Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Nordkoreas osynliga svält - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 5.5.2011 | Utrikesministeriet

Nordkoreas osynliga svält

Verksamhet i Nordkorea kräver en hel del av frivilligorganisationerna.

Ända sedan 1990-talets början har Nordkorea lidit av hungersnöd, både under kortare och längre perioder. Det handlar om en katastrof vars ände inte ens skymtar, och den uppstod på grund av naturförhållanden och en diktatorisk regim.

Att ständigt leva i nöd är rena tortyren för folket, som inte kan påverka situationen själva alls. Den offentliga statistiken säger ingenting om svälten – det är bara aktivitet som kan väcka det internationella samfundets uppmärksamhet.

Frivilligorganisationerna har tagit på sig det ansvaret. Hundratals frivilligorganisationer verkar i Nordkorea och de har alla som mål att göra det slutna landet till en lite bättre plats att leva på.

Viljelijä taluttaa lehmäänsä Pjongjangin lähellä Pohjois-Koreassa. Kuva: United Nations Photo / Flickr.comEn jordbrukare leder sin ko nära Pyongyang i Nordkorea. Foto: United Nations / Flickr.com, cc 2.0

Mat och läkarhjälp från Finland

Fida International, som är de finska pingstvännernas församlingars missions- och utvecklingssamarbetsorganisation, är en banbrytare när det gäller Finlands utvecklingssamarbete med Nordkorea. Det började med att Fida åkte till Nordkorea på 1990-talet för att hjälpa det svältande folket. Idag driver Fida tre projekt där och har långsiktiga planer. Ett av projekten koncentrerar sig på bättre tandvård för barnen, ett annat på utbildning av sjukhuspersonal och det tredje på utveckling av sättpotatis.

Enligt Fidas informatör Päivi Simi-Kim är organisationen högt uppskattad i Nordkorea just på grund av sitt långsiktiga arbete.

En annan finländsk aktör i Nordkorea är Röda korset. Finlands Röda kors internationella planerare Toni Jokinen berättar att organisationen koncentrerar sig på hälsofrågor som berör hela landet. I Nordkorea fungerar Finlands Röda kors som en del av internationella Röda korsförbundet. Dessutom bedriver Röda korset hälso- och medicinprojekt som finansieras av utrikesministeriet.

Isoleringen gör det svårt att hjälpa

Det kräver mycket av frivilligorganisationer för att verka i Nordkorea. Finlands Röda kors har verkat där sedan 2003, och har som lokal samarbetspartner Nordkoreas Röda kors. Denna organisation har en lite speciell ställning jämfört med lokala organisationer på andra orter.

Landets isolering tvingar bland annat Finlands Röda korsanställda att anhålla om passersedlar till orter där de själva bedriver biståndsarbete. Det är också svårt ibland att få till stånd dialog med biståndsmottagarna.

För tillfället har Finlands Röda kors en person i Nordkorea som med sitt mod har visat att det går att ställa besvärliga frågor också i Nordkorea. Denna person kommer också ofta åt att diskutera med mottagarna eftersom nästan all arbetstid tillbringas på fältet.

Tillgången till mat i fara igen

Fidas sättpotatisprojekt är ett annat lyckat exempel på finländskt utvecklingsbistånd i Nordkorea. Med potatisprojektet strävar man efter att uppnå konkreta resultat med hjälp av konkreta åtgärder.

Andra EU-länder har liknande projekt på gång. Tjeckerna donerar äppelträdsskott och Holland genomför ett program vars mål är två skördar per år i samarbete med FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation). Polen har donerat utrustning för risodling och risprocessering, och britterna bidrar till mattillgången på flera olika sätt. Europakommissionens målsättningar är de samma som britternas.

Statsideologin, juche, befinner sig i ett brytningsskede eftersom staten inte mera delar ut mat till folket. Det gjorde den ända till mitten av 1990-talet. Tryggad tillgång till mat står på biståndsorganisationernas agenda, men staten har blivit tvungen att ge upp. De enda medborgare som staten tar hand om är invånarna i Pyongyangs specialförvaltningsområde.

Hungersnöden är ett tragiskt faktum som man har att bekämpa varje vår när föregående års skördar börjar ta slut. Enligt världslivsmedelsprogrammet WFP:s färska rapport kommer Nordkorea att drabbas av en mycket svår matbrist i vår. Fida har sänt 50 ton livsmedel och mer kommer sannolikt att behövas.

Fidas FN- och jordbruksrådgivare, Esko Ikävalko, berättar att landets matunderskott varje år rör sig kring en miljon ton, av vilket FN:s bistånd endast täcker fem procent.

Matti Tervo

Skribenten är i arbetslivsträning vid utrikesministeriets Asien- och Oceanienenhet. 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 5.5.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi