Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

20 yritystä jotka haluavat muuttaa maailmaa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 3.6.2011

20 yritystä jotka haluavat muuttaa maailmaa

Kevätjuhlatunnelma valtasi konferenssikeskuksen Helsingin Katajanokalla, kun tiukan seulan läpäisseet 20 yrityskilpailun voittajaa julkistettiin infoDev-foorumissa 1. kesäkuuta. Huolella harjoiteltu myyntipuhe vaihtui jännityksestä väriseviin kiitoksiin.

Parhaat yritysideat karsittiin 750 yrityksen joukosta. Helsingissä järjestettyyn innovaatiotapahtumaan pääsi mukaan 50 yritystä. Valintaraadin mukaan 20 huipun valinta monien hyvien joukosta oli vaikeaa.

Raadin riskisijoittajat miettivät roolinsa mukaisesti, ottaisivatko yrityksen oman riskirahoituksensa piiriin.

Toisenlaista näkökulmaa edusti Jason Dowes Maailmanpankkiryhmään kuuluvasta Kansainvälisestä rahoitusyhtiöstä. ”Kysyin kaikilta ehdokkailta, montako naista teillä on töissä”, hän kertoi.

Yrittäjä Sawsan Saeed, Syyria. Kuva: Marja-Leena KultanenOhjelmistomme tunnistaa standardiarabiaa ja taipuu eri ihmisten puhetapaan, syyrialainen yrittäjä Sawsan Saeed sanoo. Kuva: Marja-Leena Kultanen

Palkitusta 20 yrittäjästä kolme oli naisia. Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä on kansanliikkeiden lisäksi bisnesvoimaa. Peräti viisi palkinnonsaajaa tuli alueelta: kaksi Palestiinalaisalueelta, yksi Egyptistä, Syyriasta ja Tunisiasta.

Suomi rahoittaa Maailmapankin infoDev-ohjelman ja Nokian yhteistä hanketta, jossa puhalletaan vauhtia IT- ja muiden teknologiainnovaatioiden muuntamiseen tulevaisuuden työpaikoiksi.

Puheentunnistusta arabimaailmaan

Nuori syyrialainen naisyrittäjä Sawsan Saeed erikoistui tekoälyyn tietojenkäsittelytieteen opinnoissaan Damaskoksen yliopistossa.

Viimeiset kolme vuotta hän on kehitellyt puheentunnistusohjelman sovelluksia arabiankieliseen maailmaan. 

”Kehitämme erilaisia sovelluksia esimerkiksi mobiililaitteita ja terveydenhuollon järjestelmiä varten sekä simultaanitulkkaukseen”, Saeed kertoo. Hän on yksi Votek-yrityksen perustajista ja sen toimitusjohtaja.

Seitsemän hengen tiimi on päässyt 91 prosentin tarkkuuteen tunnistuksessa.

Kaksi ensimmäistä vuotta ryhmä teki tutkimusta, jonka jälkeen he pääsivät mukaan yrityshautomoon hiomaan liikeideaa.

Hautomo tarjoaa yrittäjille tilat, mentorointia ja tukea. Se kaikki on ilmaista yrityksille.

”Heillä on paljon kysymyksiä. Tunnen välillä olevani kuin äiti nuorille yrittäjille”, kertoo yrityshautomon toimitusjohtaja Fadwa Murad, joka myös osallistui Helsingin infoDev-foorumiin.

Sawsan Saeed luottaa ideaansa. ”Kahden vuoden kuluttua nimemme on tuttu arabimaailmassa ja monet käyttävät sovelluksiamme”, hän uskoo ja sanoo puheentunnistusteknologiaa käytettävän muun muassa teleyhtiöiden, hotellien ja terveyskeskusten puhelinpalvelussa.

”Sitten ovat vuorossa muut sovellukset”, yrittäjä sanoo.

Tiedon väylä Vietnamin viljelijöille

”Vietnamissa on 96 miljoonaa ihmistä. Vain kaupungeissa asuvalla 20 miljoonalla on käytettävissään sanomalehtien ja internetin tieto. Me haluamme saada tiedon tarjolle kaikille tasapuolisesti”, sanoo Nguyen Xuan Tai.

Yrittäjä Nguyen Xuan Tai, Vietnam. Kuva: Marja-Leena KultanenNguyen Xuan Tai tähtää Kaakkois-Aasian ohella maailmanmarkkinoille. Kuva: Marja-Leena Kultanen

Hänen yrityksensä Naiscorp Information Technology Services tarjoaa matkapuhelimella toimivia yhteisö-, tieto- ja paikannuspalveluita.

”Esimerkiksi maanviljelijät hyötyvät palvelustamme. He saavat uutisten lisäksi tietoa, miten istuttaa puun taimia tai miten torjua tuhohyönteisiä”, hän kertoo ja lisää, että matkapuhelin on myös kiinnostava viihdekanava.

Palvelua käyttää nyt noin kahdeksan miljoonaa vietnamilaista. Tähtäimessä on saavuttaa 20 miljoonaa käyttäjää ensi vuonna – ja laajentaa toiminta alueelliseksi.

 Yhteistyö suomalaisten ja muiden eurooppalaisten operaattorien kanssa kiinnostaa yrittäjää.

Terveyspalveluita Thaimaassa

Hissipuhe, yrityksen toimintaidean tiivistäminen pariin minuuttiin, sujuu Yhdysvalloissa tietoliikennealalta tohtoriksi väitelleeltä Kannikar Siriwong Na Ayutayalta. Kädet viuhtovat, kun hän selvittää sähköisiä terveydenhoitopalveluita kehittävän SiamTelemedin toimintaa.

Yrittäjä Kannikar Siriwong Na Ayutaya. Kuva: Marja-Leena KultanenHelsingissä saatu tunnustus on tärkeää Kannikar Siriwong Na Ayutayalle. Kuva: Marja-Leena Kultanen

Elokuussa 2010 käynnistyneen kasvuyrityksen teknologia tekee mahdolliseksi sen, että potilaan laboratoriokokeet otetaan lähiklinikalla ja keskussairaalan asiantuntija saa ne saman tien datakeskuksen kautta analysoitavakseen. SiamTelemedin ohjelmisto parantaa myös tulosten luotettavuutta. Järjestelmä seuraa jatkuvasti tuloksia ja hälyttää, jos laitteiden toiminta poikkeaa normaalista.

”Kyläklinikoiden lisäksi laboratoriotestejä voidaan tehdä aina auki olevissa kioskimyymälöissä ja ostoskeskuksissa. Laitteet ovat halpoja ja helppokäyttöisiä”, tohtori Kannikar kertoo.

Muita etäkäytöstä hyötyviä ovat hänen mukaansa kotisairaanhoito, matkailijoiden terveyspalvelut ja lääketieteen etäopetus.

Ohjelmiston toimivuutta testataan Ramathibodin yliopistollisessa keskussairaalassa kuukauden sisällä.

”Esittelen sen jälkeen mallin terveydenhuollosta vastaavalle ministeriölle”, hän sanoo.

Marja-Leena Kultanen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 3.6.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi