Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Kova hinta koulutuksesta - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 10.6.2011

Kova hinta koulutuksesta

Sierra Leonessa koulua käyvien tyttöjen suurin pelko eivät ole opettajan nuhteet.

Viime syyskuussa Plan Sierra Leone ja kolme muuta kansalaisjärjestöä julkaisivat tutkimuksen tyttöjen seksuaalisesta väkivallasta Sierra Leonen kouluissa. Se on karua luettavaa: kaksi kolmesta peruskoulua käyvistä tytöistä oli kokenut seksuaalista väkivaltaa, ja lähes joka viides oli raiskattu.

Joka kolmas raiskaus oli tapahtunut koulussa tai koulumatkalla.

Moyamban alueella Sierra Leonen lounaisosassa oli kirjattu 640 teiniraskautta vuodessa, ja yhdessä koulussa neljätoista raiskattua tyttöä oli keskeyttänyt opintonsa raskauden vuoksi. Häirintää oli tapahtunut myös lähentelyn, seksuaalisten vihjausten, uhkailun ja julkisen häpäisyn muodossa.

”Väkivallan pelko johtaa poissaoloihin, jolloin tyttö jää opinnoissaan jälkeen muista. Sen vuoksi hän reputtaa kokeensa, ja paine selvitä siitä hinnalla millä hyvänsä kasvaa. Arvosanojen vastineeksi opettaja voi odottaa seksiä tai muita palveluksia. Lopulta tilanne on se, että tyttö saattaa nimellisesti käydä koulunsa läpi oppimatta mitään”, sanoo Grace Harman, joka työskentelee lastenoikeuksien neuvonantajana kehitysyhteistyöjärjestö Plan Sierra Leonessa.

Seksuaalinen väkivalta kouluissa on niin yleistä, että osa vanhemmista epäröi lähettää tyttöjään koulutielle. Lähes jokainen tuntee jonkun, joka on raskaaksi tultuaan jäättänyt koulunkäyntinsä. Keskeyttäminen on traagista tytölle, mutta myös hänen yhteisölleen.

”Yhteisöstä on ehkä pystytty lähettämään vain yksi tai kaksi tyttöä koulutielle. Myös kotiin jääneiden toivo on laskettu heidän varaansa”, Harman toteaa.

Kansantalouden näkökulmasta kotiin jääminen ei ole toivottavaa, sillä tyttöjen kouluttamatta jättäminen korreloi korkeampien syntyvyyslukujen, heikomman terveyden ja alemman tulotason kanssa. Kehitystutkimukseen erikoistunut järjestö ODI laskee, että kustannukset tyttöjen koulutuksen laiminlyönnistä 65 köyhässä maassa kohoavat 92 miljardiin dollariin vuodessa.

Köyhyys altistaa raiskaukselle

Sierra Leone kuuluu maailman kymmenen köyhimmän valtion joukkoon, ja arviolta kaksi kolmasosaa sen väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Köyhimpien perheiden lapsilla on suurempi riski joutua seksuaalisen väkivallan uhreiksi, sillä tyttöä saatetaan painostaa seksiin vastineeksi lahjoista, arvosanoista tai rahasta.

Joissain tapauksissa tytön vanhemmat ovat joutuneet vaikenemaan hyväksikäytöstä välttyäkseen koulumaksujen korotukselta.

Tyttöihin kohdistuvan väkivallan taustalla vaikuttavat yhteiskunnan tavat ja rakenteet, jotka ylläpitävät sukupuolten eriarvoisuutta, ja heikko lainsäädäntö. Raiskaaja, joka on useimmiten opettaja tai vanhempi oppilas, joutuu vain harvoin vastuuseen teostaan. Vaikka kouluissa olisi sovittu väkivallan raportointitavoista, ne eivät käytännössä ole luotettavia, ja asianosainen voi neuvotella tai ostaa itsensä ulos syytteistä.

”Eräässä tutkimuksemme kouluista opettaja saattoi raskaaksi kymmenen tyttöä. Tytöt joutuivat jättämään koulunsa kesken, mutta opettajan kohdalla tilanne selvitettiin siten, että hän yksinkertaisesti vaihtoi opettajaksi toiseen kouluun. Todennäköisesti mikään ei ole estänyt häntä jatkamasta samaan malliin”, Harman kuvaa.

Seksuaalista väkivaltaa kouluissa voi karsia lisäämällä naisopettajien määrää ja kehittämällä raportointitapoja, jotta oppilaat rohkaistuisivat käyttämään niitä. Yhtä tärkeää on köyhyyttä vähentävä työ, joka osaltaan vähentää tyttöjen haavoittuvuutta hyväksikäytölle.

Myös tietoa tyttöjen oikeuksista tulisi levittää nykyistä aktiivisemmin, sillä väkivallan ehkäisy vaatii yhtä lailla asenteiden kuin asetusten muutosta.

 ”Kyse ei ole vain siitä, mitä laki sanoo, vaan miten yhteisö sen tulkitsee”, Grace Harman toteaa.

Laki ei suojaa seksuaaliselta väkivallalta

  • Sierra Leonen lain mukaan alle 14-vuotiaan tytön seksuaalinen hyväksikäyttö on kielletty, mutta säädös ei koske naimisissa olevia tyttöjä
  • Avioliittoon ja sitä kautta säännölliseen seksisuhteeseen tyttö voidaan pakottaa jo 8-vuotiaana ilman, että syyllistytään rikokseen lain edessä
     
  • Raiskaustapauksissa väkivallantekijä saattaa maksaa tytön isälle tai aviomiehelle ”neitsyysrahana” tunnetun hyvityksen
  • Raiskattu tyttö joutuu usein naimisiin väkivallantekijän kanssa vastoin tahtoaan, sillä raiskaus leimaa tytön ja vaikeuttaa avioliiton solmimista
  • Lähde: Kansalaisjärjestöjen varjoraportti lasten oikeuksien sopimuksen täytäntöönpanosta Sierra Leonessa.

Teksti: Eija Palosuo 

Kirjoittaja on kehityspoliittinen tiedottaja Plan Suomi Säätiössä.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 7.6.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi