testattiin kahdessa sairaalassa lähes 300 työntekijällä. Testin kehittäjät toivovat testipakkauksen hinnan laskevan ja sen tulevan kaikkien ulottuville yhtä rutiininomaisena kuin raskaus- tai verensokeritestitkin. Testituloksen saa 15 minuutissa, mutta tarkoitus on kehittää testiä niin, että tuloksen saisi jopa minuutissa.

Concord Times (Sierra Leone): Kondomit mukaan pankkireissulta

Kabalan kaupungissa Sierra Leonessa aletaan jakaa kondomeja ilmaiseksi pankissa YK:n väestörahaston (UNFPA) rahoituksella. Hiv/aids-neuvoja Esther Contehin mukaan jakelu tulee auttamaan huomattavasti hiv-tartuntojen ehkäisyssä. Leimautumisen pelko estää nykyisellään monia ihmisiä hankkimasta kondomeja sairaaloista tai ostamasta niitä kaupoista, mutta pankista niitä voi noutaa huomaamatta. Kabalan tartuntamäärät ovat nousussa, ja viime aikoina kaikista testatuista 13-20 prosenttia on osoittautunut hiv-positiivisiksi.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 18.8.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi