Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

LoszuGhana antaa apua lähelle - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 7.6.2011

LoszuGhana antaa apua lähelle

Kansainvälisten vapaaehtoisia välittävien organisaatioiden rinnalle syntyy pikkuhiljaa myös paikallisia järjestöjä.

Tänä päivänä he istuvat omassa toimistossaan, mutta vielä kaksi vuotta sitten 27-vuotiaat Douglas Yaw ja Nana Yaw Asare työskentelivät kansainväliselle vapaaehtoisorganisaatiolle kotikaupungissaan Ghanan Kumasissa. Vapaaehtoisten yhteyshenkilönä miehet näkivät läheltä, miten kansainvälinen järjestö toteutti projekteja.

Douglas Yaw neuvoo uusia vapaaehtoisia. Kuva: Sini VirtanenDouglas Yaw neuvoo uusia vapaaehtoisia. Kuva: Sini Virtanen

”Vapaaehtoiset tulivat Euroopasta tai Yhdysvalloista kenties ensimmäistä kertaa Afrikkaan. Ihmettelin, eikö kukaan edes hae heitä lentokentältä”, kertoo Yaw. ”Ensin he maksoivat tuhansia euroja päästäkseen auttamaan ihmisiä ja sen jälkeen he jäivät yksin ja unohtuivat.”

Yaw ja Asare kuulivat työssään ensikäden palautetta organisaation vapaaehtoisilta. Jotkut eivät olleet kuulleet isäntäorganisaatiostaan viikkoihin mitään. Toiset eivät löytäneet tietään perille kohteeseen.

Vähitellen miehille alkoi kirkastua ajatus omasta vapaaehtoisjärjestöstä, jossa ihmisistä pidetään huolta loppuun asti.

Kaksi vuotta myöhemmin LoszuGhana on välittänyt noin 50 auttajaa kouluihin, orpokoteihin ja muihin projekteihin Kumasissa ja sen lähikylissä. Yaw’n ja Asaren välillä työt on jaettu karkeasti siten, että Yaw pitää huolta vapaaehtoisista, heti lentokentältä alkaen tietysti, ja Asare etsii uusia projekteja, joihin heitä voi sijoittaa.

Auttamisen halu perintönä

Nuorten miesten ammatinvalinta ei ole tyypillinen tarina länsiafrikkalaisesta yrittäjyydestä. Miten itsekin vaatimattomista oloista lähteneistä pojista tuli järjestöaktiiveja?

”Kun olimme pieniä, isämme työskentelivät kehitysvammaisten kuntoutuskeskuksessa ja ottivat meidät sinne usein mukaan auttamaan. Luulen, että siitä jäi kummallekin vahva auttamisen halu ja ymmärrys erilaisia ihmisiä kohtaan.”

Myös yksi LoszuGhanan kipeimmin apua tarvitsevista projekteista on kumasilainen vammaisten kuntoutuskeskus, jossa on pulaa niin ammattitaitoisesta henkilökunnasta kuin tavaroista ja välineistäkin. Rahaa virtaa projekteille satunnaisesti, mutta Yaw’n mukaan varsinkin afrikkalaiset tahot rahoittavat mieluummin terveiden ihmisten toimintaa.

Ghanassa kehitysvammaisuus on edelleen tabu. Yaw kertoo, että perhe saattaa hylätä vammaisen lapsen tai kohdella tätä kaltoin ja ympäristö pitää heitä jumalan rangaistuksena vanhemmilleen.

Valtiolta ei heru tukea

LoszuGhana toimii kolmen ihmisen voimin ja ainoastaan vapaaehtoisten antamien ylläpitomaksujen varassa. Kukaan työntekijöistä ei nosta järjestötoiminnastaan palkkaa, vaan he elättävät itseään muilla töillä ja perheidensä avustuksilla.

Valtiolta ei heru minkäänlaista tukea toiminnalle ja kehitysapuvaroista suurin osa menee joko suurille kansainvälisille toimijoille tai yrityksille.

Esimerkiksi Suomen kehitysyhteistyön maksatuksista viime vuonna 27 prosenttia meni monenkeskiseen yhteistyöhön, kuten eri YK-järjestöjen ja kehityspankkien rahoitukseen, 34 prosenttia kahdenväliseen yhteistyöhön ja 12 prosenttia suomalaisten kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyön tukemiseen.

Paikallisten kansalaisjärjestöjenkin on mahdollista hakea suurlähetystön hallinnoimaa paikallisen yhteistyön määrärahaa, mutta sille on asetettu kriteerejä, joita itsenäisten yrittäjien on Ghanan kaltaisessa köyhässä maassa vaikeaa täyttää. Järjestön rekisteröinti, ammattimaisen taloushallinnon järjestäminen ja perusrahoituksen hankkiminen voivat aiheuttaa nuorelle järjestölle lisää taloudellisia haasteita vanhojen lisäksi. Apurahaa saadakseen pitäisi siis jo olla varoja.

Ghanalaisten olisi autettava toisiaan

Koulutukseltaan Douglas Yaw on opettaja. Hän voisi saada tasaista kuukausipalkkaa työstä, johon on opiskellutkin, mutta hän antaa aikaansa mieluummin muiden auttamiseen.

”Vaikka isäni teki töitä kuntoutuskeskuksessa, oli vaikeaa selittää perheelleni, miksi en lähdekään kouluun opettajaksi tekemään rahaa. Minulla on nimittäin myös nuorempi veli ja velvollisuus pitää hänestä rahallisesti huolta. Vanhempani ovat kuitenkin loppujen lopuksi ymmärtäneet, miksi teen mitä teen.”

Vapaaehtoiset auttavat rakentamaan koteja orvoille katulapsille. Kuva: Sini VirtanenVapaaehtoiset auttavat rakentamaan koteja orvoille katulapsille. Kuva: Sini Virtanen

Yaw tietää myös, miksi hänenkään kotimaastaan ei kantaudu enempää uutisia ghanalaisista, jotka auttavat ghanalaisia.

”Ghanalaiseen ajattelutapaan ei kuulu muiden auttaminen”, hän toteaa. ”Ihmiset ovat niin köyhiä, että ajatuksissa on vain raha. Täällä ei ymmärretä, että kaikkia auttaisi eniten, jos puhaltaisimme yhteen hiileen.”

Lisää vapaaehtoisia tarvitaan

LoszuGhana on ollut esimerkiksi saksalaisten, ruotsalaisten ja suomalaistenkin suosiossa. Saana Porsanger tutustui järjestön toimintaan sen alkumetreillä.

”Olin itse Ghanassa Maailmanvaihdon kautta pari vuotta sitten ja Douglas ja Nana olivat kontaktihenkilöitäni. He olivat vain kuukausi aiemmin perustaneet LoszuGhanan ja pääsin antamaan oman mielipiteeni ja kokemukseni heidän käyttöönsä. Olin paikalla, kun ensimmäiset vapaaehtoiset saapuivat.”

Tällä hetkellä LoszuGhanan vapaaehtoiset auttavat järjestöä rakentamaan sen uusinta projektia, Children’s Villagea, joka tulee käsittämään kaksitoista perhekotia orvoille katulapsille. Kaksi taloa on jo pystyssä ja Douglas Yaw odottaa kymmenen uuden nousevan tämän vuoden loppuun mennessä.

Se tarkoittaa, että he tarvitsevat jatkuvasti lisää vapaaehtoisia.

”Nuorin vapaaehtoinen on ollut 17-vuotias ja vanhin yli 50”, Yaw kertoo. ”Toivomme, että saamme uusia ihmisiä tänne tasaisena virtana, jotta voimme jatkaa toimintaamme. Haluamme rakentaa kotimaastamme paremman paikan sen kaikille asukkaille.”

Sini Virtanen

Kirjoittaja vieraili Ghanassa 2010 ulkoministeriön myöntämän toimittajien matka-apurahan turvin.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 22.6.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi