Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Afrikan naiset kohentavat asemiaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 11.3.2011

Afrikan naiset kohentavat asemiaan

Uutiskooste: Lesothon naisilla menee hyvin. Tansaniassa maasaitkin ovat heränneet vastustamaan tyttöjen sukupuolielinten silpomista. Ugandassa riittää merkkinaisia.

BBC: Lesotho Afrikan kärkimaa tasa-arvossa

Lesotho on Maailman talousfoorumin tuoreimmassa sukupuolten välisen tasa-arvon listauksessa kahdeksannella sijalla. Lesothossa on ilmainen ala-aste, ja terveys- ja sosiaaliministeri Mphu Ramatlapengin mukaan maassa arvostetaan koulutusta. Hänen mukaansa erityisesti naiset ovat jo pitkään ymmärtäneet, että heidän täytyy kouluttaa tyttärensä.

Lesothon naisista 95 prosenttia onkin lukutaitoisia, miehet ovat 12 prosenttiyksikköä alempana. Osin tästä johtuen naisia on paljon myös korkeissa viroissa.

Syyt Lesothon naisten hyvään asemaan ovat niin kulttuurisia, poliittisia, taloudellisia kuin historiallisiakin. Koska lesotholaiset miehet työskentelivät pitkään Etelä-Afrikan kaivoksissa, Lesotho pyöri pitkälti naisten voimin, minkä seurauksena maahan kehittyi vahvojen naisten kulttuuri.

Parannettavaakin vielä on. Ramatlapengin mukaan äitiyskuolleisuus on huolestuttavan korkea, mikä johtuu epäammattimaisesti tehdyistä aborteista ja lisääntyneistä raskausajan komplikaatioista. Hän kehottaakin kaikkia raskaana olevia käymään säännöllisesti terveystarkastuksissa ja synnyttämään sairaalassa.

Ramatlapeng nostaa esiin maan myös työttömyysasteen, joka on 43 prosenttia, joten osa nuorista tytöistäkin on vaarassa luisua muun muassa prostituution. Prostituutiota pyritään ehkäisemään vahvistamalla tyttöjen itsetuntoa ja murtamalla perinteisiä rooleja – esimerkiksi tyttöjen jalkapallojoukkueilla, joiden cheerleaderit ovat poikia.  

The Monitor: Ugandassa riittää naisvaikuttajia

Ugandassa on listattu maan 50 vahvinta naisvaikuttajaa. Joukossa on naisia muun muassa politiikasta, pankki- ja yritysmaailmasta, mediasta, kansalaisjärjestö- ja sosiaalityösektorilta, naisasialiikkeestä, yliopistoista, oikeussektorilta, poliisista ja armeijasta sekä urheilun saralta.

Suurimpana naisvaikuttajana lehti pitää maan ensimmäistä naista Janet Musevenia, jonka ansioihin kuuluvat ainakin kansanedustajuus ja ministeriys, aktiivinen toimiminen Ugandan evankelisessa liikkeessä sekä toiminta hiv/aids-kysymyksissä ja orpolasten parissa.

Listalle ovat päässeet myös vuonna 1930 syntynyt uraauurtavaa naisasiatyötä koko elämänsä ajan tehnyt Rhoda Kalema ja Edigold Monday, joka valittiin joulukuussa Ugandan merkittävimmän pankin johtajaksi ensimmäisenä naisena. Tärkeinä naisesikuvina listalla pidetään myös opettaja Susan Muwongea, joka päätti 30-vuotiaana ryhtyä ajamaan rallia ja loi menestyksekkään uran rallikuskina, sekä juoksija Dorcus Inzikurua, joka voitti Helsingissä vuonna 2005 pidetyissä yleisurheilukilpailuissa kultamitalin.

The Citizen (Tansania): Maasait luopumassa tyttöjen sukupuolielinten silpomisesta

Maasait ovat perinteisesti olleet yhteisö, joissa tyttöjen sukupuolielinten silpominen on ollut kunniakas ja arvostettava käytäntö. Kansalaisjärjestö- ja ihmisoikeusaktivistit sekä Tansanian hallitus ovat kuitenkin kampanjoineet voimallisesti rituaalista luopumisen puolesta, ja nyt maasaitkin ovat heränneet huomaamaan tavan haitallisuuden ja monet ovat luopuneet siitä.

Yksi vastustamaan kääntyneistä on 60-vuotias Theresia Salome, joka suoritti tyttöjen leikkauksia vuosikausia perittyään ammatin äidiltään. Hän kuitenkin päätti lopettaa rituaalin suorittamisen tultuaan tietoiseksi sen haitallisista vaikutuksista.

Hänen mukaansa tapa tuo tytöille enemmän harmeja kuin kunniaa ja kertoo nähneensä leikkausten jälkeen liian paljon tuskaa, verenvuotoa, verenmyrkytyksiä ja jäykkäkouristusksia, että voisi jatkaa työtään.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 9.3.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi