Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Hanna Koivisto: Mainostajan markkinat Länsi-Afrikassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Ajankohtaista: Global.finland.blogi

Ulkoministeriön kehitysviestintä, puh. 0295 351182. Verkkojulkaisun päivitys päättyi 30.6.2014.
flickr facebook
reuna
Blogi, 25.2.2011

Hanna Koivisto: Edullista mainostilaa Länsi-Afrikassa

Ghanalaisen kännykkäliittymän puheaika on loppu. Onneksi sitä näytetään myyvän heti viereisessä talossa – ainakin seinässä on teleoperaattorin valtava mainos. Myymälää ei kuitenkaan löydy, ja täysin MTN:n keltaiseksi maalattu rakennus osoittautuu tavalliseksi asuintaloksi.

Kylällä kulkiessaan huomaa nopeasti, että raitin lähes jokainen talo on maalattu umpeen jonkun maassa toimivan operaattorin värein ja koristeltu sen logolla. Puheajan myyjäkin lopulta löytyy. Hänen kojunsa on maalattu Vodafonen kirkkaan punaiseksi, mutta siitä voi ostaa kaikkien muidenkin operaattoreiden krediittiä.

Eteläafrikkalainen MTN mainostaa näkyvästi monissa maissa. Kuva: Hanna KoivistoEteläafrikkalainen MTN mainostaa näkyvästi monissa maissa. Kuva: Hanna Koivisto

Tällainen tapa mainostaa ei ole yksin ghanalainen ilmiö. Monissa muissakin Länsi- ja Keski-Afrikan maissa on paljon täysin mainostajan väreihin maalattuja rakennuksia. Jostain syystä ne tuntuvat aina olevan joko teleoperaattoreiden tai eri olutmerkkien mainoksia.

Mainostilasta ei aina edes saa rahallista korvausta.

Beniniläis-ghanalainen tuttavamme kertoo, että mainostajat kyllä joskus maksavat, mutta usein maalarit kuitenkin vain tulevat ja tarjoutuvat maalaamaan asuintalon, baarin tai kaupan seinät ilmaiseksi, ja omistajat ovat siihen tyytyväisiä.

Onko sitten reilua, että suuret yritykset hyötyvät siitä, ettei kaikilla ole varaa maalata edes omia seiniään? Me emme ainakaan haluaisi, että talomme maalattaisiin DNA:n pinkiksi, vaikka siitä maksettaisiinkin. Tai haluaisitko itse asua talossa, jonka seinässä olisi esimerkiksi valtava Karjala-olutmainos ja ihmisille pitäisi koko ajan vakuutella, ettei kyseessä ole baari?

HANNA KOIVISTO 25.2.2011

Kommentit

Uusi viesti

Nimi (pakollinen):


Sähköpostiosoite (pakollinen, ei näytetä sivustolla):


Web-sivusto:


Kommentti:Tulosta Jaa kirjanmerkki

Arkisto

Päivitetty 24.2.2011


© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi