Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Omanilaiset ovat tyytyväisiä sulttaaniinsa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 14.6.2011

Omanilaiset ovat tyytyväisiä sulttaaniinsa

Oman on säästynyt muita arabimaita järisyttäviltä laajoilta mielenosoituksilta. Maassa on vaihdettu ministereitä ja toteutettu elintasoa parantavia uudistuksia.

Khalfan Al-Wahaibi. Kuva: Päivi ArvonenKhalfan Al-Wahaibi sanoo kunnioittavansa Omanin sulttaania kuin isää. Kuva: Päivi Arvonen

Arabimaiden kansannousu saavutti Omanin sulttaanikunnan 17. tammikuuta, jolloin noin 200 mielenosoittajaa vaati palkankorotuksia ja halvempia elinkustannuksia. Kuukautta myöhemmin noin 350 mielenosoittajaa vaati korruption kitkemistä ja parempaa sosiaaliturvaa.

Mielenosoitukset ovat olleet pääosin rauhallisia ja niihin on osallistunut yleensä vain muutamia satoja ihmisiä.

Soharin ja Salalahin kaupungeissa poliisi on käyttänyt mielenosoitusten hajottamiseen kyynelkaasua ja kumiluoteja sekä pidättänyt mielenosoittajia. Kuolonuhreja mielenosoituksissa on ollut silminnäkijälausuntojen perusteella vain kaksi.

Korotuksia palkkoihin ja valtaa neuvonantajille

Kuten muissakin arabimaissa myös Omanissa mielenosoittajat ovat nostaneet korruption yhdeksi suurimmaksi ongelmaksi, johon on vaadittu ratkaisua.

Korruptio ei kuitenkaan ole valtaisa ongelma Omanissa, sillä maa sijoittuu Transparency Internationalin vuoden 2010 korruptioindeksissä sijalle 41 ja on siten yksi vähiten korruptoituneista arabimaista. Omania edellä on arabimaista ainoastaan Yhdistyneet arabiemiirikunnat sijalla 28.   

Sulttaani Qaboos Bin Said on vastannut moniin mielenosoittajien vaatimuksiin vaihtamalla ministereitä, lisäämällä neuvoa antavan neuvoston valtaoikeuksia, korottamalla peruspalkkoja, lupaamalla lisää työpaikkoja ja korottamalla eläkkeitä.

Muista arabimaista poiketen Omanin sulttaanikunnassa mielenosoittajat eivät ole vaatineet hallitsijan eroa. Useat mielenosoittajat ovat osoittaneet tukea sulttaanille.

”Sulttaani kaiken hyvän lähde”

”Sulttaani Qaboos on todellakin hyvä ja oikeudenmukainen mies, joka ajattelee kansansa parasta. Me omanilaiset rakastamme ja kunnioitamme häntä kuin isää”, sanoo pääkaupungissa Muscatissa asuva Khalfan Al-Wahaibi.

Al-Wahaibi on ammatiltaan kalastaja mutta hankkii elantonsa taksinkuljettajana.

”Elintasoni ei ole korkea, mutta olen pystynyt aina takaamaan toimeentulon perheelleni. Minulla ei ole syytä tyytymättömyyteen. Ja nekin, jotka ovat olleet tyytymättömiä, ovat saaneet uudistusvaatimuksiinsa vastauksen: sulttaani Qaboos on hoitanut kuntoon jokaisen mielenosoittajien esille tuoman epäkohdan”, Al-Wahaibi sanoo.

Ommu Salama. Kuva: Päivi ArvonenOmmu Salaman mielestä sulttaani on oikeudenmukainen mies, jonka ansioista hän ja hänen tyttärensä ovat saaneet koulutuksen. Kuva: Päivi Arvonen

Muscatin kadulla ja basaarissa on mahdotonta saada omanilaisilta negatiivisia kommentteja maan hallitsijasta. Tietyt Qaboosiin liittyvät asiat, kuten hänen naimattomuutensa syyt tai seksuaalisen suuntautumisen spekuloinnit, ovat Omanissa ehdoton tabu, mutta omanilaiset eivät tunnu kehuvan hallitsijaansa pelosta vaan kunnioituksesta.

”Hän on tehnyt paljon hyvää myös matkailun edistämiseksi. Oman on rauhallisin, siistein ja turvallisin arabimaa, jonka matkailijamäärät kasvavat koko ajan. Matkailu tuo lisätuloja myös kauppiaille”, sanoo basaarissa suitsuketta myyvä Hashem Abdel Kader.

Naisten aseman parantaja

Sulttaani Qaboos Bin Said on hallinnut Omania vuodesta 1970, jolloin hän otti vallan isältään. Nykyinen sulttaanikunta on pitkälti Qaboos Bin Saidin luomus, sillä hänen isänsä hallintokaudella suljetun maan on kuvailtu eläneen lähes keskiaikaa.

Khadija El Halaby. Kuva: Päivi ArvonenKhadija El Halabyn mukaan omanilaisilla on asiat hyvin verrattuna muihin arabimaihin. Kuva: Päivi Arvonen

Qaboos tunnetaan erityisesti naisten aseman parantajana, sillä ennen vuotta 1970 naiset eivät saaneet käydä koulua. Nykyään jokaisella omanilaisella on oikeus ilmaiseen koulutukseen, ja puolet yliopisto-opiskelijoista on naisia. Omanin ensimmäinen naisministeri nimitettiin vuonna 2004.

”Sulttaani on oikeudenmukainen mies. Ilman häntä minulla ja tyttärilläni ei olisi mitään muuta vaihtoehtoa kuin raataa kotona köyhyydessä. Sulttaanin ansiosta olen saanut oppia lukemaan ja tyttäreni voivat hankkia itselleen ammatin”, sanoo Salalahista kotoisin oleva viiden lapsen äiti Ommu Salama.

Omanin naiset ja tytöt kohtaavat silti edelleen sekä virallista että epävirallista syrjintää, erityisesti maan perhelaki syrjii naisia.

”Kun olen lukenut ja kuullut muiden arabimaiden ongelmista, olen oivaltanut, että meillä omanilaisilla on asiat todella hyvin verrattuna moneen muuhun maahan alueella. Sulttaanimme on käytännössä yksinvaltias, mutta hän kuuntelee kansaa ja kansan toiveita”, sanoo vapaapäivinään kauppiaana lisäansioita hankkiva sairaanhoitaja Khadija El Halaby.

Päivi Arvonen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 13.6.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi