Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Jemens opposition blir allt mer desperat - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 29.6.2011

Jemens opposition blir allt mer desperat

Jemen hotas av inbördeskrig. Medborgarna lider brist på allt utom vapen.

”Situationen för Jemens folk är katastrofal. Det är brist på el, vatten, mat och mediciner. President Ali Abdullah Salehs trupper dödar också barn och åldringar utan att tveka. Snart har vi inget annat alternativ än att börja gräva massgravar. De som inte dör av vapen dör av hunger eller epidemier”, säger Mohammed al-Shaddadi, vice talman för Jemens parlament.

Jemenin eduskunnan varapuhemies Mohammed Al-Shaddadi. Kuva: Päivi ArvonenMohammed al-Shaddadi, vice talman för Jemens parlament, är besviken på det internationella samfundets passivitet när det gäller att lösa situationen i Jemen. Bild: Päivi Arvonen

En grupp jemenitiska oppositionsrepresentanter besökte Kairo under midsommarveckan för att få världens medier att fästa uppmärksamhet på det förvärrade läget i Jemen.

Det viktigaste budskapet från gruppen, som också träffade FN-representanter, var besvikelsen över det internationella samfundets tystnad och passivitet då det gäller att lösa situationen i Jemen.

”Världens medier vet inte hur allvarligt läget är för Jemen och dess folk. Det internationella samfundets tystnad är mycket skrämmande", sade al-Shaddadi.

Vattenbristen större hot än al-Qaida

”Varför är de stater som vanligtvis talar om och försvarar demokratin nu tysta?”, frågar Yasin al-Qubaty, som var professor vid universitet i Taiz, men som nu sadlat om till människorätts- och frihetskämpe. Han svarar själv:

Jemeniläinen juristi Iftikar Al-Skaff. Kuva: Päivi Arvonen Enligt den jemenitiska juristen Iftikar al-Skaffin kan revolutionen inte längre stoppas. Bild: Päivi Arvonen

”Världen tittar tillsammans med USA på en skräckfilm vid namn al-Qaida. En stor del av al-Qaidas hot är lika fiktiva som filmíndustrin brukar vara. al-Qaida har aldrig varit ett stort problem i Jemen.”

Gruppens medlemmar betonar att läget är hopplöst.

”De fattiga har inte längre råd att köpa ens vatten, eftersom priset stiger hela tiden. Det finns knappt någon sjukvård längre och därför måste också den sårade presidenten skötas utomlands”, säger människorättsaktivisten Rana Noman.

De unga aktivisterna betonar ändå att Jemens folk inte ger efter.

”Revolutionen kan inte längre stoppas. Människorna är redo att dö för friheten och rättvisan”, säger juristen Iftikar al-Skaff från staden Aden i söder.

Oppositionen har enats

Gruppens medlemmar, som representerar olka oppositionsgrupper, ser också positiva sidor i situationen.

”Jemens opposition är nu troligen den starkaste i något arabland. Vi har förenat våra krafter i kampen mot vår diktator”, säger socialistpartiets ledare Ali al-Sarari.

Oppositionen hoppas att hela president Salehs familj ska lämna makten och Jemen.

Jemeniläinen Yasin Al-Qubaty. Kuva: Päivi Arvonen Jemenitiske Yasin al-Qubatyn anser att al-Qaida hör till de minsta problemen i Jemen. Bild: Päivi Arvonen

”Även om presidenten inte är i landet är han ändå närvarande för hans familj har mycket makt och de hindrar vicepresidenten från att sköta sitt jobb”, säger Yasin al-Qubaty.

Oppositionen hoppas att makten ska flyttas till vicepresidenten så att landet ska få en ny grundlag och rättvisa val.

”Kampen mot korruptionen kommer att vara en av de största utmaningarna i framtiden”, säger al-Sarari.

Inbördeskrig hotar

Oppositionens representanter är eniga också om att ett inbördeskrig hotar om sitautionen drar ut på tiden.

”Stammarna har enorma vapenarsenaler. Det råder brist på allt annat, men inte på vapen. Vi är snart i en situation där folket och den regerande släkten hamnar i krig. Om inte president Saleh ger ifrån sig makten hotar Jemen att splittras, vilket lär vara den regerande släktens mål och hopp”, säger al-Shaddadi.

Uppgifterna om president Salehs retur till Jemen är motstridiga.

”Jag hoppas att president Saleh snart återvänder till Jemen, men i en kista”, säger al-Qubaty.

Päivi Arvonen

De artiklar som publiceras med skribentens namn på Global.finland representerar endast skribentens åsikt.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 29.6.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi