Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Pakolaisia uhkaa väkivalta ja pysyvä kodittomuus - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 17.6.2011

Pakolaisia uhkaa väkivalta ja pysyvä kodittomuus

Paluumuuttajat pelkäävät väkivaltaa Keniassa. Raiskatut Libyan pakolaiset vaarassa joutua kunniamurhan uhreiksi. Yli puoli miljoonaa norsunluurannikkolaista yhä pakosalla. Ruanda kehottaa pakolaisia palaamaan. Sadat indonesialaiset vailla kotia vuosia tsunamin jälkeen.

Daily Nation (Kenia): Paluumuuttajat pelkäävät väkivaltaa Rift Valleyn alueella

Kansallisessa rauhan ja sovittelun foorumissa puhuneen Eldoretin piispan Cornelius Koririn mukaan etninen epäluuloisuus on yhä arkea Rift Valleyn maakunnassa, minkä vuoksi vuoden 2007 vaaleja seuranneita väkivaltaisuuksia paenneet ja nyttemmin takaisin kotiseudulleen palanneet eivät uskalla yöpyä kodeissaan, vaan nukkuvat mieluummin ulkona peläten hyökkäyksiä.

Etninen väkivalta oli erityisen raakaa Rift Valleyn maakunnassa, missä asuu monia etnisiä ryhmiä. Kansallisen yhtenäisyyden ja integraation komission jäsen Gaudins Bometin puolestaan arvioi, ettei maa ole eheytynyt riittävästi taatakseen rauhallisia vaaleja ensi vuonnakaan.

BBC: Libyan kriisissä raiskatut vaarassa joutua ”kunniamurhien” uhreiksi

Arviolta 130 000 ihmistä on paennut Länsi-Libyasta Tunisiaan ja heidän joukossaan on avustustyöntekijöiden mukaan monia raiskauksen uhreina raskaaksi tulleita, jotka ovat vaarassa joutua kunniamurhan uhreiksi.

Avustustyöntekijä Hana Elgadin mukaan monet isät tappavat tyttärensä, jos saavat tietää, että heidät on raiskattu, joten tyttöjä suojellakseen avustusjärjestöt maksavat abortin sitä haluaville. Ne myös auttavat uhreja saamaan lääkärinapua ja pääsemään hiv-testeihin sekä pyrkivät vakuuttamaan imaamit siitä, etteivät raiskaukset ole uhrin syy.

Kansainvälinen rikostuomioistuin uskoo Gaddafin joukkojen käyttävän raiskausta järjestelmällisesti sota-aseena, mutta YK:n pakolaisjärjestön edustajan mukaan todisteita järjestelmällisistä raiskauksista ei tällä hetkellä ole. Armeijan joukoista lähtenyt majuri puolestaan toteaa, että raiskauksia tehdään käskystä, mutta niihin osallistuvat vain palkkasotilaat.

allAfrica.com: Yli 500 000 norsunluurannikkolaista yhä pakosalla

YK:n pakolaisjärjestön mukaan ainakin 322 000 norsunluurannikkolaista on yhä pakolaisina muualla maassa kaksi kuukautta kriisin päättymisen jälkeen, koska turvattomuus estää heitä palaamasta kotiseuduilleen. Sen lisäksi muissa Länsi-Afrikan maissa on yli 200 000 norsunluurannikkolaista pakolaista.

Pakolaisjärjestön mukaan suurin osa maan sisäisistä pakolaisista on maan länsiosassa sijoitettuina heille tarkoitettuihin leireihin tai perheisiin.

Vaikka olosuhteet ovat parantuneet joillakin taisteluista pahiten kärsineillä alueilla, kuten Zouan-Hounienissa and Teapleussa, epävarmuus on silti läsnä erityisesti lounaisella Sassacran alueella, jossa arviolta 17 000 ihmistä on yhä pakosalla kodeistaan, osa metsissä piileskelemässä. Kaikkiaan noin miljoona norsunluurannikkolaista pakeni kodeistaan kriisin aikana.

The New Times: Ruandan pakolaisia houkutellaan takaisin

Ruanda ja Uganda ovat sopineet vapaaehtoiseen paluuseen liittyvästä kampanjasta, jolla pyritään saamaan pakolaisina Ugandassa elävät huomaamaan kotiinpaluun edut. Kampanjan aikana pakolaisille valotetaan maan poliittista, sosiaalista ja taloudellista olosuhteita.

Paikallishallinnon ministeri James Musonin mukaan ruandalaisilla ei ole enää syytä elää maanpaossa, koska elämä Ruandassa on turvallista. Ne ruandalaiset, jotka eivät halua palata tämän vuoden loppuun mennessä, joutuvat hakemaan joko uutta lupaa ulkomailla oleskeluun tai muuten heitä pidetään vastedes Ugandassa, kuten muissakin maissa, laittomina siirtolaisina.

IRIN: Yli 800 yhä vailla kotia Indonesiassa lähes seitsemän vuotta tsunamin jälkeen 

Sadat vuoden 2004 tsunamissa kotinsa menettäneet elävät yhä ilman vakituista kotia Luoteis-Indonesiassa. Viranomaisten mukaan kaikki katastrofissa tuhoutuneet tai vahingoittuneet talot on jälleenrakennettu, minkä lisäksi kodittomiksi joutuneille on rakennettu uusia taloja.

Kuitenkin lähes puolesta miljoonasta kodittomaksi joutuneesta indonesialaisesta 800 elää IRINin mukaan yhä heti katastrofin jälkeen vanerista ja aaltopellistä rakennetuissa väliaikaismajoituksissa, joissa ei ole juoksevaa vettä tai viemäröintiä.

 

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 17.6.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi