Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Uudet teknologiat edistävät kehitystä Afrikassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 20.5.2011

Uudet teknologiat edistävät kehitystä Afrikassa

Burkina Fasossa tekstiviestejä lasten oikeuksien puolesta. Kännyköiden suosio maksuvälineinä kasvaa Keniassa. Sambian maaseudun kehitys tarvitsee nettiyhteyksiä. Zimbabwen tietoliikenneyhteydet paranemassa.

IRIN: Tekstiviestejä lasten oikeuksien puolesta Burkina Fasossa

Burkina Fason Punaisen Ristin lapsityönjohtaja Naba Wangré lähettää suorasanaisia tekstiviestejä hallituksen virkamiehille, yhteisöjen johtajille, työnantajille, opettajille ja kotiäideille monta kertaa vuodessa osana kotiapulaisiin kohdistuvan hyväksikäytön vastaista kampanjaa. Hänen mukaansa on ensiarvoisen tärkeää vaikuttaa suoraan työnantajien asenteisiin, sillä lapsityövoimaa koskevia lakeja ei valvota riittävästi.

Kotiapulaiset, joista useimmat ovat lapsia, tienaavat kertomansa mukaan 6–12 dollaria kuussa, tekevät jopa 18 tunnin työpäiviä ja joutuvat usein kaltoin kohdelluiksi. Arvioiden mukaan tuhannet lapset työskentelevät kotiapulaisina lähinnä isoissa kaupungeissa.

Kansalaisjärjestöjä mobiiliteknologian hyödyntämisessä auttavan FrontlineSMS:n perustaja Ken Banksin mukaan tekstiviestit ovat yksi tehokkaimmista tavoista levittää tietoa suurelle yleisölle, koska ne ovat suoria ja henkilökohtaisia ja 90 prosenttia niistä luetaan 15 minuutin sisällä niiden saapumisesta. Hänen mukaansa tekstiviestien ei kuitenkaan tulisi korvata jo olemassa olevia vaikuttamisen keinoja.

Business Daily: Kännykkärahan suosio kasvaa Keniassa

Keniassa kännyköistä on tullut yhä suositumpia maksuvälineitä useilla kuluttamisen alueilla, ja yritykset ovat miettiä, kuinka saisivat kuluttajien rahoista osansa.  

Keniaa pidetään yhtenä elinvoimaisimmista kännyköihin liittyvän rahaliikenteen kehittäjistä maailmassa, ja siellä onkin jo 15 miljoonaa kännykkää maksuvälineenä käyttävää ihmistä. Rahaa kännyköiden välityksellä liikkuu miljardi shillinkiä päivässä. Kenian pankkiautomaateista on myös mahdollista saada käteistä kännykällä omistamatta pankkitiliä. 

The Post (Sambia): Tietoliikenneyhteydet edellytys kehitykselle

Sambian apulaisviestintäministerin Mubika Mubikan mukaan puutteellinen infrastruktuuri on suurin este informaatio- ja viestintäpalveluiden saavutettavuudelle ja käytölle maaseudulla. Ne ovat kuitenkin ratkaisevan tärkeässä roolissa taloudellisessa kasvussa, köyhyyden vähentämisessä ja maaseudun elämän parantamisessa. Hänen mukaansa on tullut aika toimia globaalisti, jotta maaseutuyhteisöt saataisiin yhdistetyiksi nykyteknologian mahdollisuuksiin.

Mubikan mukaan Sambian hallitus käynnistää yhteistyössä Kansainvälisen televiestintäliiton (ITU) kanssa aloitteen, joka pyrkii saamaan tietoliikenneyhteydet kaikkiin valtion kouluihin vuoteen 2015 mennessä.

The Herald (Zimbabwe): Nettiyhteydet yhä useammalle

Zimbabwen hallituksella on tavoitteena saada tietoliikenne- ja viestintäteknologia kaikkien kansalaisten saataville vuoteen 2015 mennessä. Erityisesti maaseudun ja syrjäseutujen asukkaiden mahdollisuuksia uuden teknologian käyttöön pyritään lisäämään kehityksen edistämiseksi. Tarkoituksena on muun muassa perustaa informaatiokioskeja, joissa maaseudun asukkaat voivat käyttää internetiä.

Kansalaiset voivat muun muassa hakea syntymätodistuksia ja henkilötodistuksia netissä ja siten välttää matkustamisen ja jonottamisen.

Maan tietoliikenneyhteydet tulevat nopeutumaan ja halpenemaan huomattavasti kaksi viikkoa sitten valmistuneen ja 6,3 miljoonaa dollaria maksaneen merenalaisen kaapeliyhteyden myötä.

The Guardian: Amnesty Internationalin mukaan kännykät ja radio ovat edistäneet ihmisoikeuksia

Kännykät ja radio ovat edistäneet ihmisoikeuksia Afrikassa enemmän kuin monet muut vaikuttamisen keinot, todetaan Amnesty Internationalin vuotuisessa raportissa. Sen mukaan monissa Afrikan maissa on nykyään elinvoimainen kansalaisyhteiskunta, jota valtaapitävät eivät enää voi sivuuttaa. Raportin mukaan viime vuosi jää mieleen käänteentekevänä vuotena, jolloin aktivistit ja toimittajat hyödynsivät uutta teknologiaa totuudenmukaisen tiedon levittämiseksi.

Raportissa kuitenkin muistutetaan, ettei teknologia itsessään edistä ihmisoikeuksia, vaan on käytössä mihin tahansa tarkoitukseen. Hallituksilla on aina paremmat mahdollisuudet teknologian hyödyntämiseen kuin ruohonjuuritason toimijoilla.Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 20.5.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi