Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Bhutan siktar på kvalitetsturism - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 12.5.2011

Bhutan siktar på kvalitetsturism

Ett rikt kulturellt arv, en imponerande natur och en hållbar utveckling med buddhistiska förtecken. Det är Bhutans trumfkort ,som ska göra turismen till landet fem gånger större.

Men det finns tydliga gränser för turismens utveckling, säger Bhutans jord- och skogsbruksminister Pema Gyamtsho

”Bhutan vill förbli ett kolneutralt land. Vår grundlag förpliktigar oss att bevara minst 60 % av skogsbeståndet till kommande generationer. Vi måste skapa ekonomisk tillväxt på ett sätt som inte skadar miljön eller vår kultur” understryker han.

För närvarande är den stora källan till exportinkomster elektricitet som produceras för Indien. Men den skapar inte arbetsplatser.

”Turismen däremot berör alla: resebyråerna, taxichaufförerna, flygbolagen, jordbrukarna, hotellföretagarna och busschaufförerna. Därför har vi definierat turismen som en av de sektorer som ökar sysselsättningen. En annan tillväxtsektor är den ekologiska odlingen” förklarar ministern.

Maa- ja metsätalousministeri Pema Gyamtshon (keskellä) mukana Suomessa vierailivat hänen vaimonsa Chophel Doma Dayang  (toinen vasemmalta) sekä Bhutanin WWF:n maajohtaja Kinzang Namgay (oikealla) vaimonsa Deki Chodenin kera. Kuva: Susanna Manu / WWFTillsammans med jord- och skogsbruksminister Pema Gyamthso (i mitten) besökte hans fru Chophel Doma Dayang (andra från vänster) Finland, liksom WWF:s vice direktör Kinzang Namgay (till höger) och hans fru Deki Choden (till vänster). Erja Häkkinen (andra från höger) är WWF Finlands Bhutanambassadör. Foto: Susanna Manu /WWF

Miljömedvetna turister som betalar bra

Bhutan siktar på resenärer som är beredda att betala bra för service som respekterar både natur och kultur. ”Vi öppnar inte oss för turismen utan att vi har turismindustrin under kontroll. Vi är till exempel inte intresserade av ryggsäcksluffare som Nepal” säger ministern.

Enligt Gyamthso satsar Bhutan på resenärer som vill sätta sig in i Himalayas buddhistiska kultur. Man funderar bland annat på olika kulturreseprodukter, till exempel för äldre resenärer.

Ekoturism är ett naturligt val för ett land som är känt för sin biodiversitet. Målgrupperna är särskilt naturintresserade turister. ”De skadar inte naturen utan respekterar den”.

Bhutan har mycket att erbjuda för fågelskådare och andra specialgrupper, tror ministern.

”Vi utvecklar resehelheter med vilkas hjälp turistsäsongen kan förlängas. Nu är den begränsad till några månader på våren och hösten fast vi har vackert väder året om” säger han.

Målet är att få 200 000 turister per år- idag är de cirka 40 000.

”Turismens strukturer är ännu anspråkslösa och det finns brister i kunnandet, så vi tror inte på någon snabb förändring. Men vi tar ett steg i taget.”

Bhutanin maa- ja metsätalousministeri Pema Gyamtsho juttelee ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston ympäristöneuvonantajan Matti Nummelinin kanssa. Kuva: Marja-Leena KultanenBhutans jord- och skogsbruksminister Pema Gyamtsho samtalar med Matti Nummelin från utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning. Foto: Marja-Leena Kultanen

Sökandet en upplevelse

Landsbygdsturismen medför nytta som kan omfatta många, försäkrar Pema Gyamtsho och framför visioner om att bygga upp helhetsupplevelser som kombineras med logi i gårdar på landet. ”Resenärerna kan besöka ekologiska jordbruk och plocka grönsaker som behövs för deras måltider, och till exempel mjölka kor. Det kan vara en verklig upplevelse, särskilt för en japansk turist.”

Himalayas arbetsdjur, jaken, är också med på ett hörn. Att föda upp jakar löner sig inte idag, men om den omfattas av turismnäringen förändras situationen.

”Jakarna kan bära resenärernas bagage, jakarnas mjölk är näringsrik eftersom de betar på bergsängarna, och den kan förädlas till olika slags ostar – också andra ostar än vår traditionella stenhårda. Den får turisternas tänder att gå sönder” skrattar ministern.

Jakuppfödningen kan alltså göras lönsam.

Dekorativa träsniderier är ett exempel på bhutanskt hantverk. Men för dem liksom för andra hantverk gäller att de är besvärliga att transportera och hitta användning för när man kommit hem från resan.

”Också i det här fallet är det viktigt med produktutveckling.”

Marja-Leena Kultanen

Jord- och skogsbruksminister Pema Gyamtsho besökte Finland som lokala WWF:s gäst. Finland stödjer WWF:s projekt vilkas syfte är att skydda skogar och vattendrag, utveckla hållbara näringar och bekämpa klimatförändringen. WWF:s fältprojekt ingår i ett större skyddsprogram i Bhutan, Indien och Nepal som kallas Living Himalayas. Dess syfte är att bilda ett obrutet skyddsområde på sju miljarder hektar som ska trygga vattentjänster för över en miljard människor i Asien.

 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 12.5.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi