Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Kulttuuria, taidetta ja muotia Afrikassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 8.7.2011

Kulttuuria, taidetta ja muotia Afrikassa

Kenialainen elokuva menestyi kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Nigeriassa vaaditaan kaunokirjallisuuteen panostamista. Zimbabwen taide kaipaa sponsoreita. Ugandalaiset alkavat lämmetä jazzille. Käsilaukku symboloi menestystä Sambiassa.

Daily Nation: Kenialainen elokuva voitti pääpalkinnon

Tunnetun kenialaisen elokuvaohjaajan Bob Nyanjan uusin elokuva The Rugged Priest on voittanut arvostetun Golden Dhow -palkinnon Sansibarin kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Ohjaajan oman tuotantoyhtiön Cinematicsin elokuva sai ensi-iltansa Keniassa muutama viikko sitten ja nousi heti sekä kriitikoiden että yleisön suosikiksi.

Muun muassa elokuvissa Jossain Afrikassa ja Tomb Raider työskennellyt Nyanja odottaa elokuvansa voittavan vielä lisää palkintoja ja pääsevän kansainväliseen levitykseen.

Daily Independent (Nigeria): Kaunokirjallisuuteen panostettava

Luovan kirjoittamisen ja kaunokirjallisuuden lukemisen väheneminen on vaarallinen suuntaus, mikä uhkaa hävittää pätevää ja osaavaa työvoimaa tulevaisuudessa, totesi entinen äidinkielen opettaja Radex Olutimilehin puhuessaan jokavuotisilla kirjallisuusviikoilla Lagosissa.

Hänen mukaansa edellä mainitut paitsi kehittävät kirjoitustaitoja, kielioppisääntöjen ymmärtämistä ja sanavarastoa, myös edistävät lasten ja nuorten itsetutkiskelua, elinikäistä oppimista, ymmärtämistä, mielikuvitusta ja kriittistä ajattelua.

Hän kehottaakin kouluja ja vanhempia panostamaan kirjoihin sekä yliopistoja kehittämään enemmän luovan kirjoittamisen ohjelmia, jotka tuottavat ammattikirjailijoita ja kirjoittamisen opettajia.

The Standard (Zimbabwe): Taide voi muuttaa nuoren elämän       

Näytelmäkirjailija Michael Moyo kritisoi zimbabwelaisen Bulawayon alueen liike-elämää paikallisen taiteen tukemisen puutteesta, minkä vuoksi alueen taide-elämä on näivettymässä. Hänen mukaansa aiemmin kukoistanut taide tarvitsee ehdottomasti liike-elämän tukea noustakseen taas vahvaksi.

Hän perustelee näkemyksiään sillä, että taide on erityisesti nuorille tärkeää, sillä se voi muuttaa heidän elämänsä, aivan kuten urheilukin.

The Monitor: Jazz-musiikin suosio kasvussa Ugandassa

Kampalassa pidetään syksyllä neljäs jazzmusiikkia esittelevä Jazz Safari -tapahtuma, jonka esiintyjälistalla on nimekkäitä artisteja. Jazzia pidetään Ugandassa eliittimusiikkina, ja aiemmat konsertit onkin järjestetty hienojen hotellien auditorioissa lähinnä liike-elämän silmäätekeville. Tapahtuman järjestelyihin osallistuvan Tshaka Mayanjan mukaan jazzin kuuntelu on Ugandassa vähäistä, minkä takia konserttien liputkin ovat kalliita.

Hän kuitenkin muistuttaa, että 1960-luvulla jazz oli hyvin suosittua Ugandassa, ja jopa Louis Armstrong vieraili Kampalassa, jolloin Nakivubon stadionilla järjestetty konsertti oli loppuunmyyty.

Mayanjan mukaan jazzin suosio on kuitenkin kasvussa nuorison keskuudessa. Viime vuoden tapahtuma keräsi ennätysmäärän yleisöä, rikkaista liikemiehistä opiskelijoihin.

The Post: Käsilaukku kruunaa tyylin Sambiassa

Naisten käsilaukkujen koko on kasvanut sitä mukaa, kun niihin on kertynyt kuljettavaksi yhä enemmän tavaraa, kuten meikkejä, kännyköitä, varakenkiä ja kannettavia tietokoneita. Uranaisille käsilaukku viestiikin paitsi muotitietoisuudesta, myös varakkuudesta. Liikenainen Mary Lungu kertoo, että käsilaukku – kuten myös kengät, korvakorut, huivi ja aurinkolasit – on hyvin tärkeä osa huoliteltua ja trendikästä pukeutumista, ja naisten olisikin hyvä seurata muotitrendejä antaakseen itsestään huolitellun vaikutelman.

 

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 7.7.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi