Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Film om Benin för Benin - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 19.4.2011

Film om Benin för Benin

Dokumentärfilmaren Antti Seppänen nöjde sig inte med den passiva besökarens roll när han var i Benin. Samarbetet med lokalbefolkningen ledde till en ny slags film. 

Dokumentärfilmaren Antti Seppänen höll på att testa sin kamera på en öde strand i Grand Popo när han såg att en man som var på väg ner i havet vinkade till honom. Där började Seppänens dokumentering av livet i Benin.

Seppänen stannade kvar och filmade när mannen steg upp ur vattnet. Då märkte han att mannen haltade och gick med kryckor. Han berättade att han hade skadat sig i en motorcykelolycka.

”Jag gjorde en kort film av den där scenen, som ett tekniskt test egentligen. Men det fanns någonting djupt gripande i situationen så jag frågade mannen om jag fick visa filmen för publik” berättar Seppänen.

Antti Seppänen filmar när en kvinna vid namn Francesca sjunger. Foto: Johanna LatvalaAntti Seppänen filmar när en kvinna vid namn Francesca sjunger. Foto: Johanna Latvala

Människor blev entusiastiska av filmerna

På gården till Villa Karo, som är det finskafrikanska kulturinstitutet i Grand Popo, visas filmer gratis varje fredag. Hittills har Seppänens filmer om lokalbefolkningens liv visats som förfilmer.

Den simmande mannen var den första beninier som Seppänen filmade, men det blev en konsertfilm som först visades för publik.

”I konsertfilmen förekom en massa lokala ungdomar och publiken var alldeles entusiastisk. Då fick jag idén att filma ortsbornas liv också i fortsättningen, och låta dem se materialet” berättar han.

I samband med konsertfilmens visning bad Seppänen om förslag till andra filmprojekt. Då föreslog några pojkar att han skulle filma fotbollsskolan.

”Jag strävar uttryckligen efter att det ska göras för fotbollseleverna själva, men också för hela samhället. Jag gör alltså inte konstnärliga kortfilmer för finsk publik. Den primära avsikten är att vi tillsammans tittar på filmerna följande fredag.”

Fotbollsfilmen var väldigt populär och har visats flera gånger på publikens begäran.
Efter visningarna började förslagen hagla över Seppänen. ”Jag filmade sådant som jag gillade att filma.”

Samarbete med lokala musiker

Den upplevelse som gjort det största intrycket på Antti Seppänen under hans två månader långa vistelse i Västafrika var en resa med lokala musiker. De föreslog att han skulle följa med dem till en film- och kulturfestival i Burkina Faso.

Seppänen blev eld och lågor. Han filmade deras framträdanden och tillvaro i två veckors tid, inte bara i Burkina Faso utan också i Togo. Av det materialet tänker han göra en ”riktig” film.

”I deras sällskap uppstod hela tiden situationer där jag bara måste ta fram kameran och filma. Det kunde vara någon som spontant började spela eller dansa, eller någon som grävde fram fötter av trä och visade hur man går med dem.”

Hans roll som dokumentärfilmare fick möta nya utmaningar under resan.

”Om man gör en dokumentärfilm som strävar efter att vara objektiv är det mycket ovanligt att man visar materialet för dem som filmas i produktionsskedet.”

Men Seppänen ville inte vara en objektiv iakttagare utan att de han filmade skulle veta vad han höll på med. Musikerna hjälpte honom dessutom att planera vad han kunde filma och var, så de deltog i filmproduktionen.

”På något sätt kändes det bara naturligt”.

Det ömsesidiga arbetssättet som började helt spontant visade sig bli fruktbart för alla parter.

”Det känns bra att kunna ge någonting tillbaka, istället för att bara filma lokalbefolkningen och sedan bege sig till Finland med materialet” säger Seppänen glatt.

Johanna Latvala 

Skribenten är frilansjournalist och forskare insatt i utvecklingsfrågor. Hon besöker kulturcentret Villa Karo i Benin under en månad våren 2011.

Namnförsedda artiklar som publiceras på global.finlands sidor representerar enbart skribentens egna åsikter. 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 19.4.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi