Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Thailand behandlar sina elefanter dåligt - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 8.7.2011

Thailand behandlar sina elefanter dåligt

Den thailändske elefantskyddaren Sangduen Chailert hoppas att turisterna ska bära sitt ansvar för djurens välmående.

Elefanten är ett nästan heligt djur i Thailand eftersom den symboliserar kraft, dignitet och vishet. Vart du än går i landet pryds gatubilden av bilder och statyer på elefanter. Men kontrasten mellan den höga uppskattningen av djuret och dess verkliga levnadsförhållanden är stor.

I norra Thailand, omkring 60 kilometer från staden Chiang Mai finns ett unikt ställe, Elephant Nature Park. Den grönskande dalen är hem för över 30 adopterade elefanter som har räddats undan turism och tjuvskytte.

Turistit poseeraavat norsujen selässä. Kuva: Eli Duke / Flickr.comTuristit poseeraavat norsujen selässä Thaimaassa. Kuva: Eli Duke / Flickr.com, cc 2.0

I skydd av regnskogen bor också naturparkens ägaren, Sangduen "Lek" Chailert samt lokala anställda, vars dagar går åt till att sköta elefanterna samt att värna om den lokala kulturen och naturen.

Hotas av utrotning

Elefanterna har tämjts och använts som arbetskraft i åratal i Thailand. Genom historien har elefanterna hjälpt människan i skogsarbetet och med sin kraft släpat stockar genom de täta regnskogarna.

Thailand förbjöd skogshuggandet år 1989 och tusentals elefanter blev då arbetslösa och övergivna. En del skolades till att bli stjärnor inom turism och cirkus. Elfenben och elefantungar är fortfarande av intresse för tjuvskyttarna. I grannländerna, som Myanmar, fortsätter skogsarbetet fortfarande och i Thailand hotas jättarna av utrotning.

"Ingen känner till det verkliga antalet elefanter, för statens beräkningar skiljer sig markant från de kartläggningar vi har gjort", berättar Lek.

Enligt den officiella statistiken finns det omkring tretusen tämjda elefanter, men vilda elefanter finns det kring 1 500.

Amfetamin och bambukäppar

Den thailändska lagen förbjuder tiggeri med hjälp av elefanter. Men det är ändå inte ovanligt att se de gråa jättarna i Bangkoks betongdjungel. Mahoudierna, elefanternas ägare, tjänar lätt mer på en kväll än genomsnittsthailändaren gör på en vecka då de vandrar runt i staden och tigger pengar av turisterna. Böterna för att tigga med en elefant är så små att många mahoudier är redo att betala dem för att förtjäna sitt upehälle.

Elefanternas anatomi är inte gjord för att vandra på den hårda asfalten och ofta är elefanterna som arbetar i städerna också undernärda.

Lek hoppas att också turisterna ska ta mer ansvar för att skydda elefanterna.

"En stressad elefant som mår dåligt känns ofta igen på sina gungande rörelser, för så gör elefanter när de är olyckliga", berättar han.

Det finns mycket arbete kvar också när det gäller att bryta gamla traditioner. Enligt traditionerna ska under fyra år gamla elefantungar skiljas från sin mamma och sättas i en bur. Genom häckens galler sticker man den med spikar och bambustickor. Den här metoden, som kallas skolning, fortsätter man med till djuret blir helt undergivet och inte längre vågar eller orkar kämpa emot.

Ibland drogas djuren också med amfetamin för att de ska orka arbeta dygnet runt.

Med kärlek kan man tämja allt

Ekoturism är trendigt bland dagens resenärer, men också bland de lokala samhällena. Det är ett sätt att se och uppleva, men samtidigt ett sätt att stöda den hållbara utvecklingen. Vid sidan om elefantridning och- tiggeri finns det idag också ansvarsfulla sätt att bekanta sig med den här unika djurarten.

Lek är inte bara oroad för sina elefanter, utan också för andra arter som behandlas dåligt och för naturen.

"Jag frågade av min vän som har ett spa där man använder sig av fiskar, varför hon håller djuren fångna. Fiskarna hålls hungriga så att de sedan effektivt ska bita loss det döda skinnet från människornas fötter. När de har gjort sitt arbete läggs de på is i bakrummet. Senare kommer köparen, och fiskarna blir tempura i den japanska restaurangen intill", berättar Lek.

"Elefanterna hjälpte oss att bygga det här landet. Jag tror att man med kärlek kan tämja vad som helst och att vi borde lära oss att respektera vår miljö och göra det som etiskt sett är rätt.”

Emilia Hämäläinen

 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 8.7.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi