Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Tiina Pasanen: Bryan Adams -mania valtasi vihdoin Kathmandun - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Ajankohtaista: Global.finland.blogi

Ulkoministeriön kehitysviestintä, puh. 0295 351182. Verkkojulkaisun päivitys päättyi 30.6.2014.
flickr facebook
reuna
Blogi, 28.2.2011

Tiina Pasanen: Bryan Adams -mania valtasi vihdoin Kathmandun

Helmikuussa 2011 Kathmandun laaksossa kohistiin. Tätä kohinaa ei aiheuttanut pelkästään uuden pääministerin valinta tai maolaississien sopeuttaminen vaan myös kanadalaisrokkari Bryan Adamsin saapuminen Nepaliin.

Suurimmat hittinsä 1980-luvulla tehneen laulajan tulo ei ollut mikään vähäpätöinen tapahtuma: kyseessä oli maan ensimmäinen suuri kansainvälinen konsertti kautta aikojen.

Bryan Adamsin Nepalin-keikkajulisteNepalilaisille ja erityisesti suurten kaupunkien koulutetulle nuorelle väestölle Bryan Adamsin tulo ei tarkoittanut vain maan historian ensimmäistä megakonserttia, vaan se symboloi uuden aikakauden alkua.

Konsertti oli näytön paikka, todiste siitä että täällä osataan, ollaan valmiita muutokseen ja avautumaan osaksi kansainvälistä musiikkiyhteisöä.  Media ei säästellyt palstatilassaan. Laulajan urasta kertovista lukuisissa artikkeleissa vilahtelivat sanat legenda ja rock-ikoni.

Konsertin jälkeen hehkutettiin musiikin lisäksi järjestelyjen toimivuutta ja 18 000 kuuntelijan moitteetonta käyttäytymistä.

Nepalissa asuvien länsimaalaisten on helppo olla hieman huvittuneita ja kyynisiäkin Bryan Adams-hysteriasta. Meille Adamsin tulo kertoo ehkä enemmän laulajan uran alennustilasta kuin Nepalin avautumisesta maailmalle.

Mutta kuinka kauan siitä on aikaa, kun suuret maailman tähdet kiersivät Suomen kaukaa? Kuinka moni muistaa, että vielä 1990-luvulla ja 2000-luvun alussakin piti matkustaa Ruotsiin tai kauemmaksi, kun halusi kuulla suosikkinsa?

Vaikka en voinut olla nauramatta lukiessani englanninkielisestä sanomalehdestä Heavenin sanoja, oli myös vaikeaa olla menemättä mukaan nepalilaisten vilpittömään intoon.

Nepalilaiselle uudelle sukupolvelle tämä oli luultavasti juuri sitä mitä tarvitaan maan ollessa sekä poliittisesti että taloudellisesti siirtymävaiheessa. Ehkä uuden pääministerin valinta vaati 17 äänestyskertaa, perustuslain valmistumisen aikataulu näyttää uhkaavasti umpeutuvan ja suuri osa väestöstä elää yhä köyhyysrajan alapuolella, mutta Bryan Adamsin saapuminen pieneen vuoristovaltioon Himalajan kupeessa oli konkreettinen todiste asioiden muuttumisesta, uudesta aikakaudesta. Siitä kohistiin, se tapahtui ja se onnistui.

Joskus musiikki voi tuoda mukanaan lupauksen muutoksesta vahvemmin kuin kaikki paperilla näkyvät poliittiset uudistukset yhteensä.

Kirjoittaja asuu parhaillaan Nepalissa ja työskentelee vapaaehtoisena Suomen ja Nepalin partion yhteisessä kehityshankkeessa.

TIINA PASANEN 28.2.2011

Kommentit

Uusi viesti

Nimi (pakollinen):


Sähköpostiosoite (pakollinen, ei näytetä sivustolla):


Web-sivusto:


Kommentti:Tulosta Jaa kirjanmerkki

Arkisto

Päivitetty 28.2.2011


© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi