Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Turistikierroksella Kapkaupungin alamaailmassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 5.5.2011

Turistikierroksella Kapkaupungin alamaailmassa

Jengikulttuuri elää vahvana Kapkaupungin slummeissa. Yhä useampi nuori liittyy rikollisjengiin, kun töitä ei ole. Entinen gangsteri valottaa jengiongelmaa turistikierroksella.

Etelä-Afrikan Kapkaupungin köyhiin slummeihin, eli townshipeihin, järjestetään opastettuja kierroksia, joissa turistit tutustuvat slummien elämään. Paikalliset oppaat kertovat apartheid-historiasta, Nelson Mandelasta ja asuntopulasta. Yhdestä ongelmasta ei kuitenkaan hiiskuta: organisoitujen rikollisjengien olemassaolosta.

Koko ikänsä Bridgetownin slummissa asunut sosiaalityöntekijä ja Chisana Toursin perustaja Bradley Naidoo halusi muutoksen tilanteeseen.

Bradley Naidoo (oik.) hollantilaisturistien kanssa Langa-townshipin ruokatorilla. Kuva: Laura MeriläinenBradley Naidoo (oikealla) hollantilaisturistien kanssa Langa-townshipin ruokatorilla. Kuva: Laura Meriläinen

”Haluan ulkomaalaisten näkevän, kuinka iso ongelma jengit townshipeissa ovat ja miten se vaikuttaa yhteisöihimme. Siksi perustin Chisana Toursin. Kierrokseni tarkoitus on herättää ihmiset pohtimaan vakavaa sosiaalista ongelmaa. Tällä tavoin myös työllistän itseni”, Naidoo selittää.

Kapkaupungin vaarallisimmat jengit ovat Americans ja Hard Livings. Naidoon township-kierroksella tavataan Americansin jäseniä. Turistien turvallisuus on taattu, sillä Naidoo on itse sen entinen jäsen ja tuntee alueen ja jengiläiset hyvin.

”Vien turistit tapaamaan vain niitä gangstereita, jotka yhä tunnen. Turistit ovat turvassa ja autosta saa nousta vain jos minä annan luvan”, kuusi vuotta sitten uskoon tullut ja jengimaailman hylännyt Naidoo selittää.

Pikkulapset värvätään huumekuriireiksi

 Township-kierrokselle osallistuu perjantai-iltapäivänä joukko hollantilaisturisteja. Naidoo kertoo, kuinka apartheidhallinto pakkosiirsi 1950-luvulla mustat ja värilliset kauas kaupungin laitamille townshipeihin. Kierros jatkuu Q-Townin slummiin, missä Naidoo esittelee kuusikymppisen miehen, Americans-jengin perustajajäsenen.  

Hän hallitsee alueen huumekauppaa ja käyttää pikkulapsia huumekuriireina, kertoo Naidoo.

Americans-jengiin kuuluvan gangsterin tatuoinnissa lukee get rich or die trying. Kuva: Laura MeriläinenAmericans-jengiin kuuluvan gangsterin tatuoinnin teksti "get rich or die trying" on lainattu amerikkalaiselta rap-artitistilta 50 Centiltä. Kuva: Laura Meriläinen

”Aivan pienimpiä lapsia käytetään kuriireina talosta taloon, 8–11-vuotiailla on yleensä pyörä, joten he toimittavat huumeita alueelta toiselle. Gangsterit käyttävät lapsia kuriireina, sillä he tietävät, etteivät poliisit tarkista näitä.”

Matka jatkuu syvemmälle slummiin, toisen Americans-jengin jäsenen luo. Kolmikymppisen, alati ympärilleen vilkuilevan miehen ranteessa välkkyy kultakoru.

”Ostin aamulla erän tik-huumetta ja myyn sitä eteenpäin”, nimettömänä pysyttelevä mies selittää.

Hollantilaiset räpsivät kuvia poseeraavasta gangsterista. Pikkulapset seuraavat tilannetta kauempana uteliaina. Mieleen hiipii epäilys siitä, miten lapset tulkitsevat tilanteen, jossa gangsteri on huomion keskipisteenä valkoisten turistien keskellä.

Työttömyys ajaa jengeihin

Kierroksen jälkeen hollantilaisilla on paljon kysymyksiä. Miksi nuoret liittyvät jengeihin? Miksi poliisi ei tee mitään?

”Useat poliisit ovat gangstereiden palkkalistoilla. Gangsterit lahjovat poliiseja minkä ehtivät”, Naidoo huokaa.

”Työttömät pojat haluavat liittyä jengeihin, koska se on keino saada rahaa, hienoja vaatteita ja autoja. Amerikkalainen hiphop-kulttuuri on myös vaikuttanut siihen, että gangstereita ihaillaan.”

Jengit koostuvat pääosin Kapkaupungin värillisistä. Jengikulttuuria tutkineiden mukaan yksi syy värillisten jengien räjähdysmäiseen kasvuun on se, että värilliset kokevat, ettei heillä ole nykypäivän eteläafrikkalaisessa yhteiskunnassa sijaa.

”Aparheidhallinnon aikana värilliset eivät olleet tarpeeksi valkoisia, ja nyt mustan ANC-puolueen aikakaudella he eivät ole tarpeeksi mustia. Värilliset ovat väliinputoajia”, Kapkaupungin jengikulttuurista dokumenttielokuvan ohjannut Marius van Straaten selittää.

Naidoo toivoo kierroksen innostavan turisteja tukemaan paikallisia hyväntekeväisyysjärjestöjä.

”Kerron myös gangstereille, että heidän pitäisi käyttää tämä tilaisuus hyväkseen kertomalla ulkomaalaisille omat tarinansa. Heidän pitäisi kertoa maailmalle, kuinka rankkaa on ollut kasvaa apartheidin jälkeisen ajan Etelä-Afrikassa.”

Laura Meriläinen

Kirjoittaja on Kapkaupungissa asuva vapaa toimittaja.

Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 13.5.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi