Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Metsäkato uhkaa elämää kehitysmaissa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 22.7.2011

Metsäkato uhkaa elämää kehitysmaissa

Intian metsäntutkijat varoittavat luonnonmetsien katoamisesta. Metsät katoavat myös Burkina Fasossa. Hiilenpolttoon sopivaa puuta enää vaikea löytää Keniassa. Ruanda kytkee ympäristönsuojelun osaksi kehityssuunnitelmia.

The Times of India: Metsäntutkijat varoittavat Intian metsien katoamisesta

Metsäntutkijoiden mukaan Intian metsäpinta-ala pienenee 1,5–2,7 prosentilla vuodessa. Muutamassa vuosikymmenessä suurin osa metsistä saattaa olla joko tuhoutuneita tai pahasti vahingoittuneita. Tutkijat huomauttavat, että siinä vaiheessa, kun Intia on menettänyt 80 prosenttia luonnonmetsistään, tilanne on kriittinen.

Heidän mukaansa biodiversiteetin, eli luonnon monimuotoisuuden, katoaminen on monella tavalla pahempi uhka kuin ilmastonmuutos ja sen torjumiseksi tarvitaan paljon enemmän poliittista huomiota.

IPS: Metsäkato etenee huolestuttavaa vauhtia Burkina Fasossa

Burkina Fason viranomaiset ovat huolissaan lisääntyvästä metsien häviämisestä. Ympäristö- ja kestävän kehityksen ministeriön tutkimuksen mukaan noin 110 550 hehtaaria metsää tuhoutuu joka vuosi, mikä vastaa yli neljää prosenttia maan koko puualasta.

Metsäkatoa edistävät heikentyneet sademäärät, metsien raivaus suurempien satojen saamiseksi, metsäpalot ja puutuotteiden kova kysyntä. Maan lounaisosassa metsien alasta on hävinnyt jopa 60 prosenttia.

Soumaila Bancé kansallisesta ympäristön ja kestävän kehityksen neuvostosta toteaa, että väestön kasvaessa resurssit eivät enää riitä sen ruokkimiseen. Lisäksi metsäkato uhkaa Somaliassa yli 60 kasvilajin ja joidenkin eläinlajien olemassaoloa. Rahaa on kuitenkin liian vähän, jotta asiaan voitaisiin puuttua. Vaikka joka vuosi istutetaan 10 miljoonaa tainta metsien elvyttämiseksi, vain harvat niistä selviytyvät hoidon puutteen vuoksi.

IRIN: Hiilenpolttoon sopivia puita etsittävä yhä kauempaa Keniassa

Hiilenpolttajana itsensä ja neljä lastaan Pohjois-Keniassa elättävä Veronica Erupe tietää, ettei hiilenpoltto ole ympäristöystävällistä, mutta hänellä ei kertomansa mukaan ole muita vaihtoehtoja kuin kerätä puita ja polttaa niistä hiiltä tai kuolla nälkään.

Hänen mukaansa hiilenpolttajien on käveltävä yli 30 kilometriä löytääkseen kunnollisia puita. Hiilenpoltto alueella on lisääntynyt, kun aiemmin karjanhoidolla eläneet ihmiset ovat menettäneet karjansa ja siten myös elinkeinonsa pitkittyneen kuivuuden seurauksena.

Shabelle (Somalia): Afrikan unioni vetoaa hätäavun saamiseksi

Afrikan unioni vetoaa kansainväliseen yhteisöön kiireisen hätäavun saamiseksi kuivuudesta kärsiville somaleille. Unionin mukaan tuhannet ihmiset ovat vaarassa kuolla nälkään, ellei heille saada pian humanitaarista apua. Somalian presidentin Sharif Sheikh Ahmedin mukaannälänhätä on pahin vuosikymmeniin.

Kuivuuden aiheuttamaa ruokakriisin hoitoa pahentaa se, ettei maassa ole ollut toimivaa hallitusta 20 vuoteen.

The New Times: Ympäristönsuojelu osa kehityssuunnitelmaa Ruandassa

Ruandan hallitus on päättänyt integroida ympäristöasiat kansallisiin kehityssuunnitelmiinsa. Luonnonvarojen ministeri Stanislas Kamanzi toteaa, että ruandalaisten liiallinen riippuvuus luonnonvaroista on johtanut luonnon tuhoutumiseen, mitä täytyy jatkossa kontrolloida kestävän kehityksen saavuttamiseksi.

Hänen mukaansa Ruandalla on jo nyt vahvat lait ja käytännöt ympäristön- ja luonnonvarojen hallintaan liittyen, ja maa on viime vuosina toiminut muun muassa eroosion ja metsäkadon ehkäisemiseksi. Ruandan ympäristönsuojeluhankkeita tukee Global Environmental Facility (GEF).

 

Koonnut: Johanna Latvala

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 21.7.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi