Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Raiskauksilla pelotellaan ja nöyryytetään - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 1.7.2011

Raiskauksilla pelotellaan ja nöyryytetään

Kongossa taas joukkoraiskaus. Myanmarin levottomuuksia pakenevia uhkaavat raiskaukset. Punakhmerit pakottivat naisia naimisiin kasvattaakseen Kambodžan väkilukua. Libyan joukkoraiskauksista ei todisteita. Iranin poliittisia vankeja raiskataan vankiloissa.

The Citizen (Etelä-Afrikka): Jälleen uusi joukkoraiskaus kongolaisessa kylässä

Yli 60 naista raiskattiin itäisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa armeijan tekemässä kaksipäiväisessä hyökkäyksessä aiemmin tässä kuussa, kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestö.

YK:n konflikteissa tapahtuvan seksuaalisen väkivallan erityisraportoija Margot Wallströmin mukaan konfliktin repimä maa onkin maailman raiskausten keskus.

Vuosina 2006 ja 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan 12 kuukauden aikana maassa raiskattiin yli 400 000 15–49-vuotiasta tyttöä ja naista.

Breitbart (USA): Myanmarin pakolaisten turvallisuudesta huolehdittava

Yhdysvallat vetosi perjantaina Myanmarin hallituksen ja kapinallisjoukkojen taisteluita pakenevien, etnisiin vähemmistöryhmiin kuuluvien ihmisten suojelemiseksi. Maa on erityisen huolissaan alueella tehdyistä ihmisoikeusloukkauksista kuten raiskauksista.

Rajut taistelut hallituksen ja kapinallisten välillä alkoivat kaksi viikkoa sitten Kachinin osavaltiossa ja ovat sittemmin levinneet naapurissa sijaitsevaan Shanin osavaltioon.

The Independent (Iso-Britannia): Punakhmerit pakottivat naisia naimisiin kasvattaakseen maan väkilukua

Kambodžan punakhmerit pakottivat valtakaudellaan 1975–1979 satojatuhansia naisia naimisiin sotilaiden kanssa, jotta maan väestö saataisiin nousemaan kahdeksasta 20 miljoonaan. Elleivät vaimot suostuneet seksiin, sotilaita käskettiin raiskaamaan heidät, ja mikäli vaimot vastustelivat yli kolme päivää, heidät tapettiin.

Koska Kambodžassa raiskauksista ei avoimesti puhuta, nuorempi sukupolvi ei asiasta juuri tiedä. Tällä viikolla alkavassa oikeudenkäynnissä liikkeen elossa olevia johtajia syytetään pakkoavioliittojen ohella muun muassa kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

The Siasat Daily (Intia): Amnesty ei löytänyt todisteita raiskausten käytöstä sodankäynnin välineenä Libyassa

Amnesty International on kyseenalaistanut väitteet, joiden mukaan Libyan johtaja Muammar Gaddafi on määrännyt raiskausta käytettäväksi sodankäynnin välineenä. Järjestö ei ole löytänyt pitäviä todisteita Gaddafia vastaan, vaikka Naton johtajat, oppositioryhmittymät ja kansainvälinen media ovat esittäneet kertomuksia tehdyistä joukkoraiskauksista.

Myöskään asiaa tutkinut Human Rights Watch -järjestö ei ole onnistunut löytämään todisteita. Amnestyn edustaja Donatella Rovera, joka oli Libyassa kolme kuukautta etsimässä todisteita, toteaa, että vaikkei niitä pystyttäisikään todistamaan, joukkoraiskauksia on silti saattanut tapahtua.

BBC: Iranin poliittiset vangit syyttävät viranomaisia raiskauksiin yllyttämisestä

Iranilaiset poliittiset vangit ovat kertoneet vankilan vartijoiden jakavan kondomeja vankilassa istuville rikollisille, jotta nämä raiskaisivat nuoria aktivisteja. Poliittisten vankien ja heidän perheidensä kertoman mukaan viranomaiset edesauttavat joukkoraiskauksia ja käyttävät niitä rangaistusmuotona.

Mehdi Mahmoudian on eräs vangeista, joka on onnistunut salakuljettamaan kirjeitse tietoa vankilan tilanteesta. Hänet pidätettiin vuoden 2009 presidentinvaalien jälkeen, koska hän kertoi lehdistölle tietoja siitä, kuinka hallitus yritti tukahduttaa hänen uudistusmielisen Participation Frost -puolueensa toimintaa.

Mahmoudian kärsii tuomiotaan Rajaeeshahrin vankilassa. Hänen mukaansa toisinajattelijoiden raiskaus on vankilassa yleinen ja hyväksytty tapa.

Amnesty Internationalin vuoden 2010 raportissa Iranin vankilaraiskaukset on dokumentoitu ja järjestö on vaatinut Irania selvittämään asiaa. Sen mukaan raiskauksen kohteeksi joutuvat niin miehet kuin naisetkin.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 29.6.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi