Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Mitt arbete: Bröllopssminkör på Filippinerna - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 9.3.2011

Mitt arbete: Bröllopssminkör på Filippinerna

29 år gamla Archie Aparici är ogift och bor med sin familj i staden Trinidad på ön Bohol i Filippinerna.

Archie Aparici työssään tekemässä häämeikkiä. Kuva: Paulina TervoArchie Aparici sminkar bruden. Foto:: Paulina Tervo

Vad arbetar du med?

Jag har flera arbeten. På dagarna är jag staden Trinidads hälsoprogramskoordinator, på kvällar och veckoslut har jag uppdrag som sminkör vid bröllop, och ibland sjunger jag i band. Jag gillar mest och tjänar mest på att sminka och arrangera bröllop, men mest tid spenderar jag i stadens tjänst.

Hur mycket får du betalt?

För mitt dagsarbete bara 165 pesos (2,8 euro) per dag. Som solist 300-500 pesos (ca 5-8 euro) för två spelningar i veckan. Som sminkör på bröllop kan jag tjäna 3000-4000 pesos (50-70 euro) per bröllop.

Arrangerar jag ett bröllop kan förtjänsten bli till och med 15000-30000 pesos (250-500 euro) men då går det åt mycket tid till planering och förhandsarrangemang och sådana uppdrag får jag bara sällan.

Räcker lönen till?

Ärligt talat kan jag inte leva på mina dagsinkomster för den lönen räcker inte ens till de vardagliga grundbehoven. Jag försörjer hela min familj för ingen annan har arbete. Jag ansvarar för hela familjens el- och vattenräkningar, mat och kläder. Största delen av mina inkomster går till sådant.

Varför arbetar du med just det här?

Jag studerade två år i en sekreterarskola. Därefter började jag studera medicinsk reproduktion. Bröllopssmink har jag aldrig utbildat mig för, utan lärt mig själv genom att öva mycket. Jag började med sminkuppdrag redan i gymnasiet och försörjde mig med det genom studietiden.

Tycker du om ditt arbete?

Jag njuter verkligen av sminkandet och bröllopsarrangemangen. Jag känner att jag är på rätt plats. Jag gillar också att sjunga men får inte tillräckligt betalt för det. Den största utmaningen är tiden, som det alltid finns för lite av. Dessutom borde man uppfylla kundernas önskemål. Jag hoppas att jag i framtiden kan ordna min arbetstidtabell bättre.

Har du flyttat eller övervägt att flytta på grund av arbete? ?

Matkustin muutama vuosi sitten Dubaihin työskentelemään kampaajana, mutta en voinut olla siellä kuin kolme kuukautta. Työnantajani ei kyennyt hankkimaan minulle pysyvää työviisumia. Sen takia palasin Filippiineille.

Mikä on unelmatyösi?

Min största dröm för tillfället är att arbeta utomlands och tjäna mera pengar för att försörja familjen. I framtiden skulle jag vilja ha en skönhetssalong och ett bröllopsföretag. Då skulle jag kunna planera bröllopen ända från början och erbjuda hela bröllopspaket åt mina kunder.

Jag vill inte gifta mig själv eller skaffa barn, så jag måste arbete med tanke på min framtid. Vem ska annars försörja mig när jag är gammal?

Paulina Tervo

Serien Mitt arbete handlar om människor och deras arbete på olika håll i världen.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 9.3.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi