Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Östra Kongo: Nu ska det bli slut på våldtäkterna! - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 10.3.2011

Östra Kongo: Nu ska det bli slut på våldtäkterna!

Leah Chishugi, 34 år, klarade sig levande ur folkmordet i Rwanda, skrev en bok om sina upplevelser och koncentrerar sig nu på att hjälpa våldtagna kvinnor i östra Kongo.

Hösten 2008 åkte Leah Chishugi runt i byarna nära staden Walungu i provinsen södra Kivu i östra Kongo och träffade hundratals kvinnor. De berättade för henne om våldet som hade pågått i tjugo års tid; om våldtäkterna, råheterna, rånen och förödmjukelserna.

En del av kvinnornas berättelser blev till en videofilm på brittiska the Guardians webbsidor redan samma år:

”Rebellerna anföll vårt hem och tvingade min son att våldta mig. Sedan dödade de honom. Sedan våldtog de mig inför min mans ögon och dödade också honom. De tog med sig våra döttrar som var 13, 14 och 17 år gamla. Mig lämnade de naken och brände upp vårt hus. Grannarna hittade mig och gav mig kläder.”

Leah Chishugi, foto: Tiina KirkasLeah Chishugi besökte Helsingfors i början av mars när hennes bok gavs ut på finska. Foto: Tiina Kirkas

Förutom rebelltrupperna stod – och står fortfarande – Kongos officiella armés soldater för våldet. De slåss om makten och områdets naturrikedomar: guld, tenn och coltan som bland annat används i mobiltelefoner.

Särskilt avskyvärd tyckte Chishugi att en magsjuk kvinnas berättelse var.

”Hon var 90 år gammal och hade blivit våldtagen. Först trodde jag inte mina öron men senare träffade jag flera åldringar på sjukhus som gått samma öde till mötes.”

Chishugi fick också höra att våldtäktsmännen inte ens lämnat ettåriga spädbarn i fred.

I byarna träffade Chishugi mest kvinnor för männen hade dödats. Vissa kvinnor levde ensamma eftersom de inte kunde återvända till sina familjer efter att ha blivit våldtagna. Våldtäkterna har också förstört många unga flickors chanser att någonsin kunna gifta sig eftersom de inte mera är orörda.

Många av kvinnorna led av hiv/aids.

”Det är inte lätt att leva om fler än en man våldtar en varje dag. Det är inte heller lätt att älska ett barn som har kommit till genom våldtäkt.”

Chishugi såg att kvinnorna lever som slavar. De lagar mat åt soldaterna, arbetar i gruvorna, dödar på order. Lyder de inte blir de misshandlade eller dödade.

”Kvinnorna där tror att de är födda till lidande. De tycker att världen har vänt dem ryggen.” 

"Ni är inte födda till lidande"

Leah Chishugi kom inte att studera kvinnosituationen i östra Kongo av en händelse. Hon föddes i en tutsifamilj i Rwanda men tillbringade en stor del av sin barndom i dåvarande östra Zaire i städerna Goma och Bukavu.

När extremhutuerna i Rwanda började slakta tutsier våren 1994 var Chishugis enda möjlighet att fly över gränsen till Zaire med sin halvt år gamla son. Senare fortsatte de till Sydafrika och till nuvarande hemlandet Britannien. År 2008 återvände hon till hemlandet som bytt namn till Demokratiska Republiken Kongo, på sin mammas önskan.

”Mamma berättade att kvinnor behandlades illa i östra Kongo. Hon tänkte att jag kanske kunde hjälpa från Britannien på nåt sätt.”

Efter sin resa grundade Chishugi organisationen Everything is a Benefit för de öst-kongolesiska kvinnornas väl. Hon försöker besöka dem ett par gånger per år nu för tiden. Alltid kan hon inte föra med sig mat, kläder eller mediciner.

”Trots det är kvinnorna där glada över att en kvinna som jag talar för deras sak ute i världen. Jag brukar hålla deras händer och säga till dem att de inte är födda till lidande.” 

Handlingsförlamade FN

Förutom Chishugi är det många andra som är bekymrade över kaoset i östra Kongo. Till och med FN har utpekat området till den värsta våldtäktshärden i världen och har skickat dit tjugotusen fredsbevarare.

Chishugi har inte mycket till övers för FN:s prestationer. ”FN lät oss dö i Rwanda år 1994. Nu händer samma sak i Kongo.”

I höstas rapporterade New York Times från byn Luvungi i provinsen norra Kivu att minst 200 kvinnor blev massvåldtagna i tre dagars tid trots FN:s fredbevarares närvaro.

Och enligt FN:s egna biståndsorganisationer har 150 barn, kvinnor och män våldtagits i år Fizi i provinsen södra Kivu, trots att där befinner sig fredsbevarare.

Dessutom har FN:s fredsbevarare själva gjort sig skyldiga till utnyttjande av flickor och kvinnor.

Chishugi tycker att det internationella samfundet måste kräva Kongos regering på åtgärder och det snabbt.

”Kvinnorna behöver internationell rätt. Någon måste slå näven i bordet och säga att det får vara nog!”

Också de multinationella storföretagen som är ute efter Kongos naturrikedomar måste bära sitt ansvar.

”Naturresurserna måste utvinnas på etiskt sätt. Nu är mineralerna besudlade med barns och kvinnors blod.” 

Att hjälpa blev livets mening

Leah Chishugi menar att det är hennes uppgift att hjälpa kvinnor i östra Kongo. Det hjälper henne att återhämta sig från de fasor hon upplevde under folkmordet i Rwanda. Därför har hon också skrivit en bok om sina upplevelser.

”Jag ville leva och jag hade tur som överlevde. Men jag hade dåligt samvete för det i flera år. Nu tänker jag som så att meningen med mitt liv är att jag ska hjälpa andra. Och jag vill inte att händelserna i Rwanda ska glömmas bort. Jag vill att människor ska börja se det goda i varandra och förlåta varandra”. 

Text: Tiina Kirkas

Leah Chishugi: Pitkä matka paratiisiin. Pako Ruandan kansanmurhan keskeltä. Like, 2011. (A Long Way to Paradise)

 

 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 10.3.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi