Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Päivi Arvonen: Sinkkunainen on kaikkien ongelma Egyptissä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Ajankohtaista: Global.finland.blogi

Ulkoministeriön kehitysviestintä, puh. 0295 351182. Verkkojulkaisun päivitys päättyi 30.6.2014.
flickr facebook
reuna
Blogi, 22.2.2011

Päivi Arvonen: Sinkkunainen on kaikkien ongelma Egyptissä

Vielä on turhan aikaista arvioida, miten Egyptin vallankumous tulee muuttamaan naisten sosiaalista asemaa. Tahrir-aukion mielenosoituksiin osallistui paljon naisia, ja merkittävä henkilö tammikuun 25. päivänä kansaa kadulle kutsuneista aktivisteista oli nainen, Asmaa Mahfouz.

Naisiin kohdistuvat rooliodotukset ovat Egyptissä hyvin perinteisiä: nainen voi jopa luoda uraa, mutta hänen tulee olla myös vaimo ja äiti. Etenkin vähemmän koulutetun kansanosan keskuudessa ei tule kuuloonkaan, että nainen päättäisi elää naimattomana tai avioliitossa ilman lapsia. Lapsettomuus koetaan kirouksena.

Vallankumouksen jälkeen monet egyptiläisnaiset ovat vakuuttuneita, että Egyptissä kaikki tulee muuttumaan – myös naisten asema yhteiskunnassa. Kuva: Päivi ArvonenVallankumouksen jälkeen monet egyptiläisnaiset ovat vakuuttuneita, että Egyptissä kaikki tulee muuttumaan – myös naisten asema yhteiskunnassa. Kuva: Päivi Arvonen

Naiselle on parempi olla eronnut kuin naimaton. Avioeroon liittyy Egyptissä edelleen häpeäleima, mutta avioerojen yleistyessä eronneiden naisten sosiaalinen asema on paranemassa. Jopa 40 prosenttia egyptiläisten avioliitoista päättyy eroon.

Egyptiläisen CAPMAS-tutkimuslaitoksen mukaan avioero-oikeudenkäynnit maksavat valtiolle vuosittain lähes kahdeksan miljardia Egyptin puntaa eli noin 14 miljoonaa euroa. Egyptiläisten avioerot ja huoltajuuskiistat ovat yleensä riitaisia.

Perinteisesti egyptiläisnainen on aina osa isompaa perheyhteisöä; sinkkutalouksia ei juuri tunneta. Nainen on täysi-ikäisenä juridisesti itsenäinen, mutta käytännössä hän on aviopuolisonsa tai perheensä sosiaalisen kontrollin alla.

Ompelijat järjestelevät avioliittoja

Erityisesti yli 30-vuotias naimaton nainen alkaa olla ongelmatapaus koko yhteisölleen. Ongelmatapauksia riittää, sillä Egyptissä on 156 000 yksinäistä 30–35-vuotiasta naista. Yksin eläviä 35–40-vuotiaita naisia on 78 000.

Sopivan puolisoehdokkaan metsästys on monille egyptiläisille myös lähes kansanhuvi. Sukulaiset järjestävät nuorille suoria tai epäsuoria sokkotreffejä. Tiettyjen ammattien harjoittajat kuten ompelijat tai muut asiakaspalvelijat, joilla on paljon kontakteja ja luottamuksellinen suhde asiakkaisiinsa, tunnetaan innokkaina naimakauppojen kätilöinä.

Egyptissä on edelleen paljon myös järjestettyjä avioliittoja vaikka nykyään onkin yleistä, että vanhemmat kuuntelevat lastensa mielipidettä sulhas- ja morsiankandidaateista.

Egyptissä on tammi-helmikuun aikana koettu vallankumouksen lisäksi jo monia muitakin lähes ihmeeltä vaikuttavia muutoksia. Ollaankohan jo lähellä aikaa, jolloin egyptiläinen nuori nainen voisi omasta halustaan elää sinkkuna yli 30-vuotiaanakin ilman suvun painostusta ja sosiaalista häpeäleimaa?

Vai löytyykö Egyptistä edes naisia, jotka eivät halua mennä naimisiin ja perustaa perhettä?

Kirjoittaja on Kairossa asuva vapaa toimittaja.

Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.

PÄIVI ARVONEN 22.2.2011

Kommentit

Uusi viesti

Nimi (pakollinen):


Sähköpostiosoite (pakollinen, ei näytetä sivustolla):


Web-sivusto:


Kommentti:Tulosta Jaa kirjanmerkki

Arkisto

Päivitetty 23.2.2011


© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi