Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Minun työni: Häämeikkaajana Filippiineillä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 9.3.2011

Minun työni: Häämeikkaajana Filippiineillä

29-vuotias Archie Aparici on naimaton ja asuu perheensä kanssa Trinidadin kaupungissa, Boholin saarella Filippiineillä.

Archie Aparici työssään tekemässä häämeikkiä. Kuva: Paulina TervoArchie Aparici työssään tekemässä häämeikkiä. Kuva: Paulina Tervo

Mitä teet työksesi?

Minulla on monta työtä. Päivisin työskentelen Trinidadin kaupungin palveluksessa, terveysohjelman koordinaattorina. Iltaisin ja viikonloppuisin teen keikkaa häämeikkaajana ja silloin tällöin laulan bändissä.

Meikkaamisesta ja häiden järjestämisestä tienaan ja nautin eniten, mutta vietän eniten aikaa kaupungin palveluksessa.

Paljonko saat työstäsi palkkaa?

Päivätyöstäni tienaan vain 165 pesoa (2,8 euroa) päivässä. Solistina tienaan 300–500 pesoa (noin 5–8 euroa) kahdesta keikasta viikossa. Häämeikkaajana voin tienata 3 000–4 000 pesoa (50–70 euroa) per keikka. Hääkoordinaattorina voin tienata jopa 15 000–30 000 pesoa (250–500 euroa), mutta siihen kuuluu paljon suunnittelua ja järjestelyjä etukäteen ja keikkoja on vain harvoin.

Riittääkö palkkasi elämiseen?

Totta puhuen en pystyisi elämään päivätyölläni, sillä palkkani ei riitä edes jokapäiväisiin perustarpeisiin. Elätän myös perhettäni, koska kenelläkään muulla ei ole työtä. Minä olen vastuussa koko perheen sähkö- ja vesilaskuista, ruuasta ja jopa vaatteista. Suurin osa palkastani kuluu vain näihin perustarpeisiin.

Miksi teet juuri tätä työtä?

Opiskelin ensin kaksi vuotta sihteerikoulussa. Sen jälkeen ryhdyin opiskelemaan lääketieteellistä jäljentämistä. En ole ikinä opiskellut häämeikkaajaksi vaan opin sen ihan harjoittelemalla itsenäisesti. Jo lukiossa aloin meikata ja sillä elätin itseni opintojen ajan.

Pidätkö työstäsi?

Minä todella nautin meikkaamisesta ja häiden järjestämisestä. Tunnen olevani oikeassa työssä. Pidän myös laulamisesta, mutta siitä en saa tarpeeksi palkkaa. Suurin haaste minulle on aika, jota on aina liian vähän. Sen lisäksi on asiakkaiden toiveiden täyttäminen. Toivon, että pystyn tulevaisuudessa järjestämään työaikatauluni paremmin.

Oletko muuttanut tai harkinnut muuttamista työn perässä?

Matkustin muutama vuosi sitten Dubaihin työskentelemään kampaajana, mutta en voinut olla siellä kuin kolme kuukautta. Työnantajani ei kyennyt hankkimaan minulle pysyvää työviisumia. Sen takia palasin Filippiineille.

Mikä on unelmatyösi?

Suurin unelmani tällä hetkellä on työskennellä ulkomailla ja tienata enemmän rahaa elättääkseni perheeni. Tulevaisuudessa haluaisin perustaa kauneushoitolan ja hääpalveluyrityksen. Näin voisin suunnitella häät alusta lähtien ja tarjota koko hääpaketin asiakkailleni.

En halua itse mennä naimisiin tai hankkia lapsia, joten minun pitää tehdä töitä tulevaisuuden varalta. Kuka minua muuten elättää?

Paulina Tervo

Minun työni -sarjan tarinat kertovat ihmisistä ja heidän tekemästään työstä eri puolilla maailmaa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 8.3.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi