Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Merirosvous lisääntyy ja otteet kovenevat - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 25.2.2011

Merirosvous lisääntyy ja otteet kovenevat

Uutiskooste: Etelä-Afrikka suojaa aluevesiään ja Kiina turvaa Somalian vesillä kulkevia kauppalaivoja useilla laivastoilla. Entinen merirosvo sai vankilassa elämälleen uuden alun.

BBC: Merirosvojen otteet kovenemassa

Aiemmin somalimerirosvot ovat pitäneet vangeistaan kohtalaisen hyvää huolta, eikä heillä yleensä ole ollut hengenvaaraa, mutta viime kuukausina kaappaajien otteet ovat muuttuneet väkivaltaisemmiksi. Alan Cole YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaavasta järjestöstä (UNODC) uskoo tämän johtuvan merirosvoyhteisön muuttumisesta.

Aikaisemmin merirosvouteen ajautui hänen mukaansa lähinnä turhautuneita kalastajia, mutta nykyään myös miehiä, joilla on jo entuudestaan väkivaltainen tausta.

Myös lisääntyneet väliintulot hermostuttavat Colen mukaan merirosvoja entisestään, jolloin väkivallan uhka kasvaa. Merirosvoutta seuraavan Ecoterra Internationalin mukaan merirosvojen vankina on parhaillaan 800 ihmistä. Tällä viikolla kaappaustilanteen lopettamiseksi tehdyssä väliintulossa sai surmansa neljä amerikkalaisturistia.

BuaNews: Etelä-Afrikka suojaa aluevesiään merirosvoilta

Etelä-Afrikan hallitus on huolissaan lisääntyneestä merirosvoudesta ja sitoutuu tekemään kaikkensa suojatakseen omien aluevesiensä turvallisuuden. Kaksi eteläafrikkalaista on ollut marraskuusta lähtien merirosvojen vankeina. Kaappaajat ovat vaatineet 10 miljoonan dollarin lunnaita. Joulukuussa puolestaan kaapattiin mosambikilainen alus.

Paitsi kaappausten määrä, myös niistä vaadittavat lunnaat ovat nousseet. Vuonna 2005 keskimääräinen vaatimus oli 100 000 puntaa, mutta viime vuonna jo 3,3 miljoonaa.

Etelä-Afrikan puolustusministeri Lindele Siwulun mukaan maa on lisännyt aluevesien turvallisuutta lähettämällä sotalaivan partioimaan rannikolle. Etelä-Afrikan hallitus on myös päättänyt tutkia mahdollisuuksia avustaa Somalian kehitystä ja parantaa maan sisäisiä oloja saadakseen siten merirosvouden vähenemään.

Daily Nation (Kenia): Merirosvosta imaamiksi

Somalialaiselle Diwan Maalim Abdullahille vankilatuomio osoittautui käänteentekeväksi elämänmuutokseksi. Hänet tuomittiin vuonna 2006 intialaisen laivan kaappaamisesta kenialaiseen vankilaan, jossa hän sai mahdollisuuden ala-asteen suorittamiseen ja oppi sekä englannin että swahilin kielet. Mogadishussa koulunkäynti oli ollut sodan vuoksi mahdotonta.

Vankilassa hän perehtyi myös uskontoon ja on juuri valmistunut kaksivuotiselta kurssilta imaamiksi kymmenen muun vangin kanssa. Abdullahi toteaa, että ilman vankilaan joutumistaan hän olisi jo kuollut Mogadishun kaduille. Vankilakoulutusprojekti toteutettiin Kenian vankeinhoitoviranomaisten ja Prison Reform Programme Organisation -kansalaisjärjestön yhteistyönä.

Xinhua: Kiinasta lisää laivoja turvaamaan Adeninlahtea ja Somalian rannikkoa

Kiina lähetti maanantaina kaksi ohjusfregattia Adeninlahdelle ja Somalian rannikolle turvaamaan alueella kulkevia kauppalaivoja. Ensimmäisen saattuelaivaston maa lähetti joulukuussa 2008, ja nyt lähetetty laivasto on kahdeksas. Tähän asti saattueet ovat turvanneet yli 3 400 kiinalaisen ja ulkomaisen laivan reitin vaarallisilla vesillä ja pelastaneet 33 laivaa merirosvojen hyökkäykseltä. 

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 24.2.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi