Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Eduardo Berezan: Latinamerikas kvinnor på frammarsch - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Ajankohtaista: Global.finland.blogi

Ulkoministeriön kehitysviestintä, puh. 0295 351182. Verkkojulkaisun päivitys päättyi 30.6.2014.
flickr facebook
reuna
Blogi, 28.2.2011

Eduardo Berezan: Latinamerikas kvinnor på frammarsch

Här om dagen läste jag en rapport från FAO, FN:s jordbruksorgan som var intressant på många olika sätt. I rapporten står det bland annat att kvinnorna på landsbygden producerar ensamma mellan 50 och 80 procent av världens mat.

Bilden av kvinnorna på landsbygden håller alltså på att förändras.

I Latinamerika har kvinnorna skaffat sig ett ökat inflytande inom jordbruket. Kvinnor arbetar också för att skapa ett hållbart jordbruk och miljön blir allt viktigare.

I Perus huvudstad, Lima träffades i slutet av förra året företrädare för organisationer från olika latinamerikanska länder.

 Huerta i Rosario, Argentina. Foto: Flickr, Facundo A. Fernández, ccby2.0Huerta i Rosario, Argentina. Foto: Flickr, Facundo A. Fernández, ccby2.0

 Kvinnokooperativet odlar örter i Uruguay

De diskuterade behov och problem som kvinnor på landsbygden står inför i regionen. På mötet togs upp de goda exempel som t ex Calmañana-kooperativet från Canelones, Uruguay.

Kooperativet startades för 25 år sedan och består av 17 kvinnor. De odlar aromatiska och medicinska örter som de säljer till lokala butiker. En del av produktionen exporteras till Europa.

Medlemmarna i kooperativet sitter också med i den nationella styrelsen för certifiering av ekologiska produkter. De har skaffat sig ett inflytande och de förvaltar den väl.

Gröna öar i staden

I staden Rosario i Argentina är det mest kvinnor som jobbar inom stadsjordbruket, små gröna öar som vuxit i staden de senaste åren. De kallas för huerteras och programmet som har stöd av kommunen engagerar på ett eller annat sätt mer än tretusen människor.

Försäljningen av det som produceras äger rum på speciella marknader som finns runt om i staden och som kommunen ansvarar för.

Projektet är banbrytande och försöker med ekologin i centrum fläta ihop det urbana med det lantliga. Kvinnorna i projektet har blivit synliga, de är pådrivande och skaffar sig en plattform för framtiden.  

Stora och starka steg

Omsorg om miljön, tillgång till mark och vatten, aktivisterna på mötet i den peruanska huvudstaden diskuterar ivriga och är målmedvetna. Det pratas om diskriminering som begränsar kvinnornas ekonomiska möjligheter och deras personliga utveckling.

Man diskuterar också kvinnornas sociala ställning som måste stärkas så att de får möjlighet att delta på lika villkor i bondeorganisationerna.  

Utan tvekan återstår mycket att göra men det är inte som förr. Kvinnorna står inför nya utmaningar och de kommer fram med stora och starka steg.

Skribenten är frilansjournalist insatt i utvecklingsfrågor.

Artiklar försedda med författarens namn som publiceras på global.finlands sidor representerar enbart skribentens åsikter.

EDUARDO BEREZAN 28.2.2011

Kommentit

Uusi viesti

Nimi (pakollinen):


Sähköpostiosoite (pakollinen, ei näytetä sivustolla):


Web-sivusto:


Kommentti:Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Arkisto

Päivitetty 28.2.2011


© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi